Suomi pelasi tiukan paikan tullen turnauksen parhaan pelinsä ja oli todella lähellä edetä U18-tyttöjen MM-finaaliin yllättämällä Kanadan. Kisojen suurin mestarisuosikki nousi kuitenkin voittoon jatkoajalla Ava Murphyn maalilla.

Turnauksen lohkovaiheessa suurissa vaikeuksissa ollut Tyttöleijonat nosti tasoaan merkittävästi pudotuspeleissä. Puolivälierissä Suomi kaatoi Tšekin ehjän ja kypsän esityksen päätteeksi ja lauantaina joukkue oli todella lähellä yhtä U18-tyttöjen MM-kisahistorian suurimmista yllätyksistä, kun se pakotti Kanadan välieräottelun jatkoajalle.

Kanada sai otteluun hyvän alun, kun Abby Stonehouse ohjasi Emma Paisin laukauksen Suomen maaliin aivan Tyttöleijonien maalille torjuneen Kerttu Kuja-Halkolan edestä. Toisessa erässä nähtiin kuitenkin koko tähänastisen turnauksen parasta Suomea. Joukkue pakotti Kanadan jäähyilemään ja hallitsi peliä suursuosikkia vastaan. Palkinto tuli hieman erän puolivälin jälkeen, kun Sanni Vanhanen korjasi Julia Schalinin irtokiekon verkon perälle.

Kolmannessa erässä oltiin jo lähellä jättiyllätystä. Vain yhdeksän sekuntia oli ehtinyt kulua, kun Pauliina Salonen sai kiekon Kanadan puolustusalueen keskellä ja ohitti Hannah Clarkin terävällä rannelaukauksella. Tämän jälkeen alkoi kanadalaisten vimmattu takaa-ajo, joka tuotti tulosta, kun reilut seitsemän minuuttia erää oli pelaamatta. Alex Law nousi vastustamattomasti Suomen alueelle ja osoitti, että häneltäkin löytyy maailmanluokan laukaus.

Tyttöleijonat sai vielä kolmannen erän lopussa tilaisuutensa pelin ratkaisemiseen kurittoman Kanadan kuluttaessa jäähypenkkiä, mutta ei onnistunut maalinteossa. Jatkoajalla Kanada sen sijaan rankaisi. Joukkue pääsi ylivoimahyökkäykseen ja Law’n laukaus lirui epäonnisesti Kuja-Halkolan varusteiden kautta Suomen maaliin.

Tyttöleijonat kohtaa sunnuntaina pronssiottelussa USA:n klo 17:00 Suomen aikaa. Kanada pelaa U18-tyttöjen MM-kisojen finaalissa Ruotsia vastaan klo 21:00 alkaen.

Kanada – Suomi 3–2 ja. (1–0, 0–1, 1–1, 1–0)

1. erä:
9.47 Abby Stonehouse (Emma Paisley) 1–0

2. erä:
31.56 Sanni Vanhanen (Julia Schalin) 1–1

3. erä:
40.08 Pauliina Salonen (Sanni Vanhanen) 1–2 YV
52.38 Alex Law (Emma Pais) 2–2

Jatkoaika:
67.32 Ava Murphy 3–2

Suomen joukkue Kanadaa vastaan

Maalilla:
31 Kerttu Kuja-Halkola
(1 Suvi Saarinen)

1. kenttä
18 Tilli Keränen – 28 Pauliina Salonen – 21 Neea Pelkonen
5 Nella Berg – 7 Sinna Varjonen

2. kenttä
25 Abigail Byskata – 23 Sanni Vanhanen – 22 Julia Schalin
13 Jennika Ojala – 8 Tuuli Tallinen

3. kenttä
19 Heidi Kokora – 20 Sofia Kari – 26 Sara Suhonen
4 Bianca Kanerva – 2 Aino Krook

4. kenttä
14 Kerttu Lehmus – 27 Iida Lappalainen – 11 Eveliina Kitula

13. hyökkääjä:
24 Erica Korhonen