Jääkiekko on urheilulaji, jolla on pitkä ja rikas historia. Yksi lajin merkittävimmistä joukkueista on USA:n nuorten maajoukkue, joka on osallistunut jääkiekon nuorten MM-kisoihin niiden perustamisesta lähtien. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka monta nuorten MM-kultaa USA on voittanut. Lisäksi tarkastelemme lähemmin joitakin Yhdysvaltojen huippuhetkiä U20 MM-kisojen historiassa.

Kuinka monta nuorten MM-kultaa USA on voittanut?

Vuoteen 2023 mennessä USA on voittanut viisi jääkiekon nuorten MM-kultaa. Joukkueen ensimmäinen nuorten maailmanmestaruus tuli vuonna 2004. Tämän jälkeen USA on juhlinut U20 MM-kisoissa vuosina 2010, 2013, 2017 ja 2021.

USA:n ensimmäinen nuorten MM-kulta: 2004

Yhdysvaltojen ensimmäinen U20 MM-kulta tuli vuonna 2004 Helsingissä pelatuissa nuorten MM-kisoissa. Valmentaja Mike Eavesin johtama joukkue voitti finaalissa Kanadan käännettyään 1-3-tappioaseman 4-3-voittoon vahvalla viimeisen erän rynnistyksellä, jonka aikana Patrick O’Sullivan teki kaksi maalia.

USA:n toinen nuorten MM-kulta: 2010

USA:n toinen U20 MM-kulta tuli vuonna 2010 Kanadan Saskatoonissa. Dean Blaisin johtama joukkue voitti finaalissa isäntämaa Kanadan 6-5 jatkoajalla. Yhdysvallat johti aluksi 5-3, mutta viime minuuteilla Kanada nousi tasoihin ja pakotti ottelun jatkoajalle. Sittemmin upean NHL-uran luonut John Carlson iski kuitenkin jatkoajalla naulan Kanadan arkkuun ja toi USA:lle sen historian toisen nuorten maailmanmestaruuden. Kanada ja Yhdysvallat kohtasivat jo lohkovaiheessa, jolloin Kanada voitti jatkoajalla. Finaalissa otettu revanssi kuitenkin luonnollisesti maistui amerikkalaisille.

USA:n kolmas U20 MM-kulta: 2013

USA voitti kolmatta kertaa nuorten MM-kultaa tuli vuonna 2013 Venäjän Ufassa. Joukkueen esitys lohkovaiheessa ei ollut vahvin mahdollinen ja se eteni puolivälieriin vasta lohkon kolmantena Kanadan ja Venäjän jälkeen. Kun panokset kovenivat USA kuitenkin nosti tasoaan. Joukkue pudotti sekä Tšekin että Kanadan murskalukemin ja eteni vastustamattomasti finaaliin. Finaalissa vastaan asettui koko turnauksen ajan hyvin esiintynyt Ruotsi. Ottelu eteni tasaisissa merkeissä, mutta Rocco Grimaldin kaksi maalia riittivät USA:lle maan historian kolmanteen nuorten MM-kultaan. Loppuajan tyhjiin tehty maali kaunisteli finaalin loppulukemiksi 3-1.

USA:n neljäs nuorten maailmanmestaruus: 2017

Kanadan itärannikolla Montrealissa ja Torontossa pelatuissa vuoden 2017 nuorten MM-kisoissa Yhdysvallat rynnisti läpi lohkovaiheen neljällä peräkkäisellä voitolla. Pudotuspeleissä joukkue kaatoi ensin Sveitsin ja sitten Venäjän matkalla finaaliin, jossa amerikkalaisia odotti jälleen Kanada. Joukkueiden aiempien finaalikohtaamisten tapaan kyseessä oli tiukka kamppailu, joka meni aina rankkarikisaan asti. Troy Terry oli kymmenest laukojasta ainoa, joka onnistui maalinteossa, mikä toi USA:lle maan neljännen alle 20-vuotiaiden MM-kullan.

USA:n viides nuorten MM-kulta: 2021

USA:n toistaiseksi viimeinen nuorten maailmanmestaruus tuli vuoden 2021 turnauksessa, joka pelattiin Edmontonissa koronakuplassa. Nate Leamanin johtama joukkue kukisti finaalissa Kanadan 2-0. Voitto oli erityisen vaikuttava, sillä Yhdysvallat onnistui pitämään finaaliin asti voittamattomana matkanneen Kanadan maaleitta. Finaalin maaleista vastasivat Alex Turcotte ja Trevor Zegras.

Viidellä maailmanmestaruudellaan, kahdella nuorten MM-kisojen hopealla ja seitsemällä pronssilla USA on historian neljänneksi menestynein maa U20-tasolla. Enemmän arvomitaleita löytyy vain Kanadalta, Neuvostoliitolta ja Suomelta.