Velobet

Kuva: Ildar Garifullin, Unsplash.com

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF julkaisi aiemmin tällä viikolla nuorten MM 2022 -otteluohjelman. Mutta mitkä ottelut kannattaa ympyröidä isosti kalenterista ja keitä pelaajia erityisesti seurata?

Nuorten MM-kisat käynnistyvät perinteiseen tapaan tapaninpäivänä eli joulukuun 26. päivä. Suomalaiset pääsevätkin välittömästi jännäämään Nuorten Leijonien otteita heti MM-kisojen avauspäivänä, kun kello 21:00 Suomen aikaa alkavassa ottelussa vastaan luistelee Saksa.

Suomen ja Saksan ohella A-lohkossa pelaavat Tsekki, Kanada ja Itävalta. B-lohkossa pelaavat puolestaan Venäjä, Ruotsi, Yhdysvallat, Slovakia ja Sveitsi. Kaiken kaikkiaan joukkueita on siis MM-kisoissa kymmenen.

Otteluohjelman voit käydä kokonaisuudessaan kurkkaamassa täältä.

Mutta mikä sitten on se kaikkein kuumin ja mielenkiintoisin ottelu, näiden alkulohkojen osalta, kunkin kisapäivän kohdalla (näissä valitsemme ottelut sen mukaisesti kuin eläisimme Edmontonissa)?

Jääkiekon MM päätti lähteä listaamaan teille ne ottelut, joihin kannattaa ainakin näin ennakkoon mietittynä kiinnittää katseensa.

Luonnollisesti Suomen ottelut ovat itsestäänselvyys, joten me keskitymme tässä muihin otteluihin.

Meillä ei ole tiedossa vielä yhdenkään maan MM-kisajoukkueet näissä alle 20-vuotiaiden kisoissa, mutta me haluamme nostaa vähintään yhden nimen esiin jokaisen esittelemämme ottelun kohdalla.

Venäjä – Ruotsi

Lohko B
Su 26.12.2021
Klo 23:30

Venäjä ja Ruotsi kuuluvat jääkiekossa niihin maihin, jotka ovat aina taistelemassa maailmanmestaruudesta – oli sitten kyse aikuisten, nuorten tai junioreiden arvokisoista. Kyseessä on siis todella iso ottelu B-lohkon osalta, ja tämä käydään jo heti nuorten MM-kisojen avauspäivänä.

Seuraa heitä:

Mikäli haluat seurata tarkemmalla silmällä yksittäistä pelaajaa tässä nimenomaisessa Venäjän ja Ruotsin välisessä ottelussa, katseet kannattaa suunnata Venäjän Ivan Miroshnichenkoon. Tämä VHL:ssä pelaava nuorukainen on nostettu ilman poikkeuksia Top 4 -varausten joukkoon vuoden 2022 NHL Draftissa.

Toinen mielenkiintoinen seurattava on niin ikään korkealle tulevassa NHL:n varaustilaisuudessa povattu ruotsalaispuolustaja Elias Salomonsson; miten hän tulee pärjäämään esimerkiksi erinomaisena luistelijana, voimakkaana taklaajana ja erinomaisesta laukauksestaan tunnettua Miroshnichenkoa vastaan?

Ruotsi – Slovakia

Lohko B
Ma 28.12.2021
Klo 04:30

Tämä ottelu on ehdottomasti aamuvirkuille tai sitten todellisille yökuuhkijoille, sillä Ruotsi ja Slovakia iskevät tässä B-lohkon ottelussa yhteen Suomen aikaa aamuyöllä. Kyseessä on lähtökohtaisesti ennen kaikkea todella tärkeä ottelu Slovakialle, joka suurella todennäköisyydellä tulee taistelemaan lohkon viimeisestä jatkopaikasta Sveitsin kanssa; toki yllätyksiä voidaan aina nähdä. Kyseessä on siis varsin mielenkiintoinen ja tärkeä ottelu toki molemmille joukkueille, mutta ennen kaikkea Slovakialle, jota helpottaisi melkoisesti yllätysvoitto.

Seuraa heitä:

Slovakialle viime vuodet, tai jopa vuosikymmenet, ovat olleet todella hiljaisia pelaajatuotannon osalta. NHL:ään slovakialaisia on varattu todella harvoin ja maan jääkiekko on ollut rajussa laskussa. Tässä ottelussa tulee kuitenkin esiintymään kaksi todennäköistä ykköskierroksen varausta NHL Draftin 2022 osalta.

Luonnollisesti TPS:ssä pelaava Juraj Slafkovsky onkin suomalaisille jo tuttu nimi, mutta hänet kannattaa silti ottaa seurantaan. Toinen nimi on kotimaansa pääsarjassa HK Nitraa edustava puolustaja Simon Nemec, joka on Slafkovskyn tapaan nostettu useammassa NHL Draft rankingissa jopa Top 3 -varausten joukkoon.

Kanada – Saksa

Lohko A
Ke 30.12.2021
Klo 02:00

Tuleeko Kanada mättämään hurjan määrän maaleja vai kykeneekö työteliäänä ja urheilullisena joukkueena tunnettu Saksa laittamaan jättimäisen ennakkosuosikin ahtaalle? Saksalla ei ole varsinaista tulospainetta tässä ottelussa, joten se saattaa vapauttaa joukkueen tekemistä; sen päävastustajat, kun A-lohkossa ovat lähtökohtaisesti Itävalta ja kenties myös Tshekki.

Seuraa heitä:

Saksasta tulee tasaisin väliajoin huippulupauksia ja yksi potentiaalinen tulevaisuuden tähti on NHL Draftin 2022 ensimmäisen kierroksen varaukseksi povattu hyökkääjä Julian Lutz. Toki tämä saksalaisnuorukainen ei ole päässyt loukkaantumisen vuoksi pelaamaan vielä kuluvalla kaudella ainoatakaan ottelua DEL-liigassa, joten toivotaan, että hän toipuu Edmontonissa pelattaviin nuorten MM-kisoihin mennessä.

Kanadan vaahteranlehtipaitainen joukkue vilisee tulevia NHL:n kärkipään varauksia, mutta mikäli joukkue mättää tässä ottelussa maaleja, silloin etenkin kannattaa kiinnittää katseensa keskushyökkääjä Shane Wrightiin. Erittäin energistä, hyvin liikkuvaa ja erinomaisen laukauksen omaavaa kanadalaisnuorukaista pidetään lähes satavarmana ykkösvarauksena tulevan NHL Draftin osalta; luvassa saattaa olla siis Saksaa vastaan melkoinen näytös.

Slovakia – Sveitsi

Lohko B
To 31.12.2021
Klo 02:00

Vuorokauden vaihduttua jo vuoden viimeisen päivän puolelle Slovakia ja Sveitsi kohtaavat toisensa mitä todennäköisimmin molempien joukkueiden kohtalon ratkaisevassa ottelussa. Jos siis kaikki menee alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan, tulevat nämä joukkueet ratkaisevaan keskenään B-lohkon viimeisen puolivälieräjoukkueen paikan. Jännityksen osalta on siis syytä toivoa, että lähtökohdat tähän otteluun ovat odotetunlaiset.

Seuraa heitä:

Ruotsin SHL:ssä Leksands IF:ää edustava sveitsiläispuolustaja Lian Bichsel saattaa yltää tulevassa NHL:n varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella varattavien pelaajien joukkoon. Itse asiassa hän on loppukautta ajatellen potentiaalinen nousija Draft rankingeissa, mikäli tämä todella isokokoinen nuorukainen saa myös jatkossa vastuuta SHL:ssä.

Yhdysvallat – Venäjä

Lohko B
Pe 01.01.2022
Klo 04:30

Yhdysvallat vastaan Venäjä. B-lohkon päätösottelu. On paljon mahdollista, että tässä pelissä panoksena on lohkovoitto. Toki esimerkiksi Ruotsi saattaa sekoittaa näiltä osin pakkaa, mutta kyseessä on joka tapauksessa todellisia huippulupauksia vilisevä kohtaaminen. Luvassa onkin suurella todennäköisyydellä vauhtia ja maaleja, mikäli vanhat ennusmerkit pitävät edes vähän paikkansa.

Seuraa heitä:

Top 5:een monissa yhteyksissä tulevan NHL Draftin osalta ennakoitu Yhdysvaltain Logan Cooley ei ole välttämättä se kaikkein näyttävin pelaaja, mutta hänen kahden suunnan pelaaminen on ihailtavalla tasolla. Kyseessä on siis hyvin perinteinen kahden suunnan sentteri, joka loistaa myös aloituksissa, monien muiden avujensa ohella. Kannattaa siis seurata tarkalla silmällä ennen kaikkea niitä pieniä asioita, joita hän kaukalossa tekee.

Mikäli sitä puolestaan haluaa sitten sitä näyttävyyttä, niin vasempana laiturina kaikkein parhaiten viihtyvä Isaac Howard on pelaaja, joka tekee maalinteosta taidetta. Kyseessä on eliittiluokan ”snaipperi”, joka tekee laukauksen lukemista yrittävien maalivahtien tehtävästä ajoittain jopa mahdotonta.


Washington Capitals - Ottawa Senators
Dallas Stars - New York Islanders