Pelit Channel One Cupissa on täydessä vauhdissa, mutta hieman erilaisella kokoonpanolla kuin yleensä. Tänä vuonna kaikki joukkueet eivät kohtaa toisiaan, kuten normaalisti. Sen sijaan jokainen kolmesta eurooppalaisesta joukkueesta kohtaa Kanadan kertaalleen. Venäjä ja Ruotsi ovat jo kohdanneet vaahteralehtimaan, ja tänään on Leijonien vuoro haastaa Euroopassa pelaavista pelaajista koottu Kanadan maajoukkue. Mutta miksi Kanada osallistuu Channel One Cupiin?

Syy siihen löytyy ensi vuoden helmikuulta. Kuten muillakin mailla, myös Kanadalla kiekkokauden päätavoite on Pekingin talviolympialaisissa. Muiden maajoukkueiden tavoin Channel One Cup on myös Kanadalle viimeinen tilaisuus kokeilla erilaisia koostumuksia ja tarjota pelaajille näytönpaikkoja ennen kuin olympialaisten joukkueet lyödään lukkoon tammikuussa.

Joukkue, jolla Kanada osallistuu Venäjän EHT-turnaukseen, koostuu täysin Euroopassa pelaavista pelaajista, joilla ei lähtökohtaisesti ole mitään asiaa NHL-tähtiä pursuavan maan olympiajoukkueeseen. Kanadakin haluaa kuitenkin valmistautua tulevaan ja varautua siihen, etteivät NHL-pelaajat osallistukaan Pekingin olympialaisiin. Nyt kasattua maajoukkuetta voikin todennäköisesti pitää Kanadan niin sanottuna B-suunnitelmana.

Vaikka NHL-pelaajat ovat virallisesti osallistumassa olympialaisiin, ei kukaan tunnu olevan vielä täysin varma siitä, nähdäänkö maailman parhaita pelaajia todella Pekingissä. NHL saa vetäytyä olympialaisista tammikuun 10. päivään mennessä ilman sanktioita, ja vielä senkin jälkeen liigan jättäytyminen pois Pekingistä on mahdollista.

Kaikki riippuu käsillä olevasta pandemiatilanteesta ja sen etenemisestä. Vaikka NHL:n komissaari Gary Bettman totesi viime viikolla, että aikoo kunnioittaa kansainvälisen jääkiekkoliiton kanssa tehtyä sopimusta, voimme olla varmoja siitä, että komissaarin mieli muuttuu, jos NHL:ssä joudutaan perumaan vielä paljon nykyistä enemmän pelejä koronatartuntojen vuoksi.

Lisäksi moni pelaajista on ilmaissut huolensa koronatilanteesta ja mahdollisesta monen viikon karanteenista Kiinassa, ja on täysin mahdollista, etteivät pelaajat itsekään halua olympialaisiin osallistua.

Kanada on pelannut EHT:lla aiemminkin

Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun maa neljän normaalin joukkueen (Suomi, Ruotsi, venäjä, Tšekki) ulkopuolelta osallistuu EHT:n alaisiin turnauksiin.

Slovakia pelasi Channel One Cupissa jo vuonna 2002. Lisäksi Kanada ja Etelä-Korea osallistuivat vuoden 2017 Channel One Cupiin, joka toimi silloinkin valmistavana turnauksena tulevia talviolympialaisia silmällä pitäen. Tuolloin eurooppalaiset joukkueet eivät hävinneet Kanadalle kertaakaan, ja joukkueen ainoaksi lohduksi jäi 4–2 voitto Etelä-Koreasta.

Kanada on lisäksi osallistunut EHT:n Venäjän turnaukseen useasti jo 1990-luvulla. Vaahteralehtipaidat olivat myös vakikävijöitä Ruotsin EHT-turnauksessa aina vuoteen 2003 asti, vaikka joukkuetta vastaan pelattuja otteluita ei EHT:n kokonaistaulukossa huomioitukaan.