Naisleijonien joukkue Pekingin talviolympialaisiin julkaistiin torstai-iltana. Joukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen julkaisi joukkueen Discoveryn TV-lähetyksessä.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen julkaisi Suomen joukkueen Pekingin olympialaisiin torstaina. Mustonen kertoi mietteitään joukkueen kokoonpanosta Discoveryn TV-lähetyksessä.

Olympialaisten jääkiekkoturnaus on naisten osalta arvostetuin ja kovatasoisin maajoukkueturnaus. Mustonen alleviivasi sitä, ettei yksikään pelaaja pääse joukkueeseen pelkällä nimellä, vaan jokainen paikka tulee ansaita esitysten kautta.

– Kenenkään valinta ei ole enää itsestään selvyys, vaan jokainen paikka pitää ansaita, Naisleijonien päävalmentaja kertoi.

Mustonen sanoi, että Suomen hyökkäysmateriaali on liikkuvampi ja leveämpi kuin edellisissä olympialaisissa neljä vuotta sitten. Pyeongchangin talviolympialaisissa Suomi voitti pronssia.

Joukkueen puolustuksen Naisleijonien päävalmentaja sanoi olevan hyvin roolitettu. Mustosen mukaan pelaajien joukosta löytyy aivan maailmanluokan kiekollista osaamista, mutta myös oman pään vankkaa erikoisosaamista.

Mustosella oli myös selkeä näkemys siitä, miten olympialaisten mitalipeleihin päästään.

– Mitali voitetaan puolustamalla, mutta kultaa ei voi voittaa jos ei pystytä hyökkäämään hyvin.

Joukkueen ennakolta kohutuin osa-alue oli maalivahtiosasto. Mediassa liikkuneiden huhujen mukaan Mustonen oli tiputtanut kaikkien aikojen parhaan naismaalivahdin Noora Rädyn olympiajoukkueen ulkopuolelle.

Mustonen vahvisti tämän päätöksen itse. Joukkueen päävalmentajan mukaan kriteerinä oli se, ettei Rädylle ollut enää tarjolla ykkösmaalivahdin tonttia tarjolla. Ykkösmaalivahdin paikka Pekingissä kuuluu viime elokuussa MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi valitulle Anni Keisalalle.

Valintaprosessi on sikäli erikoinen, että Mustosen mukaan Räty on edelleen ensimmäinen vaihtoehto kisojen ykkösvahdiksi, jos Keisala ei jostain syystä voi olympialaisissa pelata. Räty on siis Mustosen mielestä Suomen toiseksi paras maalivahti. Silti Räty jätettiin joukkueen ulkopuolelle ja joukkueeseen nostettiin Meeri Räisänen ja Eveliina Mäkinen, joiden otteisiin ei Mustosen puheiden mukaan voi Pekingin olympialaisissa luottaa.

Kaiken kaikkiaan Mustonen uskoo, että nyt nimetyllä joukkueella on potentiaalia olympiamitaleille.

– Neljän vuoden takainen joukkue oli kokeneempi, tämä on luisteluvoimaisempi. Mitalipotentiaali on varmasti olemassa, pelillisesti ratkaisevaksi tekijäksi noussee taktinen maltillisuus: into ei saisi selättää pelifiksuutta, Mustonen luonnehtii julkistettua kokonpanoa.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue Pekingin olympialaisissa

Maalivahdit: 
1 Mäkinen Eveliina, Brynäs IF
18 Räisänen Meeri, JYP U20 Akatemia
36 Keisala Anni, Ilves

Puolustajat: 
2 Karjalainen Sini, University of Vermont
6 Hiirikoski Jenni, Luleå HF
7 Rantala Sanni Kiekko-Espoo
8 Viitasuo Ella, Kiekko-Espoo
9 Laitinen Nelli, Kiekko-Espoo
15 Tuominen Minnamari, Kiekko-Espoo
88 Savolainen Ronja, Luleå HF 

Hyökkääjät: 
10 Holopainen Elisa, Kiekko-Espoo
12 Vanhanen Sanni, Tappara
16 Nieminen Petra, Luleå HF
23 Hakala Sanni, HV71
24 Vainikka Viivi, Luleå HF
27 Liikala Julia, HIFK
28 Nylund Jenniina, St. Cloud State University
32 Vesa Emilia, Kiekko-Espoo
33 Karvinen Michelle, Malmö Redhawks
34 Sundelin Sofianna, Team Kuortane
40 Tulus Noora, Luleå HF
61 Niskanen Tanja, KalPa
77 Tapani Susanna, KRS Vanke Rays