Kuva: Wallpaperflare.com

NHL-kausi alkoi reilu viikko sitten, kun hallitseva mestari Tampa Bay Lightning kohtasi Pittsburgh Penguinsin ja historiansa ensimmäisen kauden aloittanut Seattle Kraken Las Vegas Golden Knightsin.

Joonas Donskoista tuli heti avausyönä kauden ensimmäinen tehopisteen saalistanut suomalaispelaaja. Raahelainen syötti Krakenin historian ensimmäisen maalin NHL:ssä.

Nyt, kun kautta on takana 10 päivää, on suurin osa joukkueista pelannut vähintään viisi ottelua ja voimasuhteet alkaneen kauden osalta alkavat pikkuhiljaa hahmottua. Samalla myös pelaajien tuloskunnosta aletaan kuluvan kauden osalta saada ensimmäisiä viitteitä – ja ne näyttävät suomalaisittain positiivisilta.

Seitsemän suomalaista vähintään piste per peli -tahdissa

Kausi 2021–2022 on suomalaisille jääkiekkofaneille poikkeuksellisen kiinnostava Pekingin olympialaisten takia. Sen lisäksi, että maailman parhaat pelaajat taistelevat pääsystä NHL:n pudotuspeleihin, kilvoittelevat he kauden ensi minuuteista lähtien myös paikasta oman maan olympiajoukkueessa.

Suomella ei ole käytössään samanlaistan tähtiarmeijaa kuin esimerkiksi Kanadalla. Tämän takia Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen toivoo varmasti, että jokainen maamme ykköskorin pelaajista osoittaisi olevansa elämänsä kunnossa olympialaisten lähestyessä.

Tällä hetkellä näyttää hyvältä.

Suomen valovoimaisimmista pelaajista Sebastian Aho on aloittanut kauden tututun tehokkaasti. Keskushyökkääjä on johtanut Carolina Hurricanesin hyökkäyspeliä iskemällä neljään otteluun tehot 3+3=6. Ahon tutkaparina tutuksi tullut Teuvo Teräväinen on hänkin ollut hurjassa vireessä, ja on suomalaisten pistepörssissä toisena tehoin 2+4=6.

Columbus Blue Jacketsiin viime kaudella siirtynyt, mutta todella mollivoittoisen kauden pelannut, Patrik Laine on puolestaan yllättänyt monet olemalla alkukaudesta todella kuumassa tuloskunnossa. Tamperelainen on tehnyt viiteen peliin samat tehot kuin Teräväinen, 2+4=6, ja näyttää karistaneen viime kauden tahmeuden jaloistaan. Laineen huippukausi olisi Leijonien kannalta elintärkeä, sillä parhaimmillaan Tesoman tykki on yksi koko maailman vaarallisimpia maalintekijöitä.

Samoissa pistelukemissa on myös viisi ottelua pelannut Miro Heiskanen, josta on nopealla tahdilla tullut Suomen puolustuksen johtohahmo ja yksi koko NHL:n parhaita puolustajia. Colorado Avalanchen Mikko Rantanen on puolestaan jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi, iskemällä viiteen peliin yhtä monta tehopistettä.

Suomen kenties kokonaisvaltaisin pelaaja, Aleksander Barkov, on taas johtanut omaa joukkuettaan, Florida Panthersia, tuttuun tyyliin edestäpäin. Suomen olympiajoukkueen todennäköinen ykkössentteri on tehnyt viidessä pelissä tehot 2+3=5.

Myös Barkovin joukkuetoveri, ensimmäistä kauttaan NHL:ssä pelaava Anton Lundell, on iskenyt viiteen otteluun viisi tehopistettä. Lundellin tehoilu on varmasti mieluisa yllätys Jaloselle, joka tuskin oli kaavaillut tulokaspelaajalle suurta roolia olympiajoukkueessaan.

Alkukauden suurin suomalaiskomeetta on kuitenkin ollut Edmonton Oilersin Jesse Puljujärvi. Hetken aikaa jo hukatulta lupaukselta vaikuttanut Kärppien kasvatti taisteli viime kaudella tiensä takaisin taalaliigaan, ja on tällä kaudella löytänyt itsensä Edmontonin tulosyksiköstä Connor McDavidin rinnalta. Suomalainen on vastannut huutoon iskemällä kuuteen ensimmäiseen otteluun jopa kahdeksan tehopistettä. Näillä tehoilla laituri on suomalaisten pistepörssin kärjessä ja koko NHL:n pistepörssin yhdeksäntenä.

Koko NHL:n pistepörssin voit katsoa täältä.

Suomalaisten tehokas alkukausi aiheuttaa päänvaivaa Jaloselle

Alkukauden onnistumiset aiheuttavat Jaloselle varmasti päänvaivaa sen suhteen, kuinka hän joukkueensa ketjukoostumuksia Pekingin olympialaisissa rakentaa. Ongelma on kuitenkin positiivinen, sillä ennen kautta kovin moni olisi tuskin uskonut näin monen suomalaisen keikkuvan pistepörssin kärkisijoilla NHL:ssä.

Etenkin Puljujärven Ja Lundellin onnistumiset pakottavat Jalosen miettimään hyökkääjähierarkiaansa uusiksi, mikä on vain ja ainoastaan hyvä asia. Ennen kautta kumpaakaan ei varmasti mielletty Leijonien tulosyksikön pelaajaksi, mutta jos pelaajien alkukauden tahti ei hyydy ennen olympialaisia, on kaksikkoa vaikea sivuuttaa.

Suomella ei ole koskaan ollut NHL:ssä niin montaa pelaajaa kuin tällä hetkellä, ja kaiken kaikkiaan suomalaisen jääkiekkoilun tilanne näyttää pelaajatuotannon osalta todella valoisalta. Uusi tähtisukupolvi alkaa tulla peliuransa parhaille vuosille, mikä tarkoittaa, että kaksista seuraavista olympialaisista mikä tahansa muu tulos kuin mitali on pettymys.

Muokattu 24.10.2021 klo 21:39: Lisätty tiedot Anton Lundellista.