Velobet

Suomi voitti Slovakian Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen välierässä varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa. Ottelu päättyi Suomen 2–0 voittoon. Leijonien maaleista vastasivat Sakari Manninen ja Harri Pesonen. Harri Säteriltä vaadittiin nollapeliin 28 torjuntaa.

Suomi karkasi johtoon heti ensimmäisessä erässä, minkä jälkeen Leijonat keskittyivät lähinnä suojelemaan johtoaan ja pitämään Slovakian pois vaarallisimmilta maalipaikoilta. Tämä myös onnistui. Slovakia hallitsi ottelua pitkiä jaksoja ja oli joukkueista selvästi aktiivisempi, mutta Suomi puolusti oman maalinedustansa hienosti. Säteri ei joutunut nollapelinsä eteen venymään yhteenkään huipputorjuntaan.

Finaali pelataan sunnuntaina klo 06:10 Suomen aikaa. Vastaansa Suomi saa Venäjän tai Ruotsin. 

Ottelun alku tarkkaa ja fyysistä vääntöä

Ottelun alku oli todennäköisesti vauhdikkain Leijonien peleissä tässä olympiaturnauksessa. Kiekko liikkui vauhdilla päästä päähän ja kumpikin joukkue oli selvästi valmis pelaamaan korkealla tasolla. Peli oli hienoisesti Suomen hallussa ja joukkue onnistui hyvin purkamaan Slovakian antaman kovan paineen.

Alun jälkeen Suomi alkoi saada myös omaa hyökkäyspeliään hiljakseen käyntiin ja kiekko löytyi yhä useammin Slovakian alueelta. Kumpikin joukkue pelasi kuitenkin todella tarkkaa jääkiekkoa, eikä huippupaikkoja nähty kummassakaan päässä.

Sama tarina jatkui ensimmäisen erän lopulle asti. Kumpikin joukkue pelasi todella fyysistä ja tarkkaa kiekko, joka ei juuri maalipaikkoja tarjonnut.

Neljä minuuttia ennen erän loppua Suomi siirtyi lopulta 1–0 johtoon. Suomen ykköskenttä sai hyvän paineen Slovakian päätyyn ja kiekko saatiin pelattua Petteri Lindbohmille siniviivaan. Jokereiden puolustaja toimitti kiekon nopeasti maalille ja irtokiekkoon pääsi ensimmäisenä Sakari Manninen, joka siirsi sen kaikessa rauhassa ohi Patrik Rybárin.

Aivan erän viimesekunneilla Suomi sai vielä yhden huippupaikan, mutta Marko Anttilan ja Markus Granlundin ylivoimahyökkäys päättyi vain Rybárin hyvään torjuntaan. Laukaukset kuvastivat ensimmäisen erän tarkkaa pelaamista hyvin, sillä ne menivät joukkueiden välillä 9–8.

Toisessa erässä Slovakia paineisti Leijonat puolustusasemiin

Toisen erän alku oli Leijonilta todella hyvä. Kiekko pysyi Slovakian päädyssä ja laukauksia saatiin painettua kohti Rybárin maalia useaan otteeseen.

Neljän minuutin kohdalla Suomi kuitenkin hieman nukahti ja Slovakia pääsi karkaamaan kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Marek Hrivik pääsi yrittämään maalintekoa Juraj Slafkovskyn upeasta tarjoilusta, mutta tolppa pelasti Leijonat.

Tämän jälkeen Slovakia sai todella hyvän vaiheen päälle ja onnistui vyöryttämään hyökkäyksiä yksi toisensa jälkeen kohti Harri Säterin vartioimaa Suomen maalia. Leijonat kuitenkin pelasivat oman maalinedustansa hyvin ja piti Slovakian pois irtokiekoista. Säteri hoiti omalla varmalla pelaamisellaan loput.

Erän puolenvälin kohdalla Suomi sai oman etsikkoaikansa, kun Anttilan pakotti Slovakian ottelun ensimmäiseen jäähyyn. Slovakia otti heti perään toisen kaksiminuuttisen ja päästi Suomen kahden miehen ylivoimalle. Leijonat myös saivat ylivoimansa aikansa useamman hyvän maalintekopaikan, mutta Rybár kesti Suomen paineen upeasti.

Ylivoiman jälkeen laukauksia oli sadellut toisessa erässä jo selvästi enemmän kuin ensimmäisessä erässä yhteensä, mikä kertoi omaa kieltään joukkueiden suoraviivaisesta otteesta peliin.

Jäähyjen jälkeen ote siirtyi hetkeksi Leijonille, mutta Slovakia pääsi pian aktiivisen otteensa myötä peliin mukaan. Joukkue uhmasi Säteriä lähes jatkuvalla rumputulella, mutta aidosti vaarallisia maalipaikkoja ei Slovakia pystynyt luomaan. Sibir Novosibirskin maalivahti poimi slovakialaisten yritykset vailla huolta.

Erän loppu meni jo täydessä Slovakian komennossa, mutta Suomi säästyi takaiskuilta. Laukaukset toisessa erässä menivät tasan 13–13.

Suomen puolustustaistelu riitti

Suomi sai kolmanteen erään todella hyvän alun, kun Kristian Pospisil rikkoi Sami Vatasta kahden minuutin jäähyn arvoisesti. Leijonien ylivoima oli kuitenkin luokattoman huonoa, eikä Suomi saanut yhtään laukausta kohti Slovakian maalia. Huolimaton pelaaminen oli johtaa jopa takaiskuun, mutta Mikko Lehtonen puolusti Slovakian ylivoimahyökkäyksen hyvin.

Suomella tuntui olevan jopa hieman turhan kova luotto oman tekemisen riittävyyteen. Slovakia oli selvästi paremmin reagoinut ottelun sisällä ja onnistui kolmannessa erässä riisumaan Leijonien vahvuudet lähes täysin.

Kolmas erä oli lähes toisen erän vastakohta, sillä laukauksia ei kumpaankaan päähän juuri tullut. Suomi keskittyi lähinnä selviytymään ja pitämään Slovakian pois hyviltä maalisektoreilta. Suomi myös onnistui kontrolloimaan peliä kiekottomana hyvin, sillä aidoille huippupaikoille ei Slovakia päässyt. Tämä toisaalta söi myös Leijonien omasta hyökkäämisestä parhaimman terän.

Ottelun viimeiset minuutit pelattiin aivan täysin yhtä päätyä, ja Suomi keskittyi vain purkamaan painetta pitkillä kiekoilla. Kaksi minuuttia ennen loppua Slovakia otti Rybárin pois maalilta ja alkoi hakea tasoitusta kuudella pelaajalle.

Suomen jännitys purkautui, kun Teemu Hartikainen jatkoi Ville Pokan purkukiekon keskialueelle ja Harri Pesonen pääsi karkaamaan Slovakian puolustukselta. Varma viimeistely tyhjään maaliin ratkaisi ottelun lopullisesti.

Suomi antoi Slovakialle kolmannessa erässä vain vähän laukauksia. Erän vedot merkittiin 6–7.


Boston Bruins - Vegas Golden Knights
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes