Kuten lähes joka vuosi, ovat nuorten MM-kisat myös tänä vuonna täynnä tähtiloistoa ja tulevaisuuden tunnetuimpia pelaajia. Tässä artikkelissa esittelemme jokaisesta turnaukseen osallistuvasta joukkueesta muutaman pelaajan, joiden otteita kannattaa erityisesti pitää silmällä.

Nuorten MM-kisat alkavat tänään 26.12. Yhteensä kymmenen maata kilvoittelee jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruudesta Edmontonissa ja Red Deerissä, missä turnaus pelataan. Kaikki joukkueet eivät luonnollisestikaan ole tasavahvoja, eikä kaikilla ole kokoonpanossaan samanlaisia tähtiä kuin joillakin toisilla, mutta olemme silti päättäneet huomioida kaikki turnaukseen osallistuvat joukkueet.

Seuraa näitä tähtipelaajia U20 MM-kisojen A-lohkossa

Kanada

Owen Power, puolustaja, University of Michigan
Cole Perfetti, hyökkääjä, Manitoba Moose (AHL)
Connor Bedard, hyökkääjä, Regina Pats (WHL)

Kanada on täynnä tähtiä kuten aina. Kolme nimeä on kuitenkin mahdollista nostaa kiinnostavuudessaan muiden yläpuolelle. Owen Power on viime kesän NHL:n ykkösvaraus ja oli jo mukana miesten maailmanmestaruuden voittaneessa Kanadan joukkueessa viime keväänä. Äärimmäisen ulottuvana mutta silti todella taitavana pelaajana hyökkääjän kyyti saattaa olla vastustajajoukkueille kylmää.

Cole Perfetti on puolestaan joukkueen kokeneempaa kaartia. Jo viime vuonna kisoissa mukana ollut ja NHL-debyyttinsä tehnyt keskushyökkääjä johtaa joukkoja edestä, eikä olisi ihme, jos turnauksen lopuksi pistepörssin kärjessä komeilisi Perfettin nimi. Myös Perfetti on jääkiekon miesten maailmanmestari viime keväältä.

Connor Bedard taas on syntynyt vasta vuonna 2005, ja kuuluu siihen todella harvalukuiseen joukkoon pelaajia, jotka ovat edustaneet maataan nuorten MM-kisoissa vasta 16-vuotiaina. Edelliset tämän tempun tehneet kanadalaiset ovat muuan Sidney Crosby ja Connor McDavid, ja hurjimmissa arvioissa Bedardia on verrattu taidoiltaan jopa tähän kaksikkoon. Bedard on alle 18-vuotiaiden maailmanmestari viime keväältä ja iästään huolimatta yksi Regina Patsin kantavia voimia.

Suomi

Topi Niemelä, puolustaja, Kärpät
Roby Järventie, hyökkääjä, Belleville Senators (AHL)
Brad Lambert, hyökkääjä, JYP
Joakim Kemell, hyökkääjä, JYP

Suomella on, kuten aina, todella laadukas ryhmä jalkeilla nuorten MM-kisoissa. Vaikka Aatu Räty joutuukin jättämään nuorten MM-kisat väliin, on Nuorilla Leijonilla silti yksi kisojen lahjakkaimmista joukkueista.

Topi Niemelä voitti jo viime vuonna U20 MM-kisojen parhaan puolustajan palkinnon, ja nyt oululainen on vuotta kokeneempi ja valmiimpi pelaaja. Niemelä on ottanut huimia kehitysaskelia viime kauden jälkeen, ja johtaa tällä hetkellä SM-Liigan puolustajien pistepörssiä. Roby Järventie on puolestaan pelannut oikein hyvän alkukauden Ottawa Senatorsin farmijoukkueessa, ja on montaa muuta suomalaista valmiimpi pieneen kaukaloon ja nopeaan pelitempoon.

Joakim Kemell on taas osoittanut, että pystyy jo maalintekoon miesten peleissä. Vasta 17-vuotias laituri on iskenyt SM-Liigassa jopa 12 maalia 21 otteluun ja on vain kahden maalin päässä pörssikärjestä. Roni Hirvonen on taas todistanut olevansa jo lähes liian hyvä pelaaja nuorten tasolle. Hyökkääjä on dominoinut kuluvan kauden aiempia turnauksia yhdessä Rädyn kanssa, ja on Nuorten Leijonien hyökkäyksen terävin syömähammas. Brad Lambert on puolestaan mielenkiintoinen seurattava siksi, että yksi Suomen lahjakkaimmista pelaajista ei ole pystynyt nousemaan SM-Liigassa sille tasolle, mitä häneltä on odotettu. Rädyn poissa ollessa nuori keskushyökkääjä saa kuitenkin tilaisuuden näyttää, miksi hänestä on kohistu jo vuosia.

Itävalta

Marco Kasper, hyökkääjä, Rögle BK (SHL)

Vuonna 2004 syntynyt Marco Kasper on kaksi vuotta nuorten MM-kisojen vanhimpia pelaajia nuorempi, mutta tulee oletettavasti kantamaan suurta vastuuta Itävallan hyökkäyksessä. Vielä jopa kahdet nuorten kisat pelaamaan pystyvä hyökkääjä on tehnyt tällä kaudella kuusi pistettä 24 otteluun Ruotsin pääsarjassa, mikä on kelvollinen saldo vasta 17-vuotiaalle pelaajalle. Kasperin odotetaan menevän ensimmäisellä kierroksella ensi kesän varaustilaisuudessa, pitkästä aikaa yhtenä itävaltalaisena.

Saksa

Florian Elias, hyökkääjä, Adler Mannheim (DEL)
Luca Müzenberger, puolustaja, University of Vermont (NCAA)

Saksalla on tässä ikäluokassa kolme jopa koko maailman mittakaavassa aivan huippulupaukseksi luokiteltavaa pelaajaa. Maan epäonneksi Tim Stützle, Lukas Reichel ja John Peterka jättävät kuitenkin kaikki tämän talven nuorten MM-kisat väliin keskittyäkseen NHL- tai AHL-kauteen. Kun Moritz Seiderkin on jo yli-ikäinen U20-tasolle, ei Saksan tämän vuoden joukkueesta löydy juuri tähtiloistoa.

Tämän vuoden joukkueen suurimmat tähdet lienevätkin tänä vuonna suurella yleisölle suhteellisen tuntemattoman Florian Elias, joka on tämän kauden pelannut Saksan pääsarjaa, ja USA:n juniorisarjoissa pelaava Luca Müzenberger. Kaksikkoa ei kuitenkaan kannata aliarvioida, sillä etenkin Eliakselle kyllä riittää potentiaalia.

Tšekki

Jan Bednář, maalivahti, Acadie-Bathurst (QMJHL)
David Jiříček, puolustaja, Plzeň (Extraliga)
Jan Myšák, hyökkääjä, Hamilton (OHL)

Kyseinen trio saattaa olla Tšekille jopa turhankin tärkeä, sillä joukkueen kärkipelaajien takana taso tippuu selvästi. Jan Bednář on yksi Tšekin kovimpia maalivahtilupauksia pitkään aikaan. Pari viime kautta ovat olleet veräjänvartijalle vaikeita, mutta nyt Bednář haluaa varmasti nousta ratkaisevaan rooliin Tšekin menestyshaaveiden kannalta.

David Jiříček on puolestaan yksi koko turnauksen potentiaalisimpia puolustajia. Ensi kesän varaustilaisuudessa jopa 10 kärkeen ennustettu pelaaja on taitava kiekon kanssa ja käyttää isoa kokoaan aktiivisesti hyväkseen, mikä tosin johtaa välillä hieman turhiin jäähyihin. Jan Myšák taas palaa jo kolmansiin peräkkäisiin nuorten MM-kisoihinsa. Jo viime vuonna Tšekin kapteenina toiminut ja suurta kuormaa kantanut hyökkääjä on iskenyt kovia tehoja OHL:ssä ja tulee MM-kisoihin hyvässä vireessä.

Seuraa näitä tähtipelaajia U20 MM-kisojen B-lohkossa

Ruotsi

Jesper Wallstedt, maalivahti, Luleå HF (SHL)
Simon Edvinsson, puolustaja, Frölunda HC (SHL)
Alexander Holtz, hyökkääjä, New Jersey Devils
William Eklund, hyökkääjä, Djurgården IF, SHL

Jesper Wallstedt saattaa hyvinkin olla Venäjän Jaroslav Askarovin lähin uhka kilpailussa turnauksen parhaan maalivahdin tittelistä. Wallstedtia on pidetty jo pitkään äärimmäisen lupaavana maalivahtina, mutta tällä kaudella hän on lyönyt lopullisesti läpi miesten tasolla. Simon Edvinsson taas on uskomattoman lahjakas puolustaja, jonka Detroit Red Wings nappasi viime keväänä koko varaustilaisuuden kuudentena pelaajana. Edvinsson tulee olemaan Ruotsin puolustuksen suurimpia vastuunkantajia, ja hänellä on edessään todella lupaava tulevaisuus.

Alexander Holtz ja William Eklund ovat jo NHL-kokemusta keränneitä hyökkääjiä, joiden saaminen mukaan nuorten MM-kisoihin on Tomas Monténille todellinen jättipotti. Kumpikin kaksikosta voi hyvin kisata koko turnauksen suurimman tähden tittelistä.

Slovakia

Šimon Nemec, puolustaja, HK Nitra (Extraliga)
Martin Chromiak, hyökkääjä, Kingston Frontenacs (OHL)
Jakub Demek, hyökkääjä, Edmonton Oil Kings (OHL)
Dalibor Dvorsky, hyökkääjä, AIK (SHL)

Slovakialla on käsissään lahjakkaampi pelaajaryhmä kuin pitkään, pitkään aikaan. Joukkueen pelaajamateriaali saattaa lähennellä jopa vuonna 2015 MM-pronssia voittaneena lahjakkuustasoa. Puolustuksessa kaikki katseet kääntyvät Šimon Nemeciin, joka vasta 17-vuotiaana pelaa jo toisissa nuorten MM-kisoissaan ja jo toista kauttaan Slovakian pääsarjassa.  Puoli pistettä per peli -keskiarvolla miesten pääsarjaa tällä kaudelle tahkonnut Nemec on yksi ensi vuoden varaustilaisuuden suurimpia puolustajalupauksia.

Martin Chromiak ja Jakub Demek tulevat puolestaan kantamaan suurta vastuuta Slovakian hyökkäyksessä. Kumpikin on pelannut todella hyvin Kanadan junioriliigoissa, ja saattaa yllättää pistetehtailullaan myös nuorten MM-kisoissa.

Slovakian mielenkiintoisin pelaajaa saattaa kuitenkin olla vasta 16-vuotias Dalibor Dvorsky. Vasta vuonna 2023 varattavissa oleva pelaaja on jo debytoinut SHL:ssä ja saattaa ohittaa Marian Gaborikin kaikkein pienimmillä numerolla varattuna slovakialaispelaajana. Tulevaisuus näyttää Slovakian osalta muutenkin kirkkaalta, sillä U20 MM-kisoissa ovat mukana myös 17-vuotiaat Juraj Slafkovsky ja Filip Mesar, joista kumpikin kuuluu ensi kesän varaustilaisuuden kärkinimiin.

USA

Brock Faber, puolustaja, University of Minnesota
Luke Hughes, puolustaja, University of Michigan
Jake Sanderson, puolustaja, University of North Dakota
Matty Beniers, hyökkääjä, University of Michigan

Tämänvuotisella USA:n joukkueella on puolustuksessaan enemmän leveyttä kuin miesmuistiin. Hallitsevan mestarin hyökkäys ei ole ehkä niin terävä kuin viime vuoden joukkueella, mutta puolustukseen nojaava joukkue voi hyvinkin mennä päätyyn asti.

Brock Faber on yksi hauskimpia pelaajia seurata koko turnauksessa, ja Jake Sanderson kuuluu maailman kovimpiin puolustajalupauksiin. Taidoiltaan Sanderson lienee jo nyt NHL-pelaaja. Luke Hughes on jo NHL-kaukalot valloittaneen veljessarjan nuorin painos ja saapuu U20 MM-kaukaloihin yhtenä turnauksen suurimmista tähdistä. Matty Beniers on puolestaan viime kesän varaustilaisuuden kakkosvaraus ja on pelannut jo miesten MM-kisoissakin. Kunnianhimoinen pikakiituri oli mukana jo viime vuonna, ja haluaa varmasti vain parantaa otteitaan tämän vuoden turnauksessa.

Sveitsi

Brian Zanetti, puolustaja, Peterborough Petes (OHL)
Lorenzo Canonica, hyökkääjä, Swahinigan Cataractes (LHJMQ)
Simon Knak, hyökkääjä, HC Davos (NLA)

Sveitsin joukkue saapuu tähän turnaukseen todennäköisesti heikoimmalla joukkueella moneen vuoteen, mutta alppimaan kokoonpanosta voi silti löytää muutamia helmiä. Brian Zanetti on toiminut kapteenina nuoremmissa ikäluokissa ja tulee todennäköisesti olemaan myös A-maajoukkueen kantavia voimia tulevaisuudessa. Lorenzo Canonica on iskenyt hurjia pistemääriä Kanadan juniorisarjoissa ja tulee olemaan elintärkeä pelaaja Sveitsin hyökkäykselle nuorten MM-kisoissa. Simon Knak oli puolestaan joukkueen kapteeni jo viime vuonna, ja tulee jälleen olemaan Sveitsin johtaja niin henkisesti kuin pelillisesti.

Venäjä

Jaroslav Askarov, maalivahti, SKA Pietari (KHL)
Shakir Mukhamadullin, puolustaja, Salavat Yulaev Ufa (KHL)
Matvey Michkov, hyökkääjä, SKA Pietari (KHL)
Marat Khusnutdinov, hyökkääjä, SKA Pietari (KHL)

Venäjällä on heittämällä yksi nuorten MM-kisojen lupaavimmista joukkueista, vaikka päävalmentaja Sergei Zubov päättikin tiputtaa kaikki Pohjois-Amerikassa kiekkoilevat pelaajat pois joukkueesta.

Jaroslav Askarov pelaa jo uransa kolmansissa U20 MM-kisoissa ja on todennäköisesti turnauksen paras maalivahti. Shakir Mukhamadullin oli myös mukana jo viime Vuonna. Pitkällä ja kypsästi pelaava puolustajalla on hirmulaukaus, jolla hän varmasti pyrkii tekemään tuhojaan. Marat Khusnutdinov saattaa olla koko Venäjän hyökkäyksen kirkkain helmi, vaikka joukkue pursuaakin taitoa. Matvey Michkov on puolestaan uskomattoman kiinnostava nimi siksi, että hän on mukana jo 17-vuotiaana, ja tulee varausikäiseksi vasta vuonna 2004. Michkov on tehnyt tuhojaan Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja on päässyt myös debytoimaan KHL:ssä.