ComeOn

Suomi voitti sunnuntaina historiansa neljännen maailmanmestaruuden. Leijonien maalivahti Jussi Olkinuora valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Olkinuora kertoo, että olo on todella väsynyt, mutta fiilis on uskomaton.

Leijonat on maailmanmestari! Suomi voitti sunnuntai-iltana Tampereella historiansa neljännen MM-kullan äärimmäisen trillerin jälkeen. Kanada tuli kolmannen erän lopussa kahden maalin takaa tasoihin ja pakotti pelin jatkoajalle.

Kolmella kolmea vastaan pelatulla jatkoajalla Leijonat oli kuitenkin vahvempi. Sakari Manninen laukoi Suomen maailmanmestariksi ylivoimalla vajaat seitsemän minuuttia jatkoajan alkamisen jälkeen.

Kanada teki saman tempun Ruotsia vastaan puolivälierissä. Ruotsalaisjoukkueen hermokontrolli petti, ja Kanada eteni ottelusta jatkoon. Kokenut leijonalauma kuitenkin käsitteli paineet hienosti, ja oli joukkueista lopulta vahvempi.

– Ei pahasti jännittänyt. Olin niin väsynyt, että pystyi keskittymään, Leijonien maalivahti Jussi Olkinuora toteaa hymyillen tunti ottelun päättymisen jälkeen.

– En usko (että kukaan jännitti). Kopissa jengi puhui ennen jatkoaikaa, että tämä on meidän peli, ja haetaan mestaruus pois.

Kuten aina, kun Suomi voittaa kultaa, myös tällä kertaa joukkue sai nojata erinomaiseen maalivahtipeliin. Olkinuora oli kisojen ylivoimaisesti paras maalivahti ja palkittiin jopa turnauksen parhaana pelaajana.

Vaatimaton mies ei kuitenkaan valinnasta kauheasti voiton jälkimainingeissa piitannut.

– Olen yksi muiden joukossa. On se tietysti kunnianosoitus, mutta ei sillä ole mitään väliä.

Lopulta pelaavana – kaikki on annettu

Mestaruus ei ollut Olkinuoralle suinkaan ensimmäinen. Tapparan kasvatti on myös maailmanmestari vuosimallia 2019 ja olympiavoittaja Pekingin olympialaisista. Tämänkertainen voitto nousee kuitenkin erityisasemaan. Nyt Olkinuora sai olla Suomen ykkösmaalivahtina läpi turnauksen.

– Kyllä tämä on erilaista, Olkinuora myönsi.

– Olen aiemminkin ollut voittavassa joukkueessa, mutta lopulta pelaavana.

Suomalaiseen tyyliin kisojen paras pelaaja ei suostunut suuntaamaan valokeilaa itseensä, vaan jakoi kiitosta joukkuetovereilleen.

– Mulla on vaan käynyt tuuri, että olen saanut olla osa tätä joukkuetta, maalivahti hymyili.

Olkinuora todellakin oli voiton takuumies MM-kotikisoissa. 31-vuotias maalivahti urakoi kahta lukuun ottamatta Suomen kaikki pelit ja jokaisen tappioon päättyneen Ruotsi-ottelun jälkeen. Ensi kaudeksi Sveitsiin siirtyvä pelaaja myöntää, että kaikki on annettu.

– Kyllä on väsynyt olo, Olkinuora huokaa.

– Kuusi peliä kymmeneen päivään. Tarvitsee jo happea, hän nauraa.

MM-kisojen MVP lupaa silti yrittää jaksaa juhlia mestaruutta, josta kenties osittainen kiitos menee vuoden 1995 MM-kisojen ykkösvahdille Jarmo Myllykselle. Olkinuora on nimittäin käyttänyt nyt kaksissa MM-kisoissa samanlaista maskia, jolla Myllys torjui Suomelle ensimmäisen MM-kullan. Jotain taikaa maskissa on, sillä kummassakin turnauksessa maalivahti on ollut Suomen paras pelaaja.

Maskin käyttö jatkuu myös tulevaisuudessa, mutta ei arvattavista syistä.

– Luultavasti jatkan. Olen sen verran pihi äijä, etten tule uutta hommaamaan, Olkinuora nauraa.

Mutta mitä liikkui maalivahdin päässä, kun hän näki Mannisen laukauksen uppoavan virkaveljen selän taakse?

– Se oli ihan uskomaton fiilis. Seitsemän viikkoa on jäpitetty, ja nyt saa vihdoin hengähtää.


New Jersey Devils - Florida Panthers
Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets