Ruotsi pelaa U18 MM-kisojen finaalissa Yhdysvaltoja vastaan. Finaalipaikka ratkesi, kun Småkronorna voitti välierässä Kanadan 7-2 vahvan toisen erän jälkeen.

Ruotsi yllätti koko jääkiekkomaailman viime viikolla, kun se kukisti Kanadan U18 MM-kisojen lohkovaiheen avausottelussa 8-0. Moni odotti, että välierä tulisi olemaan täysin erilainen peli, mutta toisin kävi.

Kanada ei kyennyt ohittamaan Noah Erlideniä lohkovaiheen ottelussa, mutta välierässä kanadalaiset tarvitsivat vain reilut neljä minuuttia siirtyäkseen johtoon, kun Macklin Celebrini teki 0-1-maalin ylivoimalla.

Kun Ruotsi sitten sai ensimmäisen ylivoimansa reilun kuuden minuutin pelin jälkeen, osoitti se olevansa yhtä tehokas. Yksi turnauksen parhaista ylivoimajoukkueista toi pelin tasoihin, kun Tom Willander teki maalin takatolpalta.

Kanada pelasi vauhdikasta hyökkäyspeliä, mikä kantoi hedelmää kuusi minuuttia ennen ensimmäisen erän päättymistä, kun Angus MacDonell pelasi Erlidenin ulos ja teki 1-2 maalin hienon esityön jälkeen. Småkronorna vastasi kuitenkin heti ja sai tasoituksensa 30 sekuntia myöhemmin, kun hyökkääjä David Edström oli valppaana irtokiekossa viisi minuuttia ennen erän loppua.

Ruotsi sai ensimmäiseen rään huonon lopun, kun hyökkääjä Noel Nordh sai ottelurangaistuksen. Småkronorna joutui myös aloittamaan toisen erän myös alivoimalla Nordhin rangaistuksen takia, mutta onnistui pitämään Kanadan kurissa. Ja heti alivoimansa jälkeen Ruotsi meni ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Kuten niin monta kertaa aiemmin, joukkueen kapteeni Otto Stenberg oli paikalla oikeaan aikaan ja iski irtokiekon maaliin.

Ruotsin Stenbergin, Felix Unger Sörumin ja Edströmin muodostama ykkösketju oli ottelussa loistava. Ketju iski myös Ruotsin neljännen maalin, kun jälkimmäinen iski upean soolomaalin. Kun erää oli jäljellä seitsemän minuuttia, oli hyökkääjä Anton Wahlbergin vuoro ampua itsensä maalintekijätilastoihin, kun hän pommitti 5-2-maalin ylivoimahyökkäyksen päätteeksi.

Ruotsin täydellinen toinen erä päättyi 6-2 maalin, ja jälleen maalin takana oli ykkösketju Edström, Unger Sörum ja Stenberg. Viimeksi mainittu teki maalin pitkän pyörityksen päätteeksi.

Småkronorna sai toisen viiden minuutin ulosajon ja ottelurangaistuksen, kun toista erää oli jäljellä kuusi sekuntia. Tämä tarjosi Kanadalle loistavan paikan tulla otteluun mukaan. Ruotsilla pelasi kuitenkin loistavaa alivoimaa ja selvisi viiden minuutin alivoimastaan ilman yhtään takaiskua.

Kun erää oli jäljellä seitsemän minuuttia, Kanada otti maalivahtinsa pois. Tyhmä jäähy kuitenkin vesitti takaa-ajon. Zeb Forsfjäll teki vielä ylivoimalla 7-2 ylivoimamaalin ja kaunisteli ottelun loppulukemat ruotsalaisten kannalta.

Finaali pelataan klo 20:00 Suomen aikaa sunnuntai-iltana.