Velobet

USA-ottelussa loistavasti esiintynyt Mikko Lehtonen peräänkuulutti hermokontrollin tärkeyttä. Miro Heiskasen tulon kilpailemaan pelipaikoista hän näkee vain hyvänä asiana, ja Ruotsin kohtaaminen sytyttää aina.

Mikko Lehtonen oli yksi ottelun avainhahmoja maanantaina, kun Leijonat kaatoi USA:n dominoivan esityksen päätteeksi. Puolustaja alusti Suomen vapauttavan avausmaalin, ja iski itse Leijonien neljännen, joka viimeistään tuhosi yhdysvaltalaisten haaveet jonkinlaisesta kiristä.

Kaiken kaikkiaan Leijonat pelasi maanantaina tähänastisen turnauksensa parhaan pelin, ja oli jokaisella osa-alueella USA:ta edellä. Päällimmäisenä ottelusta jäi kuitenkin mieleen USA:n pelaajien kuumentuminen ja likaiset otteet, jotka poikivat amerikkalaisille jopa 41 jäähyminuuttia.

Lehtonen uskoo, että Leijonien kyky pitää pää kylmänä vaikeassa tilanteessa oli avain voittoon.

– Mun mielestä me pelattiin hyvin ja ehjä 60-minuuttinen. Kaveri lähti ehkä tunteilemaan liikaa ja hölmöili itsensä vaikeuksiin. Meillä pysyi pää kylmänä ja hyvä niin. Pystyttiin pelaamaan meidän omaa peliä ja tulos on taululla, puolustaja sanoi ottelun jälkeen medialle.

Suomella on myös omakohtaisia kokemuksia hermokontrollin pettämisestä. Pekingissä Leijonat oli Ruotsia vastaan rikkurin roolissa ja ajautui ottelussa jo kolmen maalin tappiolle. Suurin osa MM-joukkueesta oli mukana myös tuolloin. Lehtonen uskoo, että joukkue on oppinut virheistään.

– Pekingissä nähtiin, että kun tunteet kuohahtaa, niin silloin ei tapahdu hyviä asioita. Hermokontrolli täytyy pitää läpi ottelun ja mun mielestä me onnistuttiin siinä tänään. En usko, että me lähdetään siihen jatkossakaan, että annettaisi tunteiden viedä liikaa.

Lisääntynyt kilpailu vain hyvä asia

USA-ottelu ratkesi lopulta Leijonien tehokkaaseen ylivoimaan. Kun amerikkalaiset kuluttivat jäähypenkkiä, Suomi iski. Leijonat teki ottelun kolme ensimmäistä maalia ylivoimalla ja käytännössä ratkaisi pelin jo ennen sen puoltaväliä.

Lehtosella on Suomen ylivoimassa suuri rooli, sillä ensi kaudeksi Sveitsiin siirtyvä puolustaja toimii ankkurina Leijonien ykkösylivoimassa. Nyt tuo rooli on kuitenkin uhattuna, kun Miro Heiskanen liittyy kisajoukkueen vahvuuteen.

Lehtosen mielestä koventunut kilpailu on kuitenkin vain hyvä asia.

– Positiivinen ongelma, että on hyviä jätkiä paljon. Loistava juttu, että saadaan Miro mukaan.

Pekingissä olympiakultaa juhlineen puolustajan luotto ylivoiman toimivuuteen on horjumaton – oli hän itse sitä pyörittämässä tai ei.

Miro on huippuluokan äijä ja varmasti auttaa meitä myös ylivoiman saralla. Meillä on hyvä kilpailutilanne ja uskon, että jatkossakin tulee olemaan tosi hyvä ylivoima. Valmennus varmasti rakentaa hyvän ylivoiman.

Omien esitystensä puolesta 28-vuotias turkulainen ei tunne pelkoa siitä, että peliaika vähenisi. Lehtonen on mielestään onnistunut hyvin turnauksen ensimmäisissä otteluissa, vaikka myöntääkin, että aina on varaa parantaa.

– Olen tyytyväinen. Olen pystynyt tuomaan sitä, mitä muut odottaa multa ja mä odotan itseltäni. Mutta aina on nälkää parantaa omaakin peliä. Mutta olen tyytyväinen omaan starttiin ja tästä on hyvä jatkaa.

Suomen seuraava haaste MM-kotikisoissa on rakas naapurimaa Ruotsi. Joukkueet kohtaavat Nokia Arenalla tänään klo 20:20. Lehtosen mukaan latautuminen MM-kisojen otteluun Tre Kronoria vastaan ei tule olemaan vaikeaa.

– Kivaa on aina pelata Ruotsia vastaan. Varmasti tulee olemaan taas fantastinen meininki. Kyllä näistä peleistä nauttii, ihan sama, kuka on vastassa. Mutta Ruotsia vastaan on aina pieni lisä. Toivottavasti saadaan hyvä peli.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets