Valtteri Filppula teki syksyllä paluun maajoukkueeseen lähes viiden vuoden tauon jälkeen. Hyvät otteet poikivat kutsun myös Pekingin olympialaisiin. Nyt Filppula on saanut uuden kunnianosoituksen, sillä keskushyökkääjä kantaa Suomen lippua olympialaisten avajaisseremoniassa.

Suomen maajoukkueeseen viiden vuoden tauon jälkeen syksyn EHT:lla palannut Valtteri Filppula on valittu Suomen olympiajoukkueen lipunkantajaksi Pekingin olympialaisten avajaisseremoniaan.

NHL:stä Eurooppaan täksi kaudeksi palannut keskushyökkääjä on luonnollisesti innoissaan tehtävästä.

– Tämä on kunniatehtävä ja upea juttu. Kun olin edellisen kerran Olympialaisissa, en päässyt edes paikalle avajaisiin. Hyvältä tuntuu tällainen kunnia, Filppula kertoo Jääkiekkoliiton nettisivuilla.

Filppula on edustanut Suomea myös vuoden 2010 talviolympialaisissa Vancouverissa. Hänet valittiin myös vuoden 2014 olympiajoukkueeseen, mutta tuolloin loukkaantuminen pilasi haaveet kisamatkasta. Vuoden 2018 olympialaisiin Filppula ei puolestaan päässyt, koska tuolloin NHL-pelaajat eivät saaneet osallistua olympialaisiin ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.

Filppula liittyy harvalukuisten suomalaisten joukkoon. Vain 24 suomalaista on kantanut siniristilippua talviolympialaisten avajaisissa. Kyseisen kunnian on aiemmin saanut vain neljä jääkiekkoilijaa – Jorma Valtonen Sarajevossa 1984, Timo Blomqvist Albertvillessä 1992 ja Ville Peltonen Vancouverissa 2010.

Alkuviikosta perheenlisäystä saaneen Filppulan viikosta tulee siis kaikin tavoin ikimuistoinen.

– Aina olen Olympialaisia seurannut ja myös avajaisia katsonut. Hienoa päästä tuollaisten nimien joukkoon. Viime päivinä on tullut muitakin kivoja uutisia, ja tämä on tosi kiva lisä. Olen innoissani, Filppula sanoo.

Kunniatehtävään tiukat kriteerit

Suomen olympiajoukkueen johtaja Mika Lehtimäki kertoo, ettei Suomen Olympiakomitea suhtaudu lipunkantajan valintaan kevyesti. Kunniatehtävään valitaan vain urheilijoita, jotka ovat riittävän meritoituneita sekä olympialaisissa että oman lajinsa parissa muutenkin, jotta heidän voi katsoa ansainneen kyseisen kunnian.

– Arvostamme lipunkantajan roolia ja sen historiallista jatkumoa todella korkealle. Koen, että tähän kunniatehtävään päästäkseen urheilijan täytyy olla erityisen kokenut ja menestynyt, myös olympiatasolla. Valtteri Filppula täyttää nämä kriteerit kirkkaasti, Lehtimäki sanoo.

Filppula on kiistatta yksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoita Suomessa. Vantaalainen on kolminkertainen Stanley Cup -finalisti, ja on myös voittanut jääkiekkomaailman arvostetuimman pokaalin kertaalleen. NHL:ssä 37-vuotias Filppula ehti pelata 1056 runkosarja- ja 166 playoff-ottelua. Vain kuudella suomalaisella on enemmän runkosarjapelejä, ja vain kahdella enemmän otteluita NHL:n pudotuspeleissä. Maajoukkueessa Filppula on voittanut olympiapronssia.