ComeOn

Sekä Venäjän että Tšekin joukkueet poistettiin paluulennolta Eurooppaan, koska pelaajat käyttäytyivät epäasiallisesti. IIHF tutkii parhaillaan tapauksen taustoja.

Jääkiekon nuorten MM-kisat päättyivät farssiin, kun kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n järjestämä koronakupla, joka ei lopulta täyttänytkään kuplaolosuhteiden vaatimuksia, puhkesi. Lopulta kisat jouduttiin keskeyttämään vain kahden ottelukierroksen jälkeen, kun usean joukkueen pelaajat olivat antaneet positiivisia koronatestejä.

Joukkueiden pelaajat ja taustahenkilöt alkoivat valmistautua kotimatkaan heti keskiviikkona, jolloin päätös turnauksen keskeytyksestä tehtiin. Myös tiettyjen joukkueiden kotimatkasta muodostui kuitenkin kisojen päättymiseen vertautuva murhenäytelmä.

Suomen U20-maajoukkueen oli tarkoitus lentää Kanadasta Saksaan samalla koneella Venäjän ja Tšekin joukkueiden kanssa. Saksasta jokaisen joukkueen oli tarkoitus jatkaa omia reittejään kotiin. Lopulta kuitenkin vain Suomen joukkue pääsi matkaan Kanadasta ennen lentoa sattuneiden järjestyshäiriöiden vuoksi.

”Huomasimme, etteivät venäläiset noudattaneet sääntöjä”

Lehtitietojen mukaan Tšekin ja Venäjän pelaajat olisivat ryypänneet ja polttaneet savukkeita niin, ettei heitä suostuttu päästämään reittilennolle Calgarystä Frankfurtiin. Joidenkin pelaajien kerrotaan myös kieltäytyneen käyttämästä kasvomaskia, mikä on Kanadassa rikos.

Molempien maiden kiekkojohtajat ovat kuitenkin jo ehtineet tyrmätä väitteet, joiden mukaan joku heidän joukkueidensa pelaaja olisi käyttäytynyt sopimattomasti.

Tšekin joukkueenjohtaja Otakar Cerny kertoi oman maansa yleisradioyhtiölle, että vain venäläispelaajat olisivat käyttäytyneet kuvaukseen sopivalla tavalla. Hän kertoo nähneensä Venäjän pelaajien istuneen kapakassa ennen lentoa.

Cernyn mukaan venäläisten käytös leimattiin myös tšekkiläisiä koskevaksi hyvinkin inhimillisen erheen takia. Kummankin joukkueen pelaajat olivat pukeutuneet samannäköisiin asuihin.

– Harmaissa paidoissa tietysti luki maiden nimet. Mutta tästä syystä meidän heitettiin samaan kastiin venäläisten kanssa ja sen takia emme voineet nousta koneeseen, Cerny kommentoi.

Myös Venäjän päävalmentaja Sergei Zubov kieltää, että hänen joukkueensa pelaajat olisivat juopotelleet ennen paluulentoa. Entinen NHL-pelaaja kuitenkin myöntää, että joukkue heitettiin lentokoneesta pihalle.

– Joukkue on heitetty ulos siksi, että osa ei pitänyt kasvomaskeja, Zubov kommentoi Sport-Expressin mukaan.

Cernyn mukaan tilanne oli kuitenkin päinvastainen. Tšekin U20-maajoukkueen joukkueenjohtaja kertoo nähneensä venäläispelaajien rikkoneen yhteisiä sääntöjä.

– Koneeseen noustessamme huomasimme, etteivät venäläiset noudattaneet sääntöjä, yksi jopa poltti savuketta.

Nuoret Leijonat saivat erityiskiitokset käytöksestään

Nuorten Leijonien GM Kimmo Oikarinen myönsi Ylelle, että kone, jolla joukkueiden oli määrä lentää Frankfurtiin, tyhjennettiin ennen lähtöä.

– Oltiin jo kaikki koneessa. Sitten kuulutettiin Venäjän johtoa lentokoneen henkilökunnan kanssa juttelemaan. Vähän aikaa odoteltiin, ja sitten tuli kuulutus, että kone tyhjennetään. Otin oman joukkueen niin sanotusti omaan karsinaan ja menin kysymään, että ”mikä juttu?”. Sanottiin heti, että vähän ongelmia, mutta ne eivät koske teidän joukkuetta millään tavalla.

Myös Suomen joukkue joutui poistumaan koneesta, mutta pääsi pian takaisin odottamaan lennon lähtöä. Muiden joukkueiden pelaajia koneessa ei kuitenkaan enää näkynyt.

– Odotettiin koneessa tunti. Sitten huomattiin, että kone lähtee – ja Tshekki tai Venäjä eivät koneeseen tulleet, Oikarinen kertoi.

Alun perin venäläismedia Sport-Express kertoi myös, että yksi Suomen joukkueen jäsen olisi ollut juopottelussa mukana, eikä olisi loppuvaiheessa enää pysynyt edes tolpillaan. Nämä väitteet ovat kuitenkin tyrmätty jo usean eri lähteen toimesta. Myös Oikarinen nauraa väitteille.

– Jonkun uutisen näinkin, että meidän joukkueessa olisi joku jossain kohtaa muka örveltänyt, niin se ei pidä millään tapaa paikkaansa.

– Ei kannattaisi toisia lähteä kommentoimaan, vaan pitää huoli omistaan.

Oikarisen mukana tilanne oli päinvastoin – Suomen joukkue sai koneen henkilökunnalta erityiskiitokset hyvästä käytöksestään.

– Henkilökohtaisesti tuli vielä purseri juttelemaan minulle kaksi tuntia ennen laskeutumista Frankfurtiin, kehumaan ja kiittelemään, miten hienosti Suomen joukkue toimi kentällä ja koneessa. Aika hieno asia.

IIHF tutkii pelaajien käytöstä paluulennolla

Kanadalaisen mediayhtiön Sportsnetin mukaan IIHF on aloittanut selvityksen tapauksen tiimoilta. Tällä hetkellä kansainvälinen jääkiekkoliitto kerää viranomaisilta lisätietoa Venäjän joukkueen toiminnasta paluulennolla. Tiedot tullaan toimittamaan IIHF:n omalle eettiselle komitealle, joka päättää, onko joukkueen toiminta rikkonut IIHF:n eettisiä ohjeita.


Hameenlinna - Tappara