ComeOn

Kuva: Alloverpress.com

Jääkiekon mahtimaan Kanadan uutisoidaan harkitsevan Pekingin talviolympialaisten boikotointia. Maan kerrotaan pohtivan olympialaisten väliin jättämistä Kiinan ihmisoikeusrikkomuksten takia.

CTV Newsin mukaan Kanada on aikeissa vetäytä Pekingin talviolympialaisista. Taustalla kerrotaan olevan huoli Kiinan ihmisoikeustilanteesta. Olympialaiset ovat herättäneet paljon mielipiteitä Kanadassa ja myös maan pääministeri Justin Trudeu otti asiaan kantaa aiemmin.

– On todella paljon urheilijoita, jotka ovat treenanneet ja keskittyneet tähän todella, todella paljon. Yritämme etsiä mahdollisuutta, että näkisimme heidät esittämässä taitojaan, sekä samalla osoitamme aidot huolemme sen suhteen, kuinka Kiinan hallinto on käyttäytynyt.

Useassa eri tiedotusvälineessä esillä olleet uutiset Kiinan vähemmistöön kuuluvien uiguurien kohtelusta ovat herättäneet laajasti huolta.

Eri maiden kansalaisjärjestöt ovat laatineet YK:lle kirjeen jossa vaaditaan tilanteeseen puuttumista. Vakavien syytösten mukaan Kiinan ongelmat eivät rajoitu vain uiguurien kohteluun, vaan maan kerrotaan myös muun muassa rajoittaneen sananvapautta, sensuroineen internettiä, sekä syyllistyneen digitaaliseen vakoiluun.

Mikä on urheilijoiden kanta ja vastuu?

Jos Kanada päätyy boikotoimaan kisoja, voidaan sitä pitää isona menetyksenä urheillulliselta kantilta ajateltuna. Jääkiekon emämaa ja hallitseva maailmanmestari tuottaa jatkuvalla syötöllä uusia supertähtiä, joiden edesottamuksia seurataan tarkasti ympäri maailmaa.

Mahdollisen olympiajoukkueen kokoonpano tulee varmasti olemaan täynnä toinen toistaan suurempia nimiä. On kuitenkin täysin perusteltua boikotoida urheilutapahtumia maassa, joka viittaa kintaalla ihmisoikeuksille.

Pelaajat toimivat esimerkkinä nuoremmille sukupolville, joten olisi suotavaa, että myös heidän kantansa tuotaisiin esille tässä asiassa. Politiikkaa ja urheilua ei tulisi sekoittaa keskenään, mutta on selvää, että joskus urheilun täytyy väistyä tärkeimpien asioiden tieltä. Tällä hetkellä ilmassa on paljon kysymyksiä, mutta ei juurikaan vastauksia.

 

Lähteet: Suomikiekko, Yle


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets