Jääkiekon naisten MM-kisojen välierät pelataan lauantaina. Suomi jäi mitalipelien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa historiassaan. Naisleijonien turnaus jatkuu kuitenkin sijoitusotteluiden merkeissä.

Sveitsi, USA, Tšekki ja Kanada selvittivät torstaina tiensä jääkiekon naisten MM-kisojen välieriin. Puolivälierissä jalkoihin jäivät Japani, Unkari, Suomi ja Ruotsi.

Päivän ensimmäisessä puolivälierässä Sveitsi haki Japanista niukan 2–1 voiton rangaistuslaukauskilpailun päätteeksi. Yllättävän vaisu Sveitsi antoi Japanin hallita kiekollista peliä, mutta onnistui nousemaan päätöserässä tasoihin maalin takaa-ajoasemasta. Rangaistuslaukauskilpailussa Sveitsin maalivahti Andrea Brändli ei päästänyt taaksensa yhtään osumaa, ja Sveitsi jatkoi välieriin.

Toisessa päiväpelissä USA myöhensi ensimmäistä kertaa koskaan pudotuspeleihin selvinneen Unkarin. Joukkueiden välisestä paremmuudesta ei jäänyt juuri jossiteltavaa, sillä USA voitti ottelun peräti 12–1. Laukaukset merkattiin Yhdysvalloille 69–10.

Tšekki puolestaan antoi todellista shokkihoitoa ensimmäistä kertaa koskaan mitalipelien ulkopuolelle jääneelle Suomelle. Otteluun selvänä ennakkosuosikkina lähtenyt Naisleijonat oli pelissä todella vaisu, ja antoi Tšekin hallita pelin virtausta kaksi ensimmäistä erää. Etenkin ottelun alku oli Suomelta heikko, sillä joukkue sai ensimmäisen laukauksensa vasta reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen. Toisessa erässä Tšekki siirtyi johtoon Daniela Pejsovan maalilla. Kolmannessa erässä Naisleijonat terästäytyi ja osoitti materiaalinsa paremmuuden, mutta ei onnistunut maalinteossa kuin kertaalleen. Jatkoajalla Jenni Hiirikosken henkilökohtainen virhe tarjosi maalipaikan Aneta Tejralovalle, joka ei erehtynyt.

Torstain viimeisessä ottelussa Kanada voitti Ruotsin maalein 3–0. Ottelu oli sinällään pienestä maalierosta huolimatta täysin yhtä päätä. Kanada vei ottelun laukaukset nimiinsä 57–9 ja hallitsi peliä alusta loppuun. Viimeistelyn ei kuitenkaan tarvinnut olla aivan huipputasolla, sillä nollapeli piti huolen siitä, että yksi maali jokaiseen erään riitti välieräpaikkaan.

Välierät ja ensimmäiset sijoitusottelut lauantaina

Lohkovaiheen jälkeen turnauksen ykkössijoitettuna ollut USA saa välierissä vastaansa ennakolta heikoimman joukkueen, eli Tšekin. Kakkossijoitettu Kanada saa puolestaan vastaansa Sveitsin. Odotettavissa on, että Pohjois-Amerikan maat etenevät jälleen finaaliin. Vain kerran naisten MM-kisojen historiassa on nähty joku muu finaali kuin Kanada – USA.

Sveitsi on selvinnyt naisten MM-kisojen välieriin kolmesti aiemmin. Joukkueella on myös yksi MM-mitali, pronssi vuoden 2012 kisoista. Tšekki pelaa ensimmäistä kertaa historiassaan turnauksen välierissä.

Finaali pelataan sunnuntaina klo 20:30. Pronssipeli pelataan samana päivänä klo 16:00.

Puolivälierissä hävinneiden joukkueisen turnaus jatkuu sijoitusotteluilla. Ensimmäisellä kierroksella parhaiten sijoitettu Suomi saa vastaansa viimeiseksi sijoitetun Unkarin. Ruotsi ja Japani kohtaavat toisensa. Ottelut pelataan lauantaina.

Voittajat etenevät sijoitusotteluun viidennestä sijasta, joka pelataan sunnuntaina klo 12:00 Suomen aikaa. Viides sija on sikäli merkityksellinen, että sen voittaja pääsee ensi vuoden MM-kisoissa A-lohkoon. Kaikki A-lohkon maat etenevät varmasti pudotuspeleihin, eivätkä voi pudota alempaan divisioonaan.

Jääkiekon naisten MM-kisojen välierät

Lauantaina 3. syyskuuta klo 15:00 USA – Tšekki
Lauantaina 3. syyskuuta klo 19:00 Kanada – Sveitsi

Jääkiekon naisten MM-kisojen sijoitusottelut

Lauantaina 3. syyskuuta klo 13:00 Suomi – Unkari
Lauantaina 3. syyskuuta klo 17:00 Japani – Ruotsi
Sunnuntaina 4. syyskuuta klo 12:00 Sijoitusottelu 5. sijasta