ComeOn

Leijonat aloitti valmistautumisensa toukokuussa vastaan tuleviin jääkiekon MM-kisoihin kohtaamalla kauden ensimmäisessä EHT-ottelussa Sveitsin. Sveitsi kaatui Tampereella pelatun Karjala-turnauksen avausottelussa tyylikkäästi maalein 0-4.

Heljanko nollasi, Suomi maalasi

Ottelun ensimmäinen huippupaikka aukesi Sveitsille, kun Oskari Laaksonen menetti kiekon vaarallisesti oman maalin takana ja Damien Riat pääsi nokikkain Christian Heljankon kanssa. Tapparan maalivahti kuitenkin selvitti tilanteen hienosti. Hetkeä myöhemmin Heljanko joutui jälleen venymään parhaimpaansa, kun Dominik Egli pääsi ampumaan hyvältä paikalta. Suomalaisvahti kuitenkin aloitti kauden ensimmäisen maaottelun loistavasti ja piti maalinsa varjeltuna.

Kotihallissaan pelannut maalivahti päätti kuitenkin näyttää, ettei yleisö ollut nähnyt vielä mitään. Sveitsin avausmaali näytti jo varmalta, mutta Heljanko venytti itsensä poikittaisliikkeeseen mukaan ja nappasi paraatipelastuksen spagaatissa.

Joukkue palkitsi maalivahtinsa upeat otteet, kun kiekko jäi sekavan hyökkäyksen päätteeksi pyörimään Sveitsin puolustusalueelle ja Janne Kuokkanen pääsi kiskomaan Leijonat johtoon Sveitsin puolustajien välistä. Uransa ensimmäistä maaottelua pelannut Kristian Vesalainen kirjautti maaliin syöttöpisteen.

Maalin jälkeen peli kääntyi Leijonien hienoiseksi hallinnaksi. Peli oli kuitenkin äärimmäisen sekavaa, ja kaikesta näki, ettei joukkueilla ollut vielä yhteisiä pelejä alla tällä kaudella. Erän lopussa kotiyleisö sai kuitenkin lisää hurrattavaa Antti Suomelan hienon yksilösuorituksen myötä. Ykkösketjun keskushyökkääjä nosti kiekon itse Sveitsin alueelle, vei rytminmuutoksella sveitsiläispuolustajan kahville ja ohitti Reto Berran tulisella rannelaukauksella.

Toisessa erässä ei merkittäviä tapahtumia

Sveitsi tuli toiseen erään hurjalla intensiteetillä ja painoi pelin väkisin Leijonien päätyyn. Suomi kuitenkin selvisi alun rynnistyksestä ja onnistui sen lomassa luomaan myös yhden loistavan maalipaikan, kun Julius Mattila jäi vapaaksi Berran eteen. Sveitsiläismaalivahti kuitenkin nollasi tamperelaisen aikeet.

Hetkeä myöhemmin Jerry Turkulainen riisti kiekon keskialueelle ja käynnisti Suomen ylivoimahyökkäyksen, mutta jälleen Berra veti pidemmän korren.

Toinen erä jatkui ensimmäisen tapaan sekavana. Peli aaltoili päästä päähän, mutta kummassakaan päädyssä ei saatu aikaan mitään valmista. Leijonat hallitsi peliä hienoisesti, mutta Berra vastasi Heljangon avauserässä heittämään haasteeseen ja nollasi Suomen maalintekoyritykset.

Aivan erän lopussa Sveitsi sai vielä pitkän pyörityksen, mutta ei onnistunut saamaan kuin muutaman kiekon Heljangolle asti. Tapparan ykkösmaalivahti selvitti tarvittavat tilanteet tyylikkäästi ja tauolle lähdettiin jälleen Leijonien kahden maalin johdossa.

Suomelalle hattutemppu

Erän alussa kotiyleisön suosikki Anton Levtchi nappasi upeasti luistimellaan pitkän avaussyötön haltuunsa ja pääsi puolittaisiin läpiajoon, mutta Berra piti Sveitsiä edelleen pelissä mukana. Reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen ottelu sai kuitenkin ratkaisunsa.

Valentin Nussbaumer nukkui auttamattomasti ruususen unta ja Ahti Oksanen päästi riistämään kiekon taitavalla takakarvauksella. Leijonat pääsi ylivoimahyökkäykseen ja Suomela sai iskeä Oksasen laukauksen irtokiekon tyhjään maaliin.

Leijonien maalin jälkeen saatiin nähdä myös ottelun ensimmäinen ylivoima, kun Hannes Björninen kampitti itsensä jäähylle. Sveitsin ylivoima pyöri varsin näyttävästi, mutta Heljanko jatkoi suorastaan maagisia otteitaan, eikä päästänyt sveitsiläisiä juhlimaan Karjala-turnauksen avausmaaliaan.

Epätoivoiseen tilanteeseen ajautunut Sveitsi lähti hakemaan kavennusta kovalla riskillä, kun Berra jätti maalinsa tyhjäksi jo kuusi minuuttia ennen pelin päätöstä. Erikoistilannepelaaminen oli sveitsiläisillä selvästi hallussa, sillä peli pyöri mallikkaasti Leijonien alueelle, eiväktä suomalaispelaajat päässeet katkaisemaan pyöritystä.

Takaa-ajo kuitenkin katkesi, kun Sveitsi sortui keskialueella liialliseen näppäryyteen ja Suomela pääsi käynnistämään vastahyökkäyksen. Pieni seinäpeli Oksasen kanssa jätti Lausannen hyökkääjälle riittävästi tilaa, jotta tämä pääsi viimeistelemään hattutemppunsa.

Sveitsi – Suomi 0-4 (0-2, 0-0, 0-2)

1. erä

06:46 Janne Kuokkanen (Kristian Vesalainen) 0-1
16:01 Antti Suomela 0-2

2. erä

3. erä

47:15 Antti Suomela (Ahti Oksanen) 0-3
55:58 Antti Suomela (Ahti Oksanen) 0-4 TM


Hameenlinna - Tappara