Pekingin talviolympialaisten jääkiekkoturnaus alkaa naisten osalta 3. helmikuuta ja miesten osalta 9. helmikuuta. Sekä Leijonien että Naisleijonien joukkueet olympialaisiin julkaistaan torstaina 20. tammikuuta. Koronatilanne aiheuttaa kuitenkin huolta siitä, pääseekö koko valittu joukkue Pekingiin matkaamaan.

Jääkiekon Naisten Liigassa pelaavat pääkaupunkiseudun joukkueet eivät aloita lauantaina jatkosarjaa, kuten alun perin tarkoitus oli. Syynä on pääkaupunkiseudun huono koronatilanne. Pelien siirtämisellä yritetään suojella sekä Kiekko-Espoossa että HIFK:ssa pelaavia maajoukkuepelaajia mahdollisilta tartunnoilta ennen Pekingin olympiavalintoja, jotka julkaistaan ensi viikon torstaina. Edellisessä Naisleijonien joukkueessa oli 11 Kiekko-Espoon tai HIFK:n pelaajaa.

Lisäksi HPK ja KalPa siirsivät otteluitaan viime perjantaina. Joukkueiden pelaajista ainakin HPK:n maalivahti Noora Räty ja KalPan Tanja Niskanen ovat potentiaalisia olympiajoukkueen pelaajia.

Naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen kiittää joukkueita siitä, että nämä ovat asettaneet maajoukkueen tarpeet edelleen. Mahdollisuus koronakuplan järjestämiseen jo ennen kisareissua nostaa Mustosen mukaan todennäköisyyksiä sille, että kaikki pelaajat saadaan terveinä matkaan.

– He nostivat pelaajat pois harjoittelusta, jolloin me totesimme, että yritämme järjestää ns. kuplan pääkaupunkiseudulle, ja pääkaupunkiseudun pelaajat siirtyvät siihen. Nyt meillä on mahdollisuus pitää pelaajat terveenä ennen kuin Pekingin-kone nousee, Naisleijonien päävalmentaja kertoi Yle Urheilulle.

Muualla Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla pelaavien pelaajien osalta käytössä on erilaisia erikoisratkaisuja, joiden avulla pyritään estämään se, etteivät nämä altistuisi tartunnoille ennen kisajoukkueen kokoontumista.

– Meillä ei montaa pelaajaa muualta Suomesta ole. Pelaajien ympärillä on erikoisratkaisuja. Jos pelaaja harjoittelee joukkueen kanssa, hän harjoittelee pelkästään yhden joukkueen, ei sekä poikien että Naisten Liigan. Osa harjoittelee yksin, kunnes siirtyy jossain vaiheessa pääkaupunkiseudun kuplaan.

Turhan optimistinen ei vallitsevaan tilanteeseen turhautunut Mustonen kuitenkaan ole.

– Meidän 20. tammikuuta valittava joukkue tulee joka tapauksessa muuttumaan. Ennen koneen lähtöä joku sairastuu.

Ulkomailta tulevat pelaajat suurin riski – ”se on herran haltuun”

Toisin kuin Suomessa, esimerkiksi Ruotsissa pelaajilla ei ole mahdollisuutta vetäytyä koronakuplaan ennen olympiajoukkueen kokoontumista. Ruotsissa pelaavat maajoukkuepelaajat eivät ylipäätään pääse kuplaolosuhteisiin ennen matkustamistaan Suomeen.

– Ei. He ovat työnantajan palveluksessa. Se on suurin riski. Ensimmäinen kuviteltu joukkue julkaistaan 20. päivä, silloin Ruotsissa vielä pelataan, osa ehdokkaista pelaa vielä 21. päivä. Sen jälkeen edessä ovat matkustamiset, Mustonen kertoo.

Ruotsin koronatilanne on erityisen huolestuttava, ja pandemia onkin jyllännyt SDHL:n otteluohjelman kokonaan uusiksi viimeisten viikkojen aikana. Etenkin Brynäsissä pelaavat Rosa Lindstedt ja Eveliina Mäkinen ovat joutuneet tottumaan ottelusiirtoihin.

Mustosen mukaan ulkomailla pelaavien suomalaisten jääminen kisakoneen ulkopuolelle onkin Naisleijonien suurin riski.

– Se on herran haltuun, se on isoin riskitekijämme. Varmasti mikään joukkue ei tiedä, ketkä kisoihin lähtevät, ja kaikkein vähiten ne maajoukkueet, joiden pelaajia on eniten ympäri maailmaa. Meillä ulkomailla pelaavia on paljon, Ruotsissa iso liuta, Tanskassa yksi, Amerikassa muutama, loput Suomessa. Voimme tehdä tällaisia ratkaisuja (erikoisratkaisut koronan varalle) vain osalle pelaajista.

Suomen joukkue lentää Pekingiin tammikuun 26. päivä. Naisleijonien käskyttäjä on sitä mieltä, että tällä hetkellä onni näyttelee merkittävää osaa siinä, ketkä Pekingin kisakoneeseen lopulta nousevat.

– Tämä on sekametelisoppa. Laiva seilaa tuurilla. Aika näyttää miten käy, turha murehtia. Parhaamme teemme. Katsotaan 26. päivä, ketkä istuvat koneessa. Pelaajat kyllä tietävät riskitekijät, ne on moneen kertaan käyty läpi. Omikron tarttuu niin villiä vauhtia, yksilön oma käytös on tärkeää, Mustonen sanoo.

Myös Jalonen odottaa muutoksia joukkueeseen

Myös Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on sitä mieltä, että riski pelaajien putoamiselle joukkueesta sairastumisen vuoksi on suuri.

– KHL loppuu niillä nurkilla, kun joukkue julkaistaan. Ruotsissa, Suomessa ja Sveitsissä sarjat jatkuvat ihan lähtöön asti. Onhan se ihan selvä, että sairastumis- ja loukkaantumisriski on olemassa, Jalonen kertoi Yle Urheilulle.

Jalonen on Mustosen kanssa samoilla linjoilla siitä, että olympialaisiin alun perin valittu joukkue tulee todennäköisesti muuttumaan, ennen kuin kiekko Pekingissä tippuu jäähän.

– Olisi tosi hienoa, jos päästäisiin lähtemään sillä joukkueella, joka parin viikon päästä (20. tammikuuta) julkaistaan. En hirveästi löisi vetoa, että sillä ryhmällä lähdetään. Meillä johtoryhmän jäsenillä on kolme rokotusta kaikilla, mikä on sinänsä hyvä. Ei tämä silti ihan simppeli juttu ole. Pitää varautua kaikkeen.

Naisleijonat kohtaavat ensimmäisessä ottelussaan USA:n 3. helmikuuta klo 15:10 Suomen aikaa alkavassa ottelussa. Leijonien olympiaturnaus alkaa 10. helmikuuta klo 10:40 Suomen aikaa Slovakiaa vastaan.