Jääkiekon nuorten MM-kilpailut pelataan Kanadan Red Deerissä ja Edmontonissa 26.12.2021-5.1.2022. Turnauksen kaikkien aikojen pistepörssiä johtaa legendaarinen Peter Forsberg, joka teki vuonna 1993 seitsemässä pelissä täysin käsittämättömät 31 pistettä.

Ruotsissa vuonna 1993 järjestetyt jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailut pelattiin kahdeksan maan voimin. Kaikki joukkueet kohtasivat toisensa kertaalleen ja lopulta Kanada kruunattiin voittajaksi keskinäisen ottelun perusteella maan kaadettua samaan pistemäärään yltäneen Ruotsin. Mielenkiintoista tässä on se, että jos mestaruus oltaisiin ratkaistu maalieron perusteella, olisi Ruotsi juhlinut kultaa, joukkueen maalieron ollessa 38 osuman verran positiivisella, Kanadan 20 vastaan.

Juniorkronornan joukkueessa oli toinen toistaan suurempia tähtiä ja valovoimaisimpana heistä loisti Örnsköldsvikissä vuonna 1973 syntynyt Peter Forsberg. Järisyttävät 31 pistettä (7+24) turnauksen aikana kertoivat tuolloin 19-vuotiaan Forsbergin kyvyistä.

Modossa jääkiekko-oppinsa saanut taituri solmi vuonna 1993 sopimuksen NHL-seuran Quebec Nordiquesin kanssa ja siirtyi rapakon taakse seuraavana vuonna. NHL:n työsulun takia ruotsalaisen debyytti tapahtui kuitenkin vasta 1995. Mies iski tulokaskaudellaan vakuuttavat 50 tehopistettä ja kuului nopeasti joukkueensa avainpelaajien joukkoon. Runkosarja oli työsulun takia vain 47 ottelun mittainen ja se päästiin aloittamaan vasta tammikuussa. Pudotuspeleissä Quebec kuitenkin putosi ensimmäisellä kierroksella New York Rangersia vastaan.

Kesällä 1995 Quebecin organisaatio myytiin Denveriin ja seuran nimeksi vahtui Colorado Avalanche. Forsberg muistetaan NHL:ssä parhaiten juuri Avalanchen paidasta, jossa hän nousi seuralegendojen joukkoon, voittaen muun muassa kaksi Stanley Cupia, useiden henkilökohtaisten palkintojen lisäksi.

Juniorkronornan paidassa Forsbergin paras saavutus on kaksi MM-hopeaa vuosilta 1992 ja 1993. Miesten maajoukkueen mukana hän voitti olympiakultaa Lillehammerissa vuonna 1994 ja Torinossa 2006. MM-kultaa mies voitti Tre Kronorin paidassa vuosina 1992 ja 1998.

Sen lisäksi, että ruotsalaistähdellä on yhden turnauksen piste-ennätys, on ”Foppa” myös nuorten MM-kisojen kaikkien aikojen pistekuningas. Keskushyökkääjä ehti pelaamaan yhteensä kahdet U20 MM-kisat, joissa 14 otteluun syntyi käsittämättömät 42 (10+32) tehopistettä. Tällä hetkellä Forsbergin ennätykset vaikuttavat sellaisilta, joita tuskin tullaan koskaan rikkomaan.