Kuva: Markus Spiske / Unsplash

Vuoden 2022 talviolympialaiset järjestetään Kiinan Pekingissä. Siitä huolimatta Kiinan maajoukkue saattaa vielä viime metreillä menettää paikkansa olympialaisten jääkiekkoturnauksessa.

Jääkiekkofanit odottavat helmikuussa alkavia olympialaisia jo vesi kielellä. Kahdeksan vuoden tauon jälkeen olympiajäillä nähdään aidosti maailman parhaat pelaajat, kun NHL IIHF ja NHL:n pelaajayhdistys NHLPA pääsivät alkusyksystä sopuun NHL-pelaajien paluusta olympialaisiin.

Myös Kiinassa olympialaisia odotetaan toiveikkuuden ja jännittyneisyyden sekaisissa tunnelmissa. Syy tähän on olympialaiset järjestävässä valtiossa kuitenkin aivan muu kuin muualla.

”Riittävät urheilulliset perusteet”

Vuodesta 2006 lähtien olympialaisten isäntämaa on saanut automaattisesti paikan kisojen miesten ja naisten jääkiekkoturnauksissa. Samalla perusteilla myös Kiinan maajoukkue pääsi mukaan Pekingin olympialaisiin, vaikka monen mielestä maajoukkueen taso ei olympiajäille riittäisikään.

IIHF on kuitenkin ottanut nämä huolet vakavasti, ja ilmoittanut, että Kiina voidaan vielä sulkea pois miesten turnauksesta, jos kansainvälinen jääkiekkoliitto katsoo, ettei maajoukkue täytä ”riittäviä urheilullisia edellytyksiä” olympialaisiin osallistuakseen.

Todellisuudessa IIHF pelkää, ettei Kiinasta ole vastusta NHL-tähdin varustetuille joukkueille, ja joukkue saa jokaisessa ottelussa selkäänsä rumin lukemin. Olympialaisissa tulisi pelata maailman parhaiden joukkueiden, eivätkä 15–0 -tulokset olympialaisissa ole kovin hyvää mainosta jääkiekolle. Kiinan on määrä pelata samassa alkulohkossa Kanadan, USA:n ja Saksan kanssa.

Päätöksen Kiinan pelaamisesta piti tulla jo marraskuun 25. päivään mennessä. Mitään virallista päätöstä ei kuitenkaan kuulunut, joten kaikki siltä, että IIHF oli hiljaisesti hyväksynyt Kiinan osallistumisen olympialaisiin.

IIHF yrittää löytää kiertoreittiä

Nyt liitto on kuitenkin asettanut uuden määräajan, joka on 6. joulukuuta. Enää IIHF ei arvioi Kiinan joukkueen laatua, vaan nyt tarkastelun kohteena on pelaajien kelpoisuus. Tämä on kuitenkin vain virallinen selitys. Todellisuudessa pelaajien kelpoisuuden tarkastaminen tarkoittaa sitä, että IIHF tutkii, voisivatko pelaajat kuten Brandon Yip, Kanadassa syntynyt, mutta kiinalaiset sukujuuret omaava viiden kauden NHL-veteraani, edustaa Kiinan maajoukkuetta olympialaisissa.

Kiinan omat, hyvin rajalliset, lait estävät kaksoiskansalaisuuden omaavan pelaajan edustamasta Kiinaa olympialaisissa. IIHF mitä ilmeisimmin koittaa kuitenkin löytää tavan kiertää tätä lakia. Saamalla edes kourallisen NHL-kokemusta omaavia pelaajia Kiinan maajoukkueeseen IIHF selviäisi sekä maajoukkueen diskaamiselta että nöyryyttäviltä ottelutuloksilta.

Se, olisiko tällaiseen tilanteeseen koskaan pitänyt päätyä, onkin sitten asia erikseen. Kiinan miesten maajoukkueen maailmanranking on 32., mikä tarkoittaa, että maa on samaa tasoa sellaisten jääkiekkosuuruuksien kuin Espanja, Australia ja Israel, kanssa. Vaaran merkit olivat ilmassa jo silloin, kun maan olympiapaikka ensimmäistä kertaa julkistettiin.

Jos Kiina jätetään ulos miesten turnauksesta, nousee Norja sen tilalle A-lohkoon.