Kuva: Wallpaperflare.com

Uutisoimme aiemmin Aleksander Barkovin ja Patrik Laineen paluusta jääharjoituksiin. Kenties viikon yllättävin suomalaisia koskeva kuntoutumisuutinen on kuitenkin Tuukka Raskin paluu Boston Bruinsin jääharjoituksiin. Viime kesänä lonkkaleikkaukseen joutunut Rask ei ole vielä tehnyt virallista päätöstä uransa jatkosta ja on tällä hetkellä ilman sopimusta. Nyt Boston on kuitenkin ilmoittanut, että suomalaisvahti harjoittelee joukkueen kanssa tulevat viikot.

Palaako Rask tositoimiin?

Vaikka Rask on virallisesti ilman sopimusta, voi hänet nähdä edelleen Bruinsin pelaajana. Savonlinnalainen on pelannut Bostonissa koko NHL-uransa, ja on myös ilmoittanut, ettei aio pelata missään muussa seurassa Pohjois-Amerikassa. Raskin tiedetään olevan kiinnostunut jatkamaan uraansa, jos miehen lonkka vain pelaamisen kestää.

Rask on voittanut NHL:ssä lähes kaiken mahdollisen. Kaudella 2009–2010 Raskin torjuntaprosentti oli koko NHL:n paras. Kauden 2019–2020 päätteeksi hänet puolestaan palkittiin William M. Jennings -palkinnolla, joka myönnetään maalivahdille, jonka päästettyjen maalien keskiarvo on NHL:n paras.

Kausilla 2012–2013 ja 2013–2014 Rask pelasi eniten nollapelejä koko sarjassa. Jälkimmäisen kauden päätteeksi hänet palkittiin Vezina-palkinnolla, joka myönnetään koko NHL:n parhaalle maalivahdille. Samana vuonna maalivahti valittiin NHL:n ykköstähdistöön.

Rask on myös voittanut Stanley Cupin keväällä 2011. Pieni asteriski mestaruuteen kuitenkin liittyy, sillä tuolloin Bostonin ykkösmaalivahtina torjui Tim Thomas, eikä Rask pelannut pudotuspeleissä otteluakaan. Stanley Cupin voittaminen joukkueensa ykkösvahtina onkin varmasti se motivaattori, mikä ajaa 34-vuotiasta Raskia vielä jatkamaan uraansa.

Nähdäänkö Rask jopa olympialaisissa?

Leijonien kannalta Raskin kuntoutuminen ja päätös jatkaa uraansa olisi vain ja ainoastaan hyvä uutinen. Ilveksen kasvatti on kenties paras suomalainen maalivahti koskaan, ja oli edelleen ennen leikkaustaan NHL:n parhaimmistoa.

Ainoa suomalainen, joka torjuu tällä hetkellä NHL:ssä selkeänä ykkösvahtina, on Nashville Predatorsin Juuse Saros, jolle kausi ykkösvahtina on vasta NHL-uran toinen. Vaikka Saros onkin viimeisten kausien aikana noussut NHL:n ehdottomaan eliittiin, hyötyisi hän Pekingissä varmasti kokeneen mentorin tuesta, minkä lisäksi Raskin voi huoletta heittää olympialaisissa maalille ilman pelkoa siitä, että taso Leijonien maalilla heikkenisi.

Liian kauaskantoisia johtopäätöksiä Raskin paluusta harjoituksiin tuskin kannattaa kuitenkaan vetää, Bruinsin päävalmentajan Bruce Cassidyn mukaan maalivahdin pelikuntoon pääseminen voi venyä helmikuulle asti.

– Hän on täydellisesti aikataulussa. Leikkauksen jälkeen minulle kerrottiin hänen toipumisensa menevän uuden vuoden jälkeen, luultavasti helmikuulle. Olympiatauko on silloin, joten meillä on hyvin pelivaraa, Cassidy kertoi medialle.