Suomen naisten maajoukkue kohtaa tällä viikolla Tšekin kahdessa harjoitusottelussa Vierumäellä. Ensimmäinen otteluista päättyi keskiviikkona Suomen 4–3 voittoon.

Suomi siirtyi ottelussa johtoon jo kahdeksan minuutin pelin jälkeen, kun Viivi Vainikka ohitti Tšekin maalilla torjuneen Katerina Zechovskan. Syötöt maaliin tarjosivat Elisa Holopainen ja Sanni Vanhanen.

Kuparisen rikkonut Vainikka ei maalista halunnut juuri kehuja itselleen ottaa.

– Näin, että Ellu (Holopainen) pääsi laidasta sisään ja puski maalille, irtokiekko meni lähes nollakulmaan. Päätin laittaa silmät kiinni ja laukoa maalille, onneksi meni sisään.

Tšekki tuli kuitenkin tasoihin heti toisen erän alussa, vain kolme sekuntia Jenniina Nylundin jäähyn päättymisen jälkeen. Naisleijonien huikeasti esiintynyt kakkoskenttä kuitenkin kuittasi tasoitusmaalin vain 25 sekuntia myöhemmin. Tällä kertaa maalintekijänä kunnostautui Holopainen, joka viimeisteli maalin Vainikan syötöstä.

Vainikka olikin tyytyväinen oman ketjunsa otteisiin.

– Ketjumme peli sujui hyvin, saimme hyvin luotua maalipaikkoja. Olemme keskenämme samantyylisiä pelaajia, tykkäämme kaikki pitää kiekkoa, mutta myös syöttää. Ja aina kun on paikkoja, haluamme tehdä maaleja. Oli todella kiva pelata Sannin ja Elisan kanssa, Vainikka kommentoi ottelun jälkeen.

Tämän jälkeen toinen erä jatkuikin äärimmäisen rikkonaisena. Tšekin Tereza Vanisovalle tuomittiin erän puolessavälissä ottelurangaistus polvitaklauksesta, minkä lisäksi Tšekki vaihtoi vielä maalivahtia kesken alivoiman. Viiden minuutin jäähyn aikana verkko helähti molemmissa päissä. Ensin Julia Liikala siirsi Suomen jo kahden maalin johtoon Jenni Hiirikosken ja Petra Niemisen esityöstä, mutta vain puolta minuuttia myöhemmin Denisa Krizova toi Tšekin jälleen maalin päähän alivoimalla.

Sini Karjalainen hyödynsi Suomen ylivoiman vielä uudelleen. Tilastoihin maali ei kuitenkaan ylivoimamaalina päätynyt, sillä Tšekin jäähy oli päättynyt vain paria sekuntia aiemmin. Syöttäjiksi maaliin merkattiin Holopainen ja Ronja Savolainen. Karjalaisen maalin jälkeen erä jatkui rikkonaisena, sillä kumpikin joukkue kulutti jäähyboksia vielä kertaalleen. Lopulta toisessa erässä pelattiin enemmän vajaalla kuin täydellä kentällisellä.

Tšekki lisäsi kolmannen erän panoksia nousemalla maalin päähän vain kahden minuutin pelin jälkeen Lenka Serdarin maalilla. Todellisesta kiristä ei kuitenkaan voida puhua, sillä ottelu pysyi hyvin Suomen kontrollissa. Viimeisen erän laukauksetkin merkattiin Naisleijonien hyväksi 15–9. Lopulta Suomi voitti ottelun täysin ansaitusti.

Loukkaantumiset rikkovat valmistautumista olympialaisiin

Loukkaantumiset sotkivat pahasti Naisleijonien valmistautumista otteluun. Jo ennen ottelua osa leirille valituista pelaajista oli joutunut sivuun sairastelun tai erinäisten vammojen vuoksi, minkä lisäksi Holopainen joutui jättämään ottelun kesken loukkaantumisen takia.

– Pelistä tuli aikamoinen sekametelisoppa. Leirille tultaessa meillä oli 16 hyökkääjää, joista Tshekki-pelin viimeisessä erässä oli käytettävissä yhdeksän. Top 6 -hyökkääjistä neljä oli joutunut sivuun, mikä laittoi muun muassa ylivoimakentälliset hajalle kesken pelin, Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen kommentoi pelin päätyttyä.

Mustonen on luonnollisesti tyytyväinen siihen, että useat pelaajat saivat nyt näytönpaikkoja, mutta harmitteli sitä, ettei joukkuepeliä päästy juuri testaamaan Pekingin olympialaisia varten.

– Positiivista oli kakkosketjun – Vainikka, Vanhanen, Holopainen – pelaaminen. Holopainen oli ennen loukkaantumistaan ylivoimaisesti kaukalon paras pelaaja. Jos muita asioita miettii, niin yksittäiset pelaajat saivat näyttöpaikkoja ja pääsimme heitä tarkkailemaan, mutta meidän joukkuepelistä emme saaneet mitään informaatiota.

Päävalmentaja muisti kuitenkin myös kehua joukkuettaan. Erityisesti Mustosen mieltä lämmitti uusien ratkaisijoiden esiinnousu.

– Totta kai. Sini Karjalaiselle maali taisi olla ensimmäinen maajoukkueessa, ja Julia Liikala on harjoitellut loistavasti ja vahvistaa koko ajan osakkeitaan maajoukkueessa. Kaksi muuta maalintekijää – Vainikka ja Holopainen – ovat vähän totutumpia maalintekijöitä. Ja Elisahan (Holopainen) on noussut kansainvälisen tason huippupelaajaksi, minkä jo Kanada-pelit todistivat. Hän pelasi jo silloin aivan huikeaa lätkää maailman parasta naisjoukkuetta vastaan.

Suomi pelaa leirin toisen ottelunsa Tšekkiä vastaan perjantaina. Mustonen toivoo, että silloin kaukalossa nähdään hieman keskiviikkoa ehjempi naisleijonalauma.

– Torstai menee Leijonia laskeskellessa, kuka on kunnossa ja kuka ei. Esimerkiksi Susanna Tapani on ollut sairas koko viikon. Onhan tämä uskomaton tilanne. Meitä oli leirin alkaessa 16 hyökkääjää, kahdeksan pakkia ja kolme maalivahtia, mutta nyt emme meinaa saada neljää kentällistä kasaan. Joka tapauksessa tavoitteena on, että meiltä nähdään perjantaina järjestelmällisempää peliä.