ComeOn

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen sanoo, että ainoa haaste olympiajoukkueen rakentamisessa oli runsaudenpula hyvistä pelaajista. NHL:n poisjäänti vaikutti siihen, että kilpailua pelipaikoista oli odotettua enemmän.

Leijonat aloittavat oman urakkansa Pekingin olympialaisissa 10. helmikuuta. Pekingiin matkaava joukkue kokoontuu ensin Vierumäelle, josta se jatkaa matkaansa Kiinaan helmikuun 2. päivä.

NHL-pelaajien jääminen pois Pekingin olympialaisista on kirvoittanut keskustelua siitä, onko Suomella nyt kaikkien aikojen tilaisuus voittaa olympiakultaa. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on vakuuttunut, että kisoihin nimetyllä joukkueella on mahdollisuus taistella olympiavoitosta, mutta ei ottanut kantaa siihen, kuuluuko Suomi kisojen ennakkosuosikkeihin.

– Pekingiin lähtee niin hyvä joukkue kuin me pystyttiin rakentamaan valmennustiiminä. Kilpailukykyinen joukkue, joka taistelee ihan varmasti kultamitalista siinä missä mikä tahansa muukin joukkue, Jalonen sanoi torstaina järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Suomen päävalmentaja myöntää, että vallitseva maailmantilanne on aiheuttanut omat muutoksensa normaaliin valintaprosessiin verrattuna. Nytkin Suomella on useita pelaajia, joita ei kisajoukkueeseen nimetty, mutta jotka ovat jatkuvassa valmiudessa sen varalta, että kutsu olympialaisiin käy, jos alkuperäisestä joukkueesta putoaa koronan takia pelaajia pois.

– On niitä sellainen 30, Jalonen vastaa Jääkiekon-MM.com:in kysymykseen.

Mahdollisilla muutoksilla tai sairastapauksilla ei Leijonien päävalmentaja halua kuitenkaan spekuloida.

– Viimeistään kun toinen päivä (helmikuuta) lähdetään liikkeelle, me tiedetään, mikä joukkue tulee olemaan. Toivottavasti se on tämä, joka tänään julkaistiin.

NHL vetäytyi Pekingin olympialaisista osittain maailman koronatilanteen ja osittain Kiinan tiukkojen koronasäännösten takia. Jalonen myöntää, että totta kai tilanne on askarruttanut myös Euroopassa pelaavia pelaajia. Kiinan päästä saatu informaatio on kuitenkin auttanut tilanteen käsittelyssä.

– Kaikkiahan meitä jossain vaiheessa askarrutti se, mitä siellä Pekingin päässä tulee tapahtumaan, mutta me ollaan saatu sieltä hyvät informaatiot.

Niin paljoa tilanne ei pelaajia kuitenkaan askarruttanut, että joku olisi sen takia jättänyt olympialaisiin osallistumasta. Olympialaiset on sellainen tapahtuma, johon haluaa jokainen huippu-urheilija.

– Kuten todettiin (Discoveryn lhetyksessä), niin kieltäytymisiä ei ole tullut yhtään. Eli se koronan pelko tai altistumisten pelko ei ole niin suuri ollut, että olisi estänyt jotakuta lähtemästä tai pyrkimästä joukkueeseen. Kaikki haluaa kisoihin. Tilanne on ikävä, kuten kaikki tietää, mutta sille ei mahda mitään ja sitä on turha märehtiä, Jalonen kuittaa.

NHL:n poisjäänti ei vaikuttanut valintaprosessiin tai Suomen mestaruusmahdollisuuksiin

NHL:n vetäytyminen oli luonnollisesti märkä rätti vasten koko jääkiekkomaailman kasvoja, sillä kaikki olisivat halunneet nähdä maailman parhailla pelaajilla tähditetyn turnauksen. Itse valintaprosessiin taalaliigan vetäytyminen ei kuitenkaan Jalosen mukaan vaikuttanut.

– Ei se sinänsä vaikuttanut. Sitten vaan jäi tietty määrä pelaajia pois. Meillä on kuitenkin hyvä näkemys näistä Euroopassa pelaavista jo aikaisemmilta vuosilta. Jopa paremmin me tunnetaan nämä pelaajat.

Oman haasteensa joukkueen kasaaminen Euroopassa pelaavista pelaajista kuitenkin toi – nimittäin siinä mielessä, että materiaalia, josta varata, oli tarjolla paljon NHL:ää enemmän.

– Ehkä se toi oman haasteensa positiivisessa mielessä. Meillä on paljon hyviä pelaajia, tietynlainen runsaudenpula. Nyt oli jopa enemmän kilpailua pelipaikoista kuin NHL-pelaajien joukkueessa olisi ollut, Jalonen kertoo.

Vaikka NHL:n vetäytyminen oli turnauksen tason kannalta takaisku, saattoi se Suomen mestaruushaaveiden kannalta olla positiivinen asia. Leijonat ovat Euroopan sarjojen pelaajilla pelattavassa turnauksessa huomattavasti suurempi mestarisuosikki kuin NHL-pelaajien kanssa.

Väitteet siitä, että olympiakullan voittamisesta olisi NHL:n vetäytymisen myötä tullut jotenkin helpompaa, Jalonen kuitenkin kuittaa nopeasti.

– Ei todellakaan tullut. Ihan yhtä vaikea tai vaikeampi. Helppo ei kuulu sanavarastoon näissä karkeloissa.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets