Velobet

Kanada voitti Suomen jääkiekon naisten olympiaturnauksen alkulohkon ottelussa 11–1. Ottelu ratkesi jälleen toiseen erään, jossa Kanada iski jopa viisi maalia.

Kanada murskasi Naisleijonat aikaisin lauantaiaamuna Suomen aikaa voittamalla maiden välisen ottelun jopa 11–1. Tilastojen valossa Suomi oli pelissä mukana torstain USA-ottelua paremmin, mutta todellisuudessa kaukalossa oli vain yksi potentiaalinen voittaja. Viimeistään toisessa erässä Kanada jätti Suomen täysin telineisiin, eikä tarjonnut Naisleijonille minkäänlaisia mahdollisuuksia.

Suomi on nyt kohdannut sekä USA:n että Kanadan ja hävinnyt ottelut maalierolla 16–3. Kummassakin pelissä Naisleijonat ovat pysyneet kyydissä ensimmäisen erän, mutta sen jälkeen ottelu on revennyt rumasti. Lähtökohtaisesti Kanada ja USA ovat maailman kaksi parasta naisten maajoukkuetta, mutta parempaan pitäisi silti pystyä, jos Suomi aikoo haaveilla paikasta olympiafinaalissa.

Suomen turnaus jatkuu maanantaina Sveitsiä vastaan.

Suomi vielä ensimmäisen erän jälkeen pelissä mukana

Kuten ensimmäisessä ottelussaan Sveitsiäkin vastaan, Kanada aloitti ottelun ryminällä. Natalia Spooner karvasi kiekon itselleen Suomen alueella, vei pelin Suomen maalin taakse ja löysi maalin eteen nousseen Sarah FIllierin, joka ohitti tähän otteluun maalille vaihdetun Meeri Räisäsen terävällä rannelaukauksella vain minuutin pelin jälkeen.

Räisänen kuitenkin esitti hyviä otteita ja piti Suomen pelissä mukana ensimmäisen erän aikana. Kahdeksan minuutin kohdalla hän ryöväsi maalin eteen vapaaksi jääneen Brianne Jennerin, ja hetkeä myöhemmin tamperelainen pysäytti Blayre Turnbullin yrityksen alivoimalla.

Kaksi minuuttia Suomen ylivoiman jälkeen Kanadan kuitenkin kasvatti johtonsa kahteen. Sanni Rantala antoi omalla puolustusalueellaan pahan harhasyötön, johon Sarah Nurse pääsi väliin. Nurse ei erehtynyt, vaan upotti upean laukauksen ohi voimattoman Räisäsen.

Tauolle mentiin kuitenkin 2–1 tilanteessa. Minnamari Tuominen lähetti viivalta laukauksen kohti kovassa maskissa olleen Ann-Renee Desbiensin maalia ja kiekko löysi tiensä verkon perukoille.

Toinen erä ratkaisi pelin taas

Toisessa erässä Kanadan johto kuitenkin repesi ja ottelu ratkesi. Suomi pääsi aloittamaan erän ylivoimalla, mutta ei onnistunut käyttämään sitä hyödykseen. Tasavahvuuteen päästyään Kanada kuitenkin onnistui. Fillier nappasi Renata Fastin vaikean syötön haltuunsa maalin edessä ja onnistui vaikeastakin asennosta nostamaan kiekon Suomen maalin yläkulmaan.

Ottelu jatkui rikkonaisena ja Suomi sortui turhaan jäähyilyyn. Naisleijonat päästivät Kanadan yrittämään maalintekoa kahdesti ylivoimalla ennen erän puoltaväliä, mutta joukkue kuitenkin kesti vaahteralehtipaitojen paineistuksena.

Heti jäähyjen päätyttyä Kanada kuitenkin iski. Joukkue nousi nopealla vastahyökkäyksellä Suomen alueelle, Spooner pelasi Nursen vapaaksi maalin eteen ja verkko Räisäsen selän takana heilahti jo neljättä kertaa.

Vain 19 sekuntia myöhemmin kiekko löytyi Suomen maalista jälleen. Jenner käytti Suomen kapteenia Jenni Hiirikoskea maskina ja ohitti Räisäsen helpon oloisesti kaukaa lähteneellä laukauksella.

Suomi ei enää tästä toipunut, vaan loppuerä oli Kanadan näytöstä. Muutamaa minuuttia myöhemmin joukkue sai jälleen painettua pelin Naisleijonien päätyyn. Jenner ei saanut kiekkoa maaliin hänelle rakennetusta avopaikasta, mutta korjasi virheensä hetkeä myöhemmin. Hyökkääjä nosti kiekon Räisäsen maalille, josta se pomppi Suomen puolustajien luistimien kautta maaliviivan yli.

Kolme minuuttia ennen erän loppua Kanada karvasi kiekon jälleen kerran itselleen Suomen puolustusalueella ja käänsi pelin painopisteen nopeasti. Laura Stacey toi kiekon syvälle Suomen päätyyn laidan vieressä ja yritti tavoitella maalin eteen noussutta joukkuetoveriaan, mutta kiekko pomppi jälleen Naisleijonien omien pelaajien kautta Räisäsen vartioimaan maaliin.

Kolmas erä viimeisteli historian suurimmat murskajaiset

Suomen virkaa tekeväksi päävalmentajaksi tähän otteluun noussut Juuso Toivola korvasi Räisäsen Anni Keisalalla kolmannen erän alussa. Maalivahdin vaihto ei kuitenkaan auttanut muuttamaan pelin kulkua. Seitsemän minuutin kohdalla Jamie Lee Rattray teki jo Kanadan kahdeksannen maalin hienon yksilösuorituksen päätteeksi.

Hieman erän puolenvälin jälkeen Nurse täydensi hattutemppunsa jälleen yhden nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Minuuttia myöhemmin Stacey iski illan toisensa Emma Maltais’n hienosta syötöstä. Puoli minuuttia edellisestä Suomen verkko heilahti taas, kun Kanada käänsi peliä taas nopeasti ja sai pelattua Jennerin vapaaksi maalin eteen.

Ottelun loppu pelailtiin pois. Kanada tarjosi Suomelle vielä mahdollisuuden kaunistella lukemia kahden naisen ylivoimalla, mutta Naisleijonat eivät saaneet tulosta aikaiseksi.

Voitto oli Kanadan suurin Suomea vastaan koskaan olympiatasolla. Edellinen ennätys oli vuodelta 2006, jolloin Kanada voitti Naisleijonat 6–0.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets