Suomen nuorten MM-kisoihin valittu maajoukkue lentää tänään Kanadaan. Edmontonissa joukkuetta odottaa kahden vuorokauden hotellikaranteeni, minkä jälkeen joukkue saa alkaa harjoitella yhdessä.

Hotellielämä tulee joukkueelle muutenkin tutuksi Kanadassa oleskelun aikana, sillä pelaajat tai joukkueen taustahenkilö eivät saa poistua hotellistaan koko turnauksen aikana muualle kuin harjoituksiin tai peleihin. Edes paikkakuntaa joukkue ei pääse vaihtamaan, sillä Suomi pelaa turnauksen lohkovaiheen pelinsä Edmontonissa, missä pelataan myös MM-kisojen pudotuspelit.

Toisaalta itse otteluissa koronasäädökset ovat lievemmät kuin viime vuonna, mikä tarkoittaa, että tällä kertaa otteluihin on lupa ottaa yleisöä. Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen toteaakin, että paineensietokyky on ollut yksi kriteeri, kun pelaajia on valittu lopulliseen kisajoukkueeseen.

– Se on vaikuttanut joidenkin pelaajavalintojen kohdalla, ja olemme keskustelleet pelaajien kanssa. Suomalainen pelaaja on yllättävän kypsä, sillä nämäkin pelaajat pelaavat pääsääntöisesti miesten pelejä ja viettävät miesten kanssa aikaa, joten siellä on varmasti hyviä roolimalleja omissa seurajoukkueissa, Pennanen kertoi tiistain mediatilaisuudessa.

Vähien harjoitusten pääpainona puolustuspelaaminen

Suomi pelaa kaksi harjoitusottelua ennen tapaninpäivänä alkavia MM-kisoja. Ensimmäinen ottelu Kanadassa on 20.12. Slovakiaa vastaan pelattava harjoitusottelu. Toinen valmistava ottelu pelataan USA:ta vastaan jouluaatonaattona aamuyöstä Suomen aikaa.

Aikaa kuvioiden hiomiseen on hyvin rajallisesti, sillä Nuoret Leijonat ehtivät vetää hotellikaranteenin jälkeen vain kahdet jääharjoitukset ennen ensimmäistä harjoituspeliään. Pennasen mukaan tämänkertainen kisajoukkue on esimerkiksi viime vuotta taitavampi, joten rajallinen harjoitusaika käytetään puolustuspelin hiomiseen.

– Karanteenin jälkeiset jääharjoitukset on jo suunniteltu, ja siellä pääpainona tulee olemaan puolustuspelaaminen. Joukkueessa on paljon taitoa, mutta avainasianamme on, miten puolustamme tiiviisti.

Myös Suomen tähtipuolustaja, viime U20 MM-kisoissa puolustajien pistepörssin voittanut Topi Niemelä toteaa, että nimenomaan puolustuspelin kehittämiseen on panostettava.

– Ei merkkaa, mitä viime turnauksessa tapahtui. Pystyn parantamaan pelaamistani puolustuspelaamisen saralla.

Niemelä vakuuttaa, että myös hyökkäyspeli löytää rytminsä, jos joukkueen puolustuspelaaminen on kunnossa. Materiaalista se ei ainakaan jää kiinni, sillä Kärppien puolustajan mukaan jalkeilla on laadukas pakisto. Joukkueen puolustajista neljä oli mukana jo viime vuonna, kun Nuoret Leijonat voittivat MM-pronssia.

– Kaikki jotka olivat mukana viime vuonna, tietävät millainen turnaus on tulossa. Mukana on myös pari uutta huippupakkia, joten uskon, että meillä on hyvä pakisto tähänkin turnaukseen, Niemelä avaa näkemyksiään.