Sami Vatanen ei ole kokoonpanossa, kun Leijonat kohtaa Tšekin lohkovaiheen viimeisessä ottelussa tiistaina. Tšekin päävalmentaja Kari Jalonen myöntää, että Suomen kohtaaminen kotikisoissa herättää tunteita, mutta aikoo voittaa ottelun.

Jääkiekon MM-kisojen lohkovaihe päättyy tiistaina. Leijonat kohtaa omassa viimeisen kierroksen ottelussaan Tšekin klo 20:20 Nokia Arenalla. Ottelussa on panoksena lohkovoitto. Suomi voittaa lohkonsa, jos se voittaa ottelun varsinaisella peliajalla. Myös yksi tai kaksi pistettä voi riittää Leijonille, jos Ruotsi ei nappaa voittoa Latviaa vastaan.

Tšekki puolestaan voi nousta lohkon ykköseksi, jos se voittaa Leijonat varsinaisella peliajalla, eikä Ruotsi voita Latviaa.

Harri Säteri palaa Suomen luukkuvahdiksi kärsittyään viime viikolla pienistä vammoista. Sami Vatanen ei puolestaan pysty pelaamaan sairastelun vuoksi. Leijonien valmennusjohdon mukaan koronatesti ei ole näyttänyt positiivista, mutta puolustaja ei silti ole pelikunnossa vielä tiistaina.

Muilta osin Leijonien kokoonpano on sama kuin edellisissä otteluissa.

Kyseessä on myös kahden suomalaisvalmentajan kohtaaminen, sillä Tšekin päävalmentajana toimii myös Leijonia luotsannut Kari Jalonen.

– Hienoltahan se tuntuu. Pelata MM-kilpailuja kotimaassa ja valmentaa vieraan maan joukkuetta ja nyt on Leijonat vastassa ja tupa on täynnä. Ei kai sen hienompaa hetkeä voi olla, Jalonen kertoi medialle päivää ennen ottelua.

Jalonen myönsi, että ”vastustajan” valmentaminen kotikisoissa on tunteellista, mutta se työnnetään pelin ajaksi sivuun.

– Kyllä meillä on tavoite olla huomenna (tiistaina) parempi kuin Suomi. Vaikka ovat tunteet pinnassa, työt täytyy tehdä kunnolla ja valmistaa joukkue voittamaan peli, Jalonen sanoi.

Tšekin leirissä tiedetään Leijonien vaarallisuus.

– Faktahan on, että Suomi on hallitseva olympiakultajoukkue. Suomella on erittäin kova joukkue, joten meidän on ehdottomasti pelattava tänään tämän turnauksen parasta kiekkoa, Tšekin kapteeni Roman Cervenka kertoi Jääkiekkoliitolle.

Suomen kokoonpano Tšekkiä vastaan

Maalilla:
45 Jussi Olkinuora
(29 Harri Säteri)

1. kenttä
64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

2. kenttä
25 Toni Rajala – 51 Valtteri Filppula (C) – 76 Jere Sallinen
41 Miro Heiskanen – 50 Mikael Seppälä

3. kenttä
82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 10 Joel Armia
3 Niklas Friman – 2 Ville Pokka

4. kenttä
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A)
23 Esa Lindell – 55 Atte Ohtamaa