ComeOn

Suomi on hävinnyt neljä peräkkäistä ottelua ennen perjantaina alkavia MM-kisoja. Jukka Jalosen mukaan huolta ei kuitenkaan ole. Leijonien päävalmentaja sanoo tunnelman joukkueessa olevan hyvän, ja kertoo tilanteesta NHL-vahvistusten suhteen.

Valmistautuminen MM-kisoihin ei ole sujunut Leijonilta täysin käsikirjoituksen mukaisesti. Joukkue on tällä hetkellä hämmentävästi jopa neljän ottelun tappioputkessa.

Suomi hävisi Ruotsin EHT:ssä viime viikolla kaikki kolme otteluaan. Torstaina tuli kuokkaan Sveitsiltä 2–3 ja lauantaina Tšekiltä 1–3. Turnauksen päätösottelussa sunnuntaina Ruotsi oli parempi 4–3. Lisäksi alla on 2–0 tappio Ruotsia vastaan Czech Hockey Gamesin viimeisestä ottelusta.

Kaiken huipuksi aikaa kurssin kääntämiseen ole. MM-kotikisat alkavat jo perjantaina.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on kuitenkin sitä mieltä, ettei aihetta huoleen ole.

– Ei niillä tuloksilla ole mitään merkitystä. Olemme nähneet, että peli toimii, Jalonen kertoi Jääkiekon-MM.com -sivustolle tiistaina.

Syitä heikoille tuloksille on haettu muun muassa Leijonien kovasta ketjuruletista.

– Kun lähdetään sekoittamaan joukkuetta, niin sekoittaahan se peliäkin. Kokoonpanot vaihtui joka peliin ja erikoistilannekentät meni täysin uusiksi pelien välissä. Ei se ole helppoa pelaajille. Enemmän me vaihdeltiin kuin moni muu joukkue.

Suomella oli Ruotsin EHT-turnauksessa mukana jopa 33 pelaajaa, joista maajoukkueen johtoryhmä halusi testata jokaista. Ei siis ihme, että ketjurulettia pelien välillä nähtiin. Nyt joukkuetta on kuitenkin tiivistetty 26 pelaajaan. Aiemmissa otteluissa nähdyn perusteella joitakin toimivia pelaajapareja on jo löydetty.

Jalonen on luottavainen sen suhteen, että peli on uomissaan, kun kotikisat perjantaina alkavat.

– Kyllä se on kohdallaan. Jokainen peli on toki oma itsensä, ja perjantaina katsotaan, miten lähtee rullaamaan. Mutta ei meillä ole mitään epäilystä siitä, etteikö pelattaisi hyvin.

Ei helppoja voittoja luvassa

Nyt nimetyn joukkueen pelaajista jopa 18 oli mukana Pekingin olympialaisissa voittamassa olympiakultaa. Lisäksi moni on pelannut aiemmin Jalosen luotsaamissa joukkueissa MM-kisoissa joko vuonna 2019 tai 2021. Osa on kokenut kaikki kolme peräkkäistä finaalipaikkaa ja kaksi mestaruutta, jotka ovat nostaneet Suomen maailmanrankingin ykköseksi.

Jalonen ei kuitenkaan usko, että yksikään pelaajista lähti Euro Hockey Tourin otteluihin odottaen helppoja voittoja.

– Ihmettelen, jos joku on kuvitellut sellaista. En itse ainakaan usko, että voitettaisiin heittämällä ketään. Enkä usko, että kukaan pelaajistakaan uskoi niin. Pelattiin Sveitsiä, Tšekkiä ja Ruotsia vastaan, eikä kukaan uskonut, että voitettaisiin niistä joku noin vain.

Perjantaina voittoja on kuitenkin alettava tulla, kun MM-kisat alkavat. Tilannetta ei helpota se, että kotikisoissa yleisö odottaa Leijonilta vain ja ainoastaan maailmanmestaruutta. Jalonen kuitenkin lupaa, ettei yksikään Suomen pelaajista lähde soitellen sotaan.

– Helppo kotona ei ole voittaa, ja se varmasti jo itsessään motivoi. Se vaatii laatua kaikkeen tekemiseen, ja nöyrin mielin lähdetään pelaamaan.

NHL-vahvistuksia odotellaan viimehetkille asti

Vaikka Leijonien kisajoukkue onkin teoriassa nimetty, käytännössä se ei sitä ole. Yhtäkään kisapassia ei ole vielä leimattu, ja maajoukkueen johtoryhmä on ilmoittanut odottavansa torstaihin asti ennen ensimmäisten leimaamista. Tällä tavoin jätetään tilaa mahdollisesti NHL:stä tai SHL:n finaaleista tuleville vahvistuksille.

Viime yönä NHL:n pudotuspeleistä pudonneisiin Mikael Granlundiin, Eeli Tolvaseen tai Juuse Sarokseen valmennusryhmä ei ole vielä ollut yhteydessä, mutta odottaa kuulevansa pelaajista keskiviikon aikana. Sen jälkeen kartoitetaan muut vaihtoehdot. Takarajaa joukkueen viimeisten paikkojen täyttämiselle ei ole.

– Ei ole mitään takarajaa lyöty lukkoon. Katsotaan ensin tilanne Nashvillen kanssa, sitten Ruotsin suhteen (SHL:n finaalit päättyvät torstaina ja mukana on kuusi suomalaista) ja sitten arvioidaan joukkueen sisäistä tilannetta. Sitten katsotaan montako pelaajaa tarvitsee nimetä ensimmäisiin otteluihin ja montako paikkaa pitää jättää auki.

NHL-pelaajien odottelu kalkkimetreille asti on vastoin Jalosen normaaleja toimintatapoja, eikä ole omiaan rauhoittamaan tilannetta joukkueen sisällä. Leijonakäskyttäjä kuitenkin vakuuttaa, että tilanne on käyty joukkueen kanssa avoimesti läpi.

– Keskusteliin pelaajien kanssa siitä, eikä siinä ole heidän mielestään mitään ongelmaa. Jos sieltä tulee pelaaja, joka voi auttaa joukkuetta voittamaan, niin tervetuloa.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets