Julia Liikala oli Kanada-ottelussa yksi Suomen valopilkuista. Nuori laituri kuitenkin tietää, ettei nyt nähty suoritustaso riitä USA:ta vastaan.

Suomen ottelu jo ennakolta selvästi vahvempaa Kanadaa vastaan vaikeutui entisestään, kun Naisleijonien paidassa jo kokenut arvokisakävijä Petra Nieminen hankki itselleen ottelurangaistuksen vain neljän ja puolen minuutin pelin jälkeen. Nieminen taklasi Kanada Sarah Nursea selästä ja joutui aivan aiheellisesti jättämään ottelun kesken.

Suomi osoitti kuitenkin taisteluhenkeä. Joukkue selvisi viiden minuutin jäähystä yhdellä takaiskulla, ja nousi tasoihin vain viisi minuuttia myöhemmin. Naisleijonien maalin iski Niemisen paikalle ykkösketjun laitaan nostettu 21-vuotias Julia Liikala.

Liikala ei itse kasvaneesta vastuusta juuri hätkähtänyt. Maalin lisäksi laiturilta nähtiin pelotonta pelaamista läpi ottelun. HIFK:n hyökkääjä olikin yksi Suomen valopilkkuja lopulta 1–4 tappioon päättyneessä ottelussa.

– Harjoituspeleissä olen pelannut samassa ketjussa, joten ei se tullut mitenkään uutena. Tiedän, miten kaverit siinä rinnalla pelaa, Liikala kertoi ottelun jälkeen jääkiekon-mm.comille.

Kanada karkasi kuitenkin pian Suomen tasoitusmaalin jälkeen uudestaan johtoon. Toisessa erässä hallitseva maailmanmestari nappasi jo turvalliselta tuntuvan kahden maalin johdon.

Sen jälkeen Kanada alkoi jäähyillä. Joukkue tarjoili takaa-ajoasemassa olleelle Suomelle kymmenen minuuttia ylivoima-aikaa, mutta Naisleijonat ei onnistunut ylivoimassaan alkuunkaan. Paikka paikoin peliä ei saatu kunnolla edes Kanadan päätyyn. Niemisen paikan myös ykkösylivoimassa ottanut Liikala penääkin lisää tehokkuutta ylivoimaan ennen lauantaina USA-ottelua.

– Meidän olisi pitänyt päästä helpommin alueelle ja saada tuki lähelle. Ja laukauksien kautta olisi pitänyt rakentaa. Parannettavaa jäi, peräseinäjokelainen ruoti.

Liikala saa todennäköisesti vastuuta myös USA:ta vastaan, sillä IIHF:n kurinpitovaliokunta antoi Niemiselle yhden ottelun pelikiellon. Luulajan pelaaja nähdään seuraavan kerran kaukalossa maanantaina Japania vastaan.

USA:ta vastaan vastus ei ainakaan helpotu, sillä Yhdysvallat on ollut viimeiset kymmenen vuotta naiskiekkoilun selvästi paras maajoukkue. Torstaina tasoero Suomen ja Pohjois-Amerikan joukkueiden välillä näkyi jälleen rajusti, kun Kanada hyydytti Naisleijonien takaa-ajon totaalisesti.

Liikala kuitenkin uskoo, että perusasioita parantamalla Suomella on mahdollisuus haastaa naiskiekkoilun mahtimaat.

– Pienistä asioista jäi kiinni. Kamppailut pitäisi pystyä voittamaan ja meidän pitäisi pysyä kiekossa rohkeammin.