Kanadalla on pitkä ja ansiokas historia jääkiekossa, erityisesti nuorten MM-kisoissa, joissa maa on ollut historian saatossa selvästi maailman menestyksekkäin. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka monta nuorten MM-kultaa Kanada on voittanut.

Kanadan historia jääkiekon nuorten MM-kisoissa

Jääkiekon nuorten MM-kisat alkoivat vuonna 1974, ja Kanada on osallistunut niihin alusta lähtien. Kanadan nuorten maajoukkue on aina ollut yksi turnauksen kärkijoukkueista ja sen saavutukset ovat olleet vaikuttavia.

Ensimmäisen MM-kultansa Kanada voitti vuonna 1982 Minnesotassa, Yhdysvalloissa, pelatuissa MM-kisoissa. Tämä oli Kanadan nuorten maajoukkueen menestyksekkään aikakauden alku, sillä 1980-luvulla joukkue voitti vielä kaksi muuta U20 maailmanmestaruutta sekä yhden hopean.

Kanadan todellinen kultakausi alkoi kuitenkin 1990-luvulla. Vuodesta 1990 alkaen Kanada voitti kahdeksan vuoden sisään seitsemän nuorten MM-kultaa, jääden ilman maailmanmestaruutta vain vuonna 1992.

Tämän jälkeen kanadalaiset kuitenkin pelasivat ihmeellisesti jopa seitsemät nuorten MM-kisat ilman kultamitalia. Kuiva kausi päättyi vuonna 2005 North Dakotassa ja Minnesotassa järjestetyissä MM-kisoissa. Tästä alkoi maan uusi kultakausi, sillä Kanada voitti vuosina 2005-2009 jopa viisi nuorten MM-kultaa peräjälkeen.

Tämän jälkeen joukkue jäi ilman nuorten maailmanmestaruutta jälleen viisi vuotta putkeen, mutta vuodesta 2015 eteenpäin Kanada on voittanut nuorten MM-kultaa jälleen viidesti.

Kuinka monta nuorten MM-kultaa Kanada on voittanut?

Kanada on vuoteen 2023 mennessä voittanut nuorten MM-kultaa 20 kertaa. Viimeisin kulta tuli vuonna 2023, kun joukkue voitti finaalissa Tšekin. Tämä oli Kanadan kolmas kulta viiden vuoden aikana, mikä korostaa maan asemaa ja jatkuvaa dominointia juniorijääkiekossa. Mikäli joukkue voittaa kultaa myös vuoden 2024 kisoissa, nappaa se jo kolmannen kultansa putkeen.

Kanada on voittanut nuorten MM-kisoissa myös 10 kertaa hopeaa ja 5 kertaa pronssia. Näin heillä on yhteensä 35 mitalia nuorten MM-kisoissa, mikä on enemmän kuin millään muulla maalla.

Merkittäviä nuorten MM-kisojen pelaajia Kanadasta

Monet Kanadan tunnetuimmista pelaajista ovat edustaneet maata MM-kisoissa. Wayne Gretzky, yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista jääkiekkoilijoista, pelasi vuoden 1978 MM-kisoissa.

Muita merkittäviä pelaajia, jotka ovat esiintyneet U20 MM-kisoissa, ovat Mario Lemieux, Sidney Crosby ja Connor McDavid, jotka kaikki ovat luoneet menestyksekkään uran NHL:ssä pelattuaan ensin nuorten MM-kisoissa. Viime vuonna maailma näki uuden tähden loistavan, kun Connor Bedard nousi kaikkien aikojen eniten pisteitä yksissä nuorten MM-kisoissa iskeneeksi kanadalaiseksi.