Ruotsin naisten joukkue Pekingin olympialaisiin julkaistiin eilen. Joukkueen kokoonpanossa ei ollut merkittäviä yllätyksiä, mutta Ruotsin päävalmentaja Ulf Lundberg kertoi, etteivät valinnat olleet yksiselitteisiä. Damkronornan käskyttäjä raotti verhoa maajoukkueen pelaajavalintojen tekemiseen VMhockey.se -sivustolle.

– Haasteellisin osa joukkueen valinnassa on kasata palapelin palat yhteen ja hahmottaa kokonaisuus. Mitä me tarvitsemme? Me myös tarkkailemme pelaajia paljon, koska on todella tärkeää, että (valitut) pelaajat ovat huippukunnossa juuri nyt. Eli valinnoissa on osittain kyse siitä, kuinka he ovat pelanneet seurajoukkuetasolla viime aikoina, mutta myös siitä, kuin he ovat pelanneet maajoukkueessa.

Naisten maajoukkueen päävalmentaja kertoi myös, että nykyisissä olosuhteissa pelaajavalinnat eivät rajoitu vain nyt julkaistuun joukkueeseen. Myös monelle joukkueen ulkopuolelle jääneelle pelaajalle on ilmoitettu, että heitä saatetaan tarvita, jos olympiajoukkueesta tippuu pelaajia pois koronaprotokollan takia. Samasta asiasta puhuivat myös Suomen maajoukkueiden päävalmentaja Pasi Mustonen ja Jukka Jalonen aiemmin.

– Tällaisessa tilanteessa tarvitsemme laajan reservin. Ja oikeastaan tilanne on aina sama joukkuetta valittaessa; hyviä pelaajia jää aina ulkopuolelle. Mutta meillä on laaja reservi pelaajia, joiden on myös pysyttävä valmiina testausten ja muiden käytännön asioiden suhteen. Jotta he ovat käytettävissämme, Lundberg sanoi.

Damkronornan kapteenistoa ei vielä julkaistu, mutta Lundberg totesi, ettei sen suhteen tarvitse olla huolissaan. Ruotsin joukkue on hänen mukaansa täynnä hyviä johtajia. Samalla Lundberg kehui sitä ilmapiiriä, jonka he ovat maajoukkueen ympärille onnistuneet luomaan.

Maja Nylén Persson on pelaaja, joka johtaa esimerkillä pelin kautta. Hän on myös hyvällä tavalla huoleton. Se on todella hyvä luonteenpiirre, koska silloin keskittyy vain siihen, mihin voi itse vaikuttaa. Hän on siksi johtaja.

– Mutta meillä on paljon johtavia pelaajia. Esimerkiksi Hanna Olssonilla on mielestäni tärkeä rooli työteliäänä pelaajana. Tiedämme, että jokaisen pelaajan on annettava kaikkensa, jos aiomme haastaa kärkijoukkueet. Michelle Löwenhielm on myös toiminut kapteenina muutamaan otteeseen, joten meillä on useita (johtajia). Se on paras asia sekä tässä joukkueessa että siinä ilmapiirissä, jonka olemme luoneet yhdessä. Pelaajat ovat sanoneet, että he voivat olla omia itsejään, ja se on juuri se, mitä heiltä pyydetään; olemaan parhaita mahdollisia versioita itsestään tämän joukkueen eteen.

Innostuneena olympialaisiin – ”tästä tulee todella hauskaa”

Pekingin olympiaturnaukseen keskittyminen ei ole ollut kaikkein helpointa maailman tilanteen takia. Jatkuva epävarmuus siitä, ketkä pelaajista ovat käytettävissä ja saadaanko otteluita edes pelattua suunnitellusti, on kaihertanut myös Ruotsin naisten joukkueen päävalmentajaa.

Lundberg kuitenkin sanoi, et on jatkuvasti yrittänyt muistuttaa itseään siitä, kuinka hieno turnaus edessä on. Olympialaiset ovat pelaajien lisäksi myös valmentajille erityinen tapahtuma.

– Valmistelujen aikana yritän aina muistuttaa itseäni siitä, mitä on tulossa. Edessä on kuitenkin äärimmäisen mahtava tapahtuma jääkiekolle ja urheilulle ylipäätään. Ja myös siitä, että saan tehdä töitä tämän mahtavan ryhmän kanssa. Sinun täytyy jatkuvasti muistuttaa itseäsi näistä asioista kaiken muun keskellä, mitä maailmassa tapahtuu.

Ruotsin päävalmentaja lupasi, että kaikesta huolimatta eteenpäin katsotaan positiivisen jännittyneisyyden vallassa.

– Minulla on perhosia vatsassa, kun katson eteenpäin. Uskon, että tästä tulee todella hauskaa.