Velobet

Jääkiekon nuorten MM-kisat jouduttiin keskeyttämään kahden pelatun kierroksen jälkeen joukkueissa esiintyneiden koronatartuntojen vuoksi. Kansainvälinen jääkiekkoliitto on kuitenkin väläytellyt, että turnaus saatetaan pelata loppuun kesällä.

Suomi aloitti jääkiekon U20 MM-kisat hienosti kahdella voitolla. Tilastoihin joukkueelle merkittiin vielä kolmaskin voitto, sillä Tšekki joutui antamaan keskiviikkoillan ottelusta Suomelle luovutusvoiton, kun koko joukkue asetettiin 24 tunnin koronakaranteeniin. Muutamaa tuntia myöhemmin tulikin tieto koko turnauksen keskeyttämisestä.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Luc Tardif ei kuitenkaan ole suostunut luovuttamaan vuoden 2022 nuorten MM-kisojen suhteen. IIHF:n nokkamies pyysi eri sidosryhmiä antamaan liitolle aikaa, sillä Tardifin mukaan tavoitteena on saada kisat järjestettyä myöhempänä ajankohtana.

Koska kiekkokauden ottelukalenteri on jo koronan ja olympialaisten vuoksi valmiiksi totaalisen täyteen ahdettu, uuden ajankohdan löytäminen on helpommin sanottu kuin tehty. Ensimmäisenä vaihtoehtona Tardif ehdottikin kesäkuuta, jolloin normaali kiekkokausi on jo tullut päätökseensä. Samaan ajankohtaan IIHF suunnittelee siirtävänsä myös tammikuulta perutut tyttöjen U18 MM-kisat.

Myös IIHF:n hallituksen suomalaisjäsen Heikki Hietanen antaa rivien välistä ymmärtää, että kesäkuukaudet lienevät ainoa mahdollinen vaihtoehto peruutettujen kisojen pelaamiselle.

– Tahtotila IIHF:ssa on, että sekä miesten U20:n ja naisten U18:n MM-kisat järjestettäisiin. Haetaan mahdollisia kisajärjestäjiä, ja turnausajankohdan pitäisi sopia eri osapuolille. Kovin lähelle kevättä turnauksia ei kannata sijoittaa, sillä toukokuu on arvokisojen kannalta ruuhkainen, Hietanen sanoi MTV Urheilun mukaan.

Toukokuussa pelataan miesten MM-kisat, jotka ensi vuonna järjestetään Suomessa, jaetusti Tampereella ja Helsingissä.

”Haluavatko he tulla pelaamaan kesällä?”

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela on samoilla linjoilla. Nummela ei kuitenkaan ole turhan optimistinen sen suhteen, että kisat todella saataisiin järjestettyä.

– Kesällä pelaajilla on omat sitoumukset seurajoukkueisiin ja valmistautumiseen tulevaan kauteen. Ihan helppoa ei ole löytää korvaavia ajankohtia. Ihan valtavan toiveikas en ole tällä hetkellä. Mutta nähdäkseni kesä on ainoa vaihtoehto, Nummela kertoi Yle Urheilulle.

Jos poikien U20 MM-kisat ja tyttöjen U18 MM-kisat kuitenkin saadaan järjestymään, olisi päätöksen syytä tulla mahdollisimman pian. Nummelan mukaan sopivan ajankohdan löytäminen vaikeutuu sitä mukaa, mitä pidemmälle mennään.

– Mitä lähemmäksi mennään uuden kauden alkua, todennäköisesti sitä vaikeampaa korvaavaa ajankohta on löytää.

Loppukädessä päätös on kuitenkin pelaajien. Kesä on jääkiekkoilijan elämässä ainoa aika vuodesta, kun on mahdollisuus lomailla. Lomailun lisäksi moni kiekkoilija alkaa jo kesäkuussa valmistautua tulevaan kauteen. Nuorilla tämän merkitys korostuu, sillä esimerkiksi U20-kisoihin valituista pelaajista moni lähtee ensi kaudella tavoittelemaan paikkaa NHL:stä.

– Ratkaisevaa on, miten pelaajat suhtautuvat kisoihin. Haluavatko he tulla pelaamaan kesällä, vai haluavatko valmistautua tulevaan kauteen? Tätä puolta IIHF:n tulee ensimmäisenä kuulla, Nummela toteaa.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets