Velobet

Tšekki iski kaksi aivan viime hetkien maalia jääkiekon nuorten MM-kisojen välierässä Ruotsia vastaan ja eteni ensimmäiseen finaaliinsa 22 vuoteen. David Jiricek tasoitti pelin kolmannen erän viimeisellä minuutilla ja Jiri Kulich iski voittomaalin, kun jatkoaikaa oli pelaamatta vain 50 sekuntia.

Ruotsi ja Tšekki kohtasivat vuoden 2023 U20 MM-kisoissa toista kertaa. Joukkueet olivat vastakkain myös alkulohkossa, jolloin Ruotsi oli parempi jatkoajan jälkeen maalein 3–2. Myös tällä kertaa joukkueiden välistä eroa jouduttiin hakemaan jatkoajan kautta.

Ruotsi aloitti vahvasti ja oli pelillisesti parempi

Ottelu alkoi tasaisena ja tarkkana vääntämisenä. Kumpikin joukkue pelasi kurinalaista ja riskitöntä kiekkoa, ja keskittyi lähinnä saamaan ruuhkaa vastustajan maalille irtokiekkojen toivossa. Ruotsi sai hieman pidempiä pyörityksiä, mutta Tšekki oli puolestaan vaarallisempi tilanteenvaihdoissa.

Kumpikin joukkue kulutti jäähypenkkiä kertaalleen ensimmäisen erän aikana, mutta todella vaarallisia maalipaikkoja ei nähty. Kaikki kuitenkin muuttui toisen erän alussa, kun Juniorkronorna siirtyi salamamaalillaan johtoon.

Ruotsi sai painettua pelin Tšekin päätyyn ja kiekko pelattiin viivaan Elias Petterssonille. Tämä lähetti kiekon painottomalle puolelle ja Ludvig Janssonin upea one-timer upposi Tšekin maalin yläkulmaan. Maali oli puolustajien pistepörssin kärkinimelle jo turnauksen neljäs.

Hetki maalin jälkeen Ruotsi sai mahdollisuuden lisätä johtoon kahden miehen ylivoimalla, mutta ei onnistunut käyttämään tilaisuutta hyödykseen päävalmentaja Magnus Hävelidin ottamasta aikalisästä huolimatta.

Ylivoiman tuhrimisesta huolimatta Ruotsi pelasi todella upean toisen erän ja oli kirkkaasti parempi kaukalossa olevista joukkueista.

Kaksi viime hetken maalia nostivat Tšekin voittoon

Ruotsi aloitti myös kolmannen erän hyvin. Heti erän alussa Fabian Lysell tarjoili Suomea vastaan voittomaalin iskeneelle Victor Stjernborgille tyhjän maalin, mutta Juniorkronornan kapteeni ei osunut kiekkoon kunnolla.

Erän edetessä ote siirtyi odotetusti Tšekille, mutta Ruotsi jatkoi vahvaa ja uhrautuvaa joukkuepuolustamistaan ja piti vastustajansa pois huippupaikoilta. Vain Eduard Sale kävi lähellä maalintekoa erän ensimmäisen vartin aikana, mutta puolustuksen pettäessä ylärima oli paikalla ja pelasti ruotsalaiset.

Erän lopussa Tšekin vimmattu takaa-ajo alkoi kuitenkin näyttää yhä vaarallisemmalta. Turnauksen kenties paras maalivahti Carl Lindbom joutui venymään David Jiricekin laukoessa upeaan hanskatorjuntaan, joka sai raikuvat suosionosoitukset Halifaxin yleisöltä. 39 sekuntia ennen pelin loppua Jiricek kuitenkin osui.

Viime kesän kuutosvaraus sai syötön David Spacekilta ja upotti tulisen one-timerin Lindbomin patjojen alta. Voittajaa lähdettiin hakemaan jatkoajalta.

Jatkoajalla Ruotsi jatkoi pelillisesti vahvana, mutta tällä se oli maalivahdeista Tomas Suchanek, joka nousi esiin. Tšekkivahti torjui upeasti Filip Bystedtin laukauksen kilpikädellään ja nollasi myös Isak Rosénin yksilösuorituksen sekä Leo Carlssonin yrityksen suoraan ilmasta. Aivan jatkoajan lopussa Tšekki kiitti maalivahtiaan iskemällä ottelun voittomaalin.

Jiri Kulich ohitti Fabian Wagnerin ja leikkasi röyhkeästi Ruotsin maalille. Nopea kääntö kämmenelle yllätti Lindbomin ja kiekko upposi maaliin ruotsalaisen kainalosta.

Tšekin ensimmäinen finaali 22 vuoteen

Tšekki kohtaa finaalissa Kanadan kello 01:30 Suomen aikaa torstain ja perjantain välisenä yönä. Finaali on Tšekille ensimmäinen nuorten MM-kisoissa 22 vuoteen. Joukkue on ylipäätään ollut mitaleilla viimeksi vuonna 2005.

Tunteet olivat luonnollisesti pinnassa Tšekin leirissä ottelun jälkeen.

– Tämä on uskomatonta, todella tunteikasta. Olemme todella iloisia. Siitä on yli 20 vuotta, joten finaali tulee olemaan upea, hyökkääjä Matyas Sapovaliv sanoi IIHF:lle.

Ruotsi puolestaan pelaa pronssiottelussa toista kertaa peräkkäin. Keskiviikon pettymystä oli luonnollisesti vaikea niellä.

– Mielestäni olimme hyviä kolmannessa erässä. He eivät luoneet paljon tilanteita, mutta saivat yhden maalin. Meillä oli myös hyviä paikkoja jatkoajalla, mutta he saivat yhden tilaisuuden ja käyttivät sen, pettynyt Adam Engström sanoi.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets