Kuva: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten jääkiekkoturnauksen viimeiset paikat on nyt jaettu. Viimeisinä joukkueina olympialaisiin selvisivät Ruotsin, Tanskan ja Tsekin naisten maajoukkueet.

Tšekillä samppanjantäyteiset juhlat

Naisten olympiakarsinnan viimeiset ottelut pelattiin sunnuntaina Tšekissä, Saksassa ja Ruotsissa. Jokaisessa maassa pelattiin neljän joukkueen miniturnaus, joiden voittajat ansaitsivat paikan Pekingin olympialaisiin.

Tšekissä pelannut karsintaryhmä C oli ennen sunnuntain päätösotteluita tilanteessa, jossa enää kotijoukkueella ja Unkarilla oli mahdollisuudet selvittää tiensä lopputurnaukseen. Sunnuntaihin asti puhtaalla pelillä edenneet joukkueet kohtasivat toisensa ryhmän viimeisessä kamppailussa sunnuntai-iltana. Tšekki voitti ottelun selvästi 5-1 ja varmisti näin paikkansa tulevan talven olympialaisissa.

Joukkueen puolustaja Pavlina Horalkova arvosti lähes 2000-päisen kotiyleisön edessä saavutetun voiton korkealle, ja lupasi, että juhlat jatkuvat pukuhuoneessa pitkään.

– Laulamista, tanssimista, olutta, samppanjaa… Toivon, ettei se (juhlinta) koskaan lakkaa. Eiköhän pidetä se jatkuvana, onnellinen puolustaja sanoi ottelun jälkeen.

Tanskan olympiapaikka jotain ennenkokematonta

Karsintaryhmä D oli ennen päätöspäivää mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä jopa kolmella joukkueella oli mahdollisuus selvittää tiensä olympiakisoihin. Niin toisensa kohdanneet Saksa ja Tanska kuin Italiaa vastaan pelannut Itävaltakin olisivat voineet voitolla ansaita paikkansa jääkiekkomaailman arvostetuimmassa turnauksessa.

Ryhmän maista Tanskalla oli kuitenkin se etulyöntiasema, että sille riitti päätöskierrokselta yksikin piste olympiapaikan varmistamiseen.

Itävalta hoiti oman leiviskänsä voittamalla päätöskamppailussa Italian 5-1. Myös Saksa teki Tanskaa vastaan kaikkensa olympialaisiin päästäkseen. Joukkue siirtyi maalittoman avauserän jälkeen toisessa erässä jo 2-0 johtoon, ja näytti vievän kolme tasapisteissä olevaa joukkuetta maalierovertailuun.

Tanska ei kuitenkaan lannistunut, vaan tuli ensin maalin päähän, ja reilut kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua tasoihin. Piste riitti viemään tanskalaiset olympialaisiin, joten tasatulokseen päättyneen varsinaisen peliajan jälkeen pelattu jatkoaika oli enää kosmetiikkaa. Saksa voitti ottelun lopulta rankkarikisan jälkeen, mutta Tanska meni karsintaryhmän voittajana olympialaisiin.

Tanskan pelaajista Sofie Skott puki tunteensa sanoiksi ottelun jälkeen, ja viestitti samalla, kuinka tärkeästä asiasta olympiapaikassa on kysymys, sanomalla, ettei ole “koskaan kokenut mitään vastaavaa”.

Paikka olympialaisissa todella iso asia Ruotsin jääkiekkoilulle

Myös Ruotsi ja Ranska kohtasivat olympiapaikan määrittäneessä keskinäisessä ottelussa karsintaryhmä E:n päätöskierroksella. Panokset olivat iltaottelussa korkealla, sillä ryhmää tasapisteissä johtaneet joukkueet tiesivät, että ottelun voittaja jatkaisi varmasti Pekigin olympialaisiin.

Ruotsi siirtyi johtoon reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen Michelle Löwenhielmin maalilla. Toisen erän alussa Sara Hjalmarsson tuplasi Ruotsin johdon jo kahteen.

Ranska ei kuitenkaan antautunut, vaan tuli vain muutamaa minuuttia myöhemmin maalin päähän. Ruotsin Lina Ljungblom vei kuitenkin kotijoukkueen uudestaan ratkaisevan tunteiseen kahden maalin johtoon aivan kolmannen erän alussa.

Ranska onnistui kuitenkin kaventamaan viisi minuuttia ennen loppua ja varmisti näin trillerinomaisen lopun. Enempää maaleja ei kuitenkaan nähty, ja näin ruotsalaiset tekevät paluun olympiajäille. Ottelun paremmasta joukkueesta ei jäänyt epäselvyyttä, sillä Ruotsi vei laukaukset 40 – 17.

Ruotsin puolustaja Johanna Fällman laittoi voiton kontekstiin pelin jälkeisessä haastattelussa.

– On todella iso asia naisten jääkiekkoilulle Ruotsissa, että olemme takaisin lajin huipulla ja olympialaisissa. Se on tärkeää lajin kehitykselle Ruotsissa ja olemme todella innoissamme siitä.

Olympialaisten jääkiekkoturnaus käynnistyy 3.2.2022

Naisten olympiaturnaus käynnistyy 3. helmikuuta. Finaali pelataan helmikuun 17. päivä. Kaikki sunnuntaina turnaukseen selvinneet joukkueet pelaavat B-lohkossa yhdessä Japanin ja Kiinan kanssa. Suomi pelaa A-lohkossa Kanadan, USA:n, Venäjän ja Sveitsin kanssa.