Velobet

Jääkiekon nuorten MM-kisat päätettiin peruuttaa keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Turnauksessa ehdittiin pelata vain kaki ottelukierrosta ennen peruutuspäätöstä.

Päätökseen vaikutti vähintään kolmen joukkueen pelaajilla todetut koronatartunnat. Lisäksi myös turnauksen tuomareille todettiin koronatartuntoja. Ennen lopullista päätöstä kolme ottelua oli jo jouduttu perumaan koronatapausten vuoksi.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Luc Tardif kommentoi liiton virallisessa tiedotteessa, että IIHF on tehnyt kaikkensa taatakseen riittävät olosuhteet turnauksen läpiviemiseksi turvallisesti ja terveydestä tinkimättä. Kaikkien joukkueiden oli tarkoitus pelata turnaus läpi kuplaolosuhteissa.

Nyt nuorten MM-kisoissa pelanneet pelaajat ovat kuitenkin avanneet suunsa näistä niin sanotuista kuplaolosuhteista, ja kommentit asettavat IIHF:n ja Tardifin vähintäänkin kyseenalaiseen valoon.

”Ei oikein voi puhua kuplasta”

Ruotsin joukkueen pelaajat esimerkiksi kommentoivat omia hotelliolojaan Aftonbladetille.

– Jo kun saavuimme hotellille, porukka ajatteli, että ”mitä helvettiä tämä on?”, Ruotsin puolustaja Simon Edvinsson sanoi.

Ruotsin joukkue majoittui samassa hotellissa USA:n joukkueen kanssa. Toisin kuin viime vuonna, hotellia ei kuitenkaan ollut varattu vain joukkueiden käyttöön. Samassa hotellissa majoittui myös muita vieraita, minkä lisäksi hotellin yleiset tilat olivat muiden ihmisten vapaassa käytössä. Esimerkiksi Ruotsin ja USA:n hotellissa järjestettiin yli sadan ihmiset häät, joiden vieraiden liikkumista ei ollut rajoitettu mitenkään.

– Ei oikein voi puhua kuplasta hotellissa. Me joukkueena emme saaneet tehdä mitään ja olimme pääosin huoneissa, mutta osa ihmisistä kulki ulos ja sisään hotellista. Hotellissa on myös kampaajapalveluita, joissa ihmiset kävivät. Tämä ei todellakaan ollut koronakupla, Åke Stakkestad kertoi.

Stakkestadin mukaan turnauksen keskeytys ottaa erityisen koville siksi, ettei kyseessä ollut joukkueiden oma syy.

– Rehellisesti sanottuna, on kusetettu olo. En tiedä, mitä sanoa, kaikki tapahtui niin nopeasti. En ymmärrä, että tämä on totta ja tuntuu voimattomalta, hyökkääjä totesi.

Edvinsson toteaakin, että IIHF:n olisi pitänyt pystyä hallitsemaan tilanne huomattavasti nähtyä paremmin.

– Se olisi voitu hoitaa paljon paremmin. Olemme nähneet ihmisiä juoksentelemassa ympäriinsä ilman maskeja. IIHF:n olisi pitänyt hoitaa tämä paremmin, ruotsalaispuolustaja kommentoi.

”Olisi menty pitkälle”

Suomen joukkueen pelaajat eivät kommentoineet suoraan turnauksen koronajärjestelyjä. Pelaajat kuitenkin myönsivät, että turnauksen peruuttaminen on todella suuri pettymys.

– Todella pettynyt. Meillä oli huikea porukka. On oikeastaan aika vaikea sanoin kuvailla, kuinka iso pettymys se oli. Ei oikein usko vielä todeksi, että ei pelata, Nuorten Leijonien tehokkain pelaaja Brad Lambert kommentoi Ylelle päätöksen tultua julki.

Itse lähes täydellisesti kisat aloittanut Lambert kertoi olevansa todella pettynyt omasta puolestaan, mutta vielä pettyneempi niiden pelaajien puolesta, joille kyseessä oli viimeinen mahdollisuus pelata nuorten MM-kisoissa. Vuonna 2003 syntynyt Lambert on edustusikäinen vielä ensi vuonna.

– Ei oikein riitä sanat kuvailemaan, kuinka pettynyt olen. Minulla oli totta kai hyvät kisat käynnissä, mutta olen jopa enemmän pettynyt 2002-ikäisten puolesta, joille tämä oli viimeinen mahdollisuus nuorisomaajoukkueessa.

Nuorten Leijonien kapteeni Roni Hirvonen kuuluu juuri tähän vuonna 2002 syntyneiden ikäluokkaan. HIFK:n pelaaja oli luonnollisesti myös pettynyt.

– Aika haikea fiilis. Olin kyllä odottanut innolla näitä kisoja, ja sitten käy näin. Pettyneet fiilikset, mutta ei voi mitään. Asia on nyt näin. Mennään eteenpäin elämässä.

Hirvosen mukaan Suomi olisi hyvin voinut marssia aina maailmanmestaruuteen asti.

– Oli sellainen fiilis, että tässä olisi menty pitkälle ja jopa päätyyn asti. Meillä oli siihen kaikki mahdollisuudet.


Washington Capitals - Ottawa Senators
Dallas Stars - New York Islanders