Velobet

Connor Bedard valittiin maanantaina IIHF:n vuoden miespelaajaksi. Valinta päätti kanadalaisen tykkikauden, jonka aikana hän voitti nuorten MM-kultaa, nousi eniten pisteitä U20 MM-kisoissa iskeneeksi kanadalaiseksi ja valittiin koko Kanadan parhaaksi junioripelaajaksi. Kesäkuun lopussa Bedard varataan NHL:n varaustilaisuuden ykkösnimenä.

Connor Bedard

Syntynyt: 17. heinäkuuta 2005 Vancouverissa
Juniorijoukkue: Regina Pats (WHL), Kanada
Pelipaikka: Keskushyökkääjä
Pituus: 175 cm
Meriittejä: U20 MM-kulta (2023 ja 2022), U18 MM-kulta (2021), U20 MM-kisojen paras pelaaja (2023), WHL:n paras pelaaja (2022-2023), CHL:n paras pelaaja (2022-2023), U20 MM-kisojen, WHL:n ja CHL:n pistepörssin voittaja (2022-2023), WHL:n vuoden tulokas (2020-2021)
Kausi 2022-2023: Regina Patsissa (WHL) 64 ottelua, joissa 163 tehopistettä (81+82), U20 MM-kisoissa 7 ottelua, joissa 23 tehopistettä (9+14)

Ruotsin kautta juniorisarjojen tähdeksi

Jo vuonna 2020 tiedettiin, että Connor Bedard tulisi olemaan Kanadan seuraava ultimaattinen tähti, joka jatkaisi Sidney Crosbyn ja Connor McDavidin jalanjäljissä oman sukupolvensa parhaana pelaajana. Bedard tekikin debyyttinsä Kanadan juniorisarjoissa jo 15-vuotiaana, mikä jo itsessään on äärimmäisen harvinainen ja merkittävä suoritus. Avauskausi kuitenkin katkesi lyhyeen, kun koronapandemia pysäytti maailman ja pakotti Kanadan juniorisarjat tauolle.

Bedard halusi jatkaa itsensä kehittämistä pelaamalla, ja löysikin siihen melko yllättävän väylän. Huippulupaus siirtyi Jönköpingiin HV71:n junioreihin. HV71 tunnetaan yhtenä koko Euroopan parhaista juniorihautomoista, ja Bedard pelasi ruotsalaisseuran väreissä sekä alle 18-vuotiaiden että alle 20-vuotiaiden sarjaa, kunnes pandemia sulki sarjat myös Ruotsissa.

Seuraavalla kaudella Bedard paukutti WHL:ssä Regina Patsin paidassa jo 100 tehopistettä (51+49) 62 runkosarjan otteluun. Päätyneellä kaudella keskushyökkääjä laittoi vielä paremmaksi, iskemällä joukkueensa kapteenina 143 tehopistettä (71+72) 57 otteluun. Lisäksi Bedard tykitti seitsemään pudotuspeliotteluun 20 pistettä (10+10).

Kanadalainen voitti WHL:n pistepörssin, teki sarjasta eniten maaleja ja antoi eniten maalisyöttöjä ja valittiin WHL:n parhaaksi pelaajaksi. Bedard iski myös enemmän pisteitä kuin kukaan muu Kanadan kaikissa kolmessa juniorisarjassa, ja voitti CHL:n, eli kaikkien kolmen Kanadan juniorisarjan kattojärjestön, parhaan pelaajan palkinnon. Vancouverilaisesta tuli historian ensimmäinen pelaaja, joka on samalla kaudella sekä voittanut CHL:n pistepörssin että valittu CHL:n vuoden pelaajaksi ja vuoden lupaukseksi.

Historian ensimmäinen IIHF:n vuoden miespelaaja

Tämän viikon maanantaina Bedardin palkintokaappi karttui entisestään, kun hänet valittiin historian ensimmäisen IIHF:n vuoden miespelaajaksi. Bedard sai 31,8 prosenttia kaikista äänistä ja voitti äänestyksen selvällä erolla toiseksi tulleeseen Arturs Silovsiin, joka sai äänistä 19,6 prosenttia. Andreas Ambühl tuli kolmanneksi kerättyään 19,2 prosenttia kaikista äänistä.

Valinta tuli pitkälti täysin ylivoimaisen esityksen ansiosta vuoden 2023 nuorten MM-kisoissa, joissa Bedard voitti sekä MM-kultaa että oli turnauksen piste-, maali ja syöttöpörssin ja valittiin kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Bedard iski nuorten MM-kisoissa seitsemään otteluun hurjat 23 tehopistettä (9+14), mikä on neljänneksi eniten turnauksen historiassa. Jääkiekon kehityksen takia voi Bedardin turnausta pitää kuitenkin jopa kaikkien aikojen parhaana. Keskushyökkääjä teki jopa yhdeksän pistettä enemmän kuin pistepörssin toiseksi sijoittunut Logan Cooley. Erotus on sekä pisteillä mitattuna että prosentuaalisesti historian suurin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Lisäksi Bedard pelasi kisoissa niin sanotusti alaikäisenä ja oli kaksi vuotta turnauksen muita tähtipelaajia nuorempi.

Samalla Bedardista tuli historian eniten yksissä nuorten MM-kisoissa pisteitä tehnyt kanadalainen. Jo edellisen vuoden turnauksessa kanadalainen oli iskenyt tehoja piste per -peli tahdilla, vaikka oli kolme vuotta turnauksen pääikäluokkaa nuorempi. Näissä kahdessa turnauksessa Bedard iski yhteensä 36 tehopistettä, mikä on neljänneksi eniten turnauksen historiassa ja enemmän kuin kellään muulla kanadalaisella.

Eniten pisteitä yhdessä U20 MM-turnauksessa

 1. Peter Forsberg, 31p
 2. Markus Näslund, 24p
 3. Raimo Helminen, 24p
 4. Connor Bedard, 23p
 5. Robert Reichel, 21p

Eniten pisteitä yhteensä nuorten MM-kisoissa

 1. Peter Forsberg, 42p
 2. Robert Reichel, 40p
 3. Pavel Bure, 38p
 4. Connor Bedard, 36p
 5. Esa Tikkanen, 36p
 6. Alexander Mogilny, 35p
 7. Vladimir Ruzicka, 34p
 8. Markus Näslund, 34p
 9. Niklas Sundström, 33p
 10. Esa Keskinen, 32p

NHL:n varaustilaisuuden 2023 kärkinimi

Valitettavasti Bedard tuskin saa tilaisuutta siirtyä nuorten MM-kisojen kaikkien aikojen pistepörssin kärkeen ohi Peter Forsbergin. Hänet tullaan valitsemaan kesän 2023 NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana ensi viikon keskiviikkona, ja on odotettavaa, että huippulupauksesta tulee heti ensimmäisellä kaudellaan pelaamaan täyden NHL-kauden.

Bedard tulee johtamaan ensimmäisenä varaavan Chicago Blackhawksin tulevien vuosien uudelleenrakennusprojektia, kun viime vuosikymmenen dominoivin NHL-seura yrittää palata huipulle heikkojen edelliskausien jälkeen. Bedardista odotetaan samalla tavalla seuran uuden tulemisen tähteä kuin Crosby Pittsburghin tai McDavid Edmontonin kanssa.

Aivan Crosbyn tehoihin ei Bedard Kanadan juniorisarjoissa päässyt, mutta toisaalta hän iski huomattavasti McDavidia enemmän tehoja. Nähtäväksi jää, onnistuuko Bedard toistamaan saman tempun ensimmäisellä NHL-kaudellaan kuin Crosby ja McDavid, jotka kumpikin rikkoivat juuri ja juuri 100 pisteen rajan heti ensimmäisellä täydellä kaudellaan maailman parhaassa kiekkoliigassa.


Washington Capitals - Ottawa Senators
Dallas Stars - New York Islanders