Tältä sivulta löydät Tšekin naisten maajoukkue vuoden 2022 jääkiekon MM-ksioissa, jotka pelataan Tanskassa, Herningissä ja Fredrikshavnissa. Turnaus pelataan 25. elokuuta – 4. syyskuuta. Yleensä naisten MM-kisat pelataan keväällä, mutta tänä vuonna turnaus siirtyi Pekingin olympialaisten takia syksylle. Tšekki pelaa turnauksen B-lohkossa yhdessä Unkarin, Saksan, Tanskan ja Ruotsin kanssa. Lohkon kolme parasta jatkaa pudotuspeleihin.

Tšekin otteluohjelma jääkiekon naisten MM-kisoissa 2022

Alkamisajat Suomen aikaa.

Lohkovaihe:
26.8.2022 klo 20:00 Unkari – Tšekki
27.8.2022 klo 20:30 Tšekki – Tanska
29.8.2022 klo 16:30 Saksa – Tšekki
30.8.2022 klo 16:30 Ruotsi – Tšekki

Mahdolliset pudotuspelit:
1.9.2022 klo 13:15 Puolivälierä 1
1.9.2022 klo 17:15 Puolivälierä 2
1.9.2022 klo 18:30 Puolivälierä 3
1.9.2022 klo 21:15 Puolivälierä 4
3.9.2022 klo 15:00 Välierä 1
3.9.2022 klo 19:00 Välierä 2
4.9.2022 klo 16:00 Pronssiottelu
4.9.2022 klo 20:30 Finaali

Jääkiekon naisten MM-kisoissa kymmenen joukkuetta on jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. A-lohkossa pelaavat rankingsijoitukseen perustuen maailman viisi parasta joukkuetta. Jokainen A-lohkon joukkue pääsee automaattisesti pudotuspeleihin. B-lohkosta pudotuspeleihin pääsee puolestaan kolme parasta. Jokaisessa B-lohkon kamppailussa on siis tarjolla turnauksen jatkon kannalta äärimmäisen tärkeitä pisteitä. Myös sijoituksella alkulohkossa on väliä, sillä lohkon voittaja saa lähtökohtaisesti helpoimman vastustajan vastaansa puolivälierissä; joskin tasoerot kaikkien A-lohkon ja B-lohkon joukkueiden välillä ovat melko selviä. B-lohkon voittaja kohtaa puolivälierissä A-lohkon kolmosen, joka on useasti ollut Suomi. Lohkon kakkonen ja kolmonen kohtaavat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella A-lohkon ykkösen ja kakkosen, jotka ovat perinteisesti olleet ylivoimaiset USA ja Kanada.

🇨🇿 Tšekin naisten maajoukkue Pekingin olympialaisissa

Tšekin joukkuetta valmentaa Carla MacLeod.

Maalivahdit:
Viktorie Švejdová, SDE HF (SDHL)
Klára Peslarová, Brynäs Gävle (SDHL)
Blanka Skodova, Univ. of Minnesota Duluth (NCAA)

Puolustajat:
Pavlina Horalkova, Biryusa Krasnoyarsk (Venäjä)
Dominika Laskova, Merrimack College (NCAA)
Daniela Pejsova, Luleå HF (SDHL)
Tereza Radova, Leksands IF (SDHL)
Klara Seroiszkova, Göteborg HC (SDHL)
Aneta Tejralova, Boston Pride (PHF)
Andrea Trnkova, Spartak Chocen

Hyökkääjät:
Karolina Erbanova, HPK Hämeenlinna (Naisten Liiga)
Klara Hymlarova, St. Cloud State Univ. (NCAA)
Denisa Krizova, Minnesota Whitecaps (PHF)
Laura Lerchova, Skellefteå AIK (SDHL)
Alena Mills, Brynäs Gävle (SDHL)
Natalie Mlynkova, Univ. of Vermont (NCAA)
Katerina Mrazova, Connecticut Whale (PHF)
Noemi Neubauerova, Providence College (NCAA)
Kristyna Patkova, Univ. of Vermont (NCAA)
Michaela Pejzlova, Helsingin IFK(Naisten Liiga)
Vendula Pribylova, MODO Ornskoldsvik (SDHL)
Adela Sapovalivova, Berounsti Medvedi
Agata Sarnovska, AIK Stockholm (SDHL)

🏆 Onko Tšekki voittanut jääkiekon naisten maailmanmestaruuden?

Ei, Tšekki ei ole koskaan voittanut maailmanmestaruutta. Ainoat maat, jotka ovat voittaneet jääkiekon naisten maailmanmestaruuden, ovat Kanada ja USA.

🏅Mikä on Tšekin paras sijoitus olympialaisissa?

Tšekki osallistui vuonna 2022 historiansa ensimmäisiin olympialaisiin.

🇨🇿 Mikä on Tšekin paras sijoitus MM-kisoissa?

Tšekki on tullut kuudenneksi vuosien 2016 ja 2019 MM-kisoissa.

Tšekin olympiakarsinnat vuoden 2022 olympialaisiin

Jääkiekon naisten olympiakarsintaan osallistui yhteensä 28 maata, ja se jaettiin kolmeen eri vaiheeseen. Ensimmäiseen osallistuivat joukkueet, joiden maailmanranking oli 27. tai huonompi. Toisessa vaiheessa mukaan tulivat joukkueet, joiden ranking oli välillä 16–26. Koska Tšekin ranking löytyi väliltä 7–15, pääsi se mukaan vasta viimeisessä vaiheessa, jolloin yhteensä 12 maata oli jo tiputettu.

Karsintojen viimeisessä vaiheessa jäljellä olleet 12 maata jaettiin kolmeen neljän joukkueen lohkoon. Vain jokaisen lohkon voittaja selviäisi Pekingin olympialaisiin.

Lohkon ensimmäisessä ottelussa Tšekki voitti Norjan niukasti 3–1. Toisessa ottelussa joukkue kylvetti aiemmasta karsintavaiheesta mukaan selvinnyttä Puolaa peräti 0–16. Lohkon päätöskamppailuun mentiin tilanteessa, jossa tasapisteissä lohkon kärjessä olleet Tšekki ja Unkari ratkaisisivat olympiapaikan kohtalon keskenään. Tšekki voitti ottelun 2000-päisen kotiyleisön edessä 5–1, ja varmisti näin paikkansa historiansa ensimmäisissä olympiakisoissa.

Tšekin naisten jääkiekkomaajoukkue

Tšekin naisten maajoukkue on Tšekin jääkiekkoliiton alainen joukkue, joka edustaa Tšekkiä jääkiekon naisten arvokisoissa; käytännössä siis MM-kisoissa ja olympialaisissa, tai alempien divisioonien MM-kisoissa. Vuoden 2022 olympialaiset ovat ensimmäiset, joihin joukkue on selviytynyt mukaan. MM-kisoissa Tšekki oli mukana ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Sen jälkeen se on pelannut MM-kisoissa viidesti – vuodet 2001–2012 ja 2014–2015 Tšekki pelasi alemmissa divisioonissa. Huonoimmillaan joukkue tippui jopa II. Divisioonaan vuonna 2009, mutta nousi sieltä takaisin I. divisioonaan heti ensimmäisellä yrittämällä. Vuonna 2015 Tšekki nousi jääkiekon pääsarjaan, minkä jälkeen joukkue on ollut todella kovassa nosteessa.

Tšekin paras saavutus on MM-kisojen kuudes sija, jonka maa on saavuttanut vuosina 2016 ja 2019. Lisäksi joukkue selvisi alkulohkosta jatkoon vuoden 2021 MM-kisoissa. Jokaisella kerralla, kun Tšekki on selvinnyt MM-kisojen pudotuspeleihin, on joukkue saanut ensimmäisellä kierroksella vastaansa Suomen. Vuonna 2021 Tšekki oli jo lähellä yllättää Naisleijonat. Suomi voitti ottelun niukasti vain 1–0.

Tšekin naisten jääkiekkomaajoukkueen historiaa

Tšekin naisten maajoukkue pelasi historiansa ensimmäisen ottelun helmikuussa 1993. Tuloksena oli selvä 6–0 voitto Unkaria vastaan. Samana vuonna Tšekki osallistui ensimmäiseen kansainväliseen turnaukseensa, kun se pelasin jääkiekon Euroopan mestaruuskisoissa. 1990-luvun alussa ei pelattu alempien divisioonien MM-kisoja, mutta EM-kisoissa pelattiin alempi sarja, joka oli käytännössä kansainvälisen jääkiekon alempi divisioona. Tšekki ehti pelata EM-kisoissa kolmesti, ja tuli jokaisella kerralla alemman sarjan toiseksi. Vuonna 1999 EM-kisat poistettiin ja niiden tilalle lanseerattiin alemman sarjan MM-kisat. Tšekki pääsi haistelemaan pääsarjan tunnelmaa jo vuonna 2013, mutta visiitti jäi tuolloin yhden vuoden mittaiseksi. Vuodesta 2016 asti joukkue on pelannut yhtäjaksoisesti ylimmällä sarjatasolla.

Tšekin nykyinen maailmanranking on 7., mikä on myös maan historian paras sijoitus. Toisin sanoen Tšekkiä pidetään tällä hetkellä maailman parhaana joukkueena niiden kuuden joukkueen, jotka selviävät arvokisoihin ilman karsintoja, ulkopuolella. Maan historian matalin ranking on vuodelta 2011, jolloin Tšekki valahti rankingin sijalle 11.

Tšekin historian suurinumeroisin voitto on tämän vuoden olympiakarsinnoista, kun maa murskasi Puolan peräti 16–0. Suurin tappio on puolestaan vuodelta 1995, jolloin Saksa voitti Tšekin 11–0.