Vuoden 2020 jääkiekon nuorten MM-kisat olivat historian 44. jääkiekon nuorten MM-kisat. Turnaus järjestettiin 26. joulukuuta 2019 – 5. tammikuuta 2020, ja se huipentui siihen, että Kanada voitti historiansa 18. jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden kukistamalla Venäjän tiukaksi venyneessä finaalissa.

Missä turnaus pelattiin?

Turnauksen isäntämaana toimi Tšekki, mikä merkitsi neljättä kertaa, kun maa sai kyseisen kunnian. Ottelupaikkakunniksi valittiin Ostravan ja Třinecin kaupungit, jotka sijaitsevat Moravian-Silesian alueella Tšekin koillisosassa. Ostrava, joka oli jo aiemmin isännöinyt sekä nuorten MM-kisoja että kaksia jääkiekon miesten MM-kisoja, oli ensisijainen isäntäkaupunki, kun taas Třinec isännöi arvokisoja ensimmäistä kertaa.

Turnauksen alkulohkot

MM-kisojen joukkueet jaettiin kahteen alkulohkoon. Třinecissä pelattavaan A-lohkoon kuuluivat Suomi, Sveitsi, Ruotsi, Slovakia ja Kazakstan. Lohko B, joka pelasi Ostravassa, koostui Yhdysvalloista, Venäjästä, Kanadasta, Tšekistä ja Saksasta. Alkulohkoissa joukkueet pelasivat kertaalleen muita oman lohkonsa joukkueita vastaan. Joukkueet saivat kolme pistettä varsinaisen peliajan voitosta ja kaksi pistettä jatkoaika- tai rangaistuslaukauskipailuvoitosta. Jatkoaika- tai rangaistuslaukaushäviöstä annettiin yksi piste.

Nuorten MM-kisojen 2020 pudotuspelit

Alkulohkojen jälkeen kunkin lohkon neljä parasta joukkuetta eteni puolivälieriin. Pudotuspelien formaattiin kuului joukkueiden uudelleen sijoittaminen ennen välieriä. Muutos oli astunut voimaan IIHF:n vuoden 2019 vuotuisessa kongressissa. Tämän myötä välieräpareja ei voinut tietää etukäteen, vaan joukkueet jaettiin välierissä ottelupareihin sen mukaan, miten ne olivat menestyneet turnauksen lohkovaiheessa.

Loppuottelu: Kanada vs. Venäjä

Kanadan ja Venäjän välinen finaali, joka pelattiin 5. tammikuuta 2020 Ostravassa, oli jännittävä kohtaaminen. Pelissä nähtiin dramaattinen loppu, jossa Kanada nousi takaa-ajoasemasta voittoon. Venäläiset menivät aluksi johtoon, mutta Kanada tuli ensin tasoihin ja nosi kolmannessa erässä voittoon kahden maalin takaa-ajoasemasta. Voittomaali, jonka teki Akil Thomas ajassa 56:02, sinetöi Kanadan 4-3-voiton.

Lopputulos ja tilastot

Kanada sijoittui ensimmäiseksi, Venäjä toiseksi ja Ruotsi kolmanneksi. Turnauksessa nähtiin poikkeuksellisia suorituksia. pelaajista vakuuttivat esimekriksi Ruotsin Samuel Fagemo, Kanadan Barrett Hayton ja Venäjän Grigori Denisenko, jotka kuuluivat parhaiden pistemiesten joukkoon. Lisäksi Kanadan maalivahti Joel Hofer oli uskomattomassa iskussa koko turnauksen ajan.