Karjala-turnaus, joka tunnetaan kansainvälisesti myös nimellä Karjala Cup, pelattiin vuonna 2020 5.-8. marraskuuta turnaukseen osallistuneiden maiden eli Ruotsin, Tšekin, Suomen ja Venäjän kesken. Loppujen lopuksi Venäjä menestyi turnauksessa parhaiten kolmella puhtaalla voitolla. Turnauksen otteluissa ansaitut pisteet lisätään Euro Hockey Tour -pistetaulukkoon. Alta löydät tämän vuoden turnauksen pistetaulukon sekä kaikkien turnauksen aikana pelattujen otteluiden tulokset.

Alla voit nähdä turnauksen kokonaistaulukon:

#

Joukkue

Pelejä

Voitot

Jakoaikavoitot

Jatkoaikatappiot

Tappiot

+/-

Pisteet

1

Venäjä

3

2

1

0

0

11-3

8

2

Tšekki

3

2

0

0

1

5-4

6

3

Suomi

3

1

0

0

2

5-10

3

4

Ruotsi

3

0

0

1

2

4-8

1

Tulokset

8.11.2020

12:30

Tšekki

0 – 3

Venäjä

16:30

Suomi

3 – 2

Ruotsi

7.11.2020

12:30

Ruotsi

1 – 2

Venäjä

16:35

Suomi

0 – 2

Tšekki

6.11.2020

13:30

Tšekki

3 – 1

Ruotsi

17:30

Venäjä

6 – 2

Suomi

Mikä on Karjala-turnaus?

Suomalaisille tuttu Karjala-turnaus tunnetaan ehkä paremmin ulkomailla nimellä Karjala Cup. Kyseessä on pienimuotoinen turnaus neljän maan miesten jääkiekkomaajoukkueille. Turnaus kestää vain kolme päivää ja osallistujamaat ovat Suomi, Venäjä, Tšekki ja Ruotsi. Suomessa järjestettävä Karjala-turnaus on osa European Hockey Tour (EHT) turnaussarjaa ja se järjestetään vuosittain marraskuun alussa. Karjala-turnaus ei toistaiseksi nauti suurta kansainvälistä arvostusta, mutta sitä pidetään tärkeitä harjoitusotteluita sisältävänä turnauksena.

Historia

Karjala-turnausta edelsi Sauna Cup, joka järjestettiin ensi kerran vuonna 1992 Turussa. Se oli Suomen ensimmäinen oma kansainvälinen jääkiekkoturnaus. Ruotsi jättäytyi Sauna Cupista pois, mutta USA, Tšekki, Venäjä ja Suomi ottelivat turnauksessa toisiaan vastaan. Seuraavan kerran turnaus järjestettiin pari vuotta myöhemmin vuonna 1995 uudella nimellä: Christmas Cup. Nimenvaihdon taustalla epäiltiin olevan halu erottautua Suomen kannalta fiaskoksi menneestä Sauna Cupista, jossa Suomen joukkue sai vain yhden pisteen jääden viimeiseksi. Venäjä voitti, USA otti hopeaa ja Tšekki vei kolmannen sijan.
Seuraavana vuonna 1996 turnaus muutti nimensä nykyiseksi Karjala-turnaukseksi. Siitä lähtien se on järjestetty lähes joka vuosi. Turnauksen nimellä ei ole mitään tekemistä minkään suomalaisen paikkakunnan kanssa, vaan se tulee pääsponsorin eli suositun suomalaisen olutmerkin nimestä.

Osa EHT:tä

Karjala-turnaus on osa EHT-turnausta (European Hockey Tour), joka on sarja vuosittain toistuvia jääkiekkoturnauksia, ja jota joskus epävirallisesti pidetään jääkiekon EM-kisaturnauksena. Karjala-turnauksen lisäksi European Hockey Tour sisältää Ruotsin Sweden Hockey Games (SHG) -turnauksen, Tšekin Czech Hockey Games -turnauksen ja Venäjän Channel One Cup -turnauksen. Turnaussarjan voittaja on siten lopulta myös European Hockey Tourin voittaja. Välillä turnauksiin on osallistunut myös Euroopan ulkopuolisia joukkueita, mutta pisteitä ja tuloksia otteluista, joihin he ovat osallistuneet, ei ole laskettu EHT:n viralliseen pistetaulukkoon.

Suomi on yleensä menestynyt hyvin Karjala-turnauksissa, mutta yleensä maajoukkueet eivät lähetä parhaimpia pelaajiaan turnaukseen. Turnauksessa usein tarjotaan nuorille lupaaville pelaajille tilaisuutta näyttää kykyjänsä maajoukkuepeleissä. Jos he menestyvät hyvin, heillä voi olla mahdollisuus päästä pelaamaan myös niin sanottuihin “tärkeämpiin” turnauksiin, kuten MM-kisoihin, olympialaisiin tai arvostettuun World Cup of Hockey -turnaukseen, joka tunnettiin aiemmin nimellä Canada Cup.