Tšekin vahva kolmannen erän aloitus ei riittänyt, kun Suomi marssi Sanni Vanhasen johdolla ensin tasoihin ja sitten ohi ja nappasi 3–2 voiton U18-tyttöjen MM-kisojen puolivälierissä. Tyttöleijonat kohtaa välierissä Kanadan lauantaina klo 21:00.

Tšekki aloitti ottelun hyvin ja sai loistavan maalintekopaikan viiden minuutin pelin jälkeen. Vasta 15-vuotias Kerttu Kuja-Halkola esitti kuitenkin maalillaan upean torjunnan ja piti lukemat nollissa. Pari minuuttia myöhemmin Suomi iski ensimmäisensä.

Barbora Jurickova otti kaksiminuuttisen taklaamisesta ja Tyttöleijonat käytti tilaisuutensa hyväkseen upealla kuviolla. Pauliina Salonen pääsi viimeistelemään ottelun avausmaalin Tšekin puolustusneliön keskeltä.

Tšekki oli ensimmäisessä erässä hyvä, mutta toinen erä oli jo selvää Tyttöleijonien hallintaa. Jäähyilyyn sortunut Suomi ei kuitenkaan onnistunut kääntämään kiekollista hallintaansa maaleiksi.

Kolmannen erän alkuun tuli todella nälkäinen ja sisuuntunut Tšekki. Erää oli pelattu vain 44 sekuntia, kun Adela Sapovalivova löysi poikkisyötöllään Tereza Plosovan, joka toi joukkueensa tasoihin. Viisi minuuttia myöhemmin Suomen ottamat jäähyt kostautuivat, kun Linda Vocetkova upotti elämänsä rannelaukauksen Suomen maalin yläriman kautta maaliin.

Tyttöleijonat ei kuitenkaan lamaantunut tšekkiläisten riemuitsemisesta. Joukkue painoi peliä Tšekin päätyyn, ja hieman erän puolenvälin jälkeen Sanni Vanhanen pääsi siirtämään maaliviivalle pudonneen irtokiekon maaliin. Tasan kaksi minuuttia myöhemmin Vanhanen oli itse alustajana, kun hänen laukomansa kiekko jäi pyörimään Tšekin maalin eteen ja Salonen vei illan toisella maalillaan Suomen välieriin.

Tyttöleijonat aloitti turnauksen heikosti, häviten kolme ensimmäistä otteluaan Kanadalle, USA:lle ja Ruotsille yhteismaalein 28–2. Tiukan paikan tulleen joukkue pystyi kuitenkin nostamaan tasoaan selvästi. Tšekki-ottelussa nähtiin selvästi turnauksen paras Suomi.

Joukkueen päävalmentaja Mira Kuisma kertoi olevansa todella tyytyväinen torstain peliesitykseen. Päävalmentaja kehui joukkueen yhtenäisyyttä, mutta myös sitä, miten pelaajat pystyivät kääntämään vastoinkäymiset voimavaraksi.

– Alkuturnauksemme oli vaikea. Se oli meille hyvä vastoinkäyminen, jonka pystyimme selättämään. Tšekki-ottelu testasi joukkuetta tiukassa tilanteessa. Samalla ottelu testasi olan takaa myös pelaajien luottamusta toisiinsa ja sitä todellakin löytyi. Näissä turnauksen otteluissa yritetään samalla kasvattaa ja opettaa pelaajia kohti isompia otteluita, Kuisma kertoi Jääkiekkoliitolle.

Välierissä Suomi kohtaa Kanada lauantaina klo 21:00 Suomen aikaa.

U18-tyttöjen MM-kisojen 2023 välierät

14.1. klo 17:00: USA – Ruotsi
14.1. klo 21:00: Kanada – Suomi

Suomi – Tšekki 3–2 (1–0, 0–0, 2–2)

1. erä:
8.26 Pauliina Salonen (Sinna Varjonen, Tilli Keränen) 1–0 YV

2. erä:

3. erä:
40.44 Tereza Plosova (Adela Sapovalivova) 1–1
46.07 Linda Vocetkova 1–2 YV
52.27 Sanni Vanhanen 2–2
54.27 Pauliina Salonen (Sinna Varjonen, Sanni Vanhanen) 3–2 YV

Suomen joukkue Tšekkiä vastaan

Maalilla:
31 Kerttu Kuja-Halkola
(1 Suvi Saarinen)

1. kenttä
18 Tilli Keränen – 23 Sanni Vanhanen – 28 Pauliina Salonen
5 Nella Berg – 7 Sinna Varjonen

2. kenttä
22 Julia Schalin – 20 Sofia Kari – 21 Neea Pelkonen
13 Jennika Ojala – 8 Tuuli Tallinen

3. kenttä
19 Heidi Kokora – 26 Sara Suhonen – 14 Kerttu Lehmus
4 Bianca Kanerva – 2 Aino Krook

4. kenttä
25 Abigail Byskata – 27 Iida Lappalainen – 11 Eveliina Kitula

13. hyökkääjä:
24 Erica Korhonen