Suomi hävisi Ruotsin EHT-turnauksen avausottelun Sveitsille 2–3. Kyseessä oli samalla myös Nokia Arenan ensimmäinen kansainvälinen ottelu.

Nokia Arenan ensimmäinen maaottelu aloitettiin juhlallisuuksilla, kun Jääkiekkoliitto jakoi useita ansiomitaleja kunniakkaan uran tehneille leijonalegendoille. Merkittävästi enempää juhlittavaa ei Suomelle sitten ottelussa tarjottukaan. Ponneton leijonalauma hävisi tulevien MM-kisojen päänäyttömän avausottelun Sveitsille maalein 2–3.

Ottelu oli osa Ruotsin EHT-turnausta Beijer Hockey Gamesia, joka pelataan muilta osin Tukholmassa. Suomi jatkaa Ruotsiin huomenna ja kohtaa Tšekin lauantaina.

Ensimmäinen erä Leijonien hallintaa

Suomi pääsi ylivoimalle heti ottelun alussa Andre Heimin otettua kaksiminuuttisen kampituksesta. Etenkin Suomen ykkösylivoimaviisikko, johon oli Ufan tehokaksikon Teemu Hartikaisen ja Sakari Mannisen rinnalle nostettu Jere Innala ja Markus Nurmi, pyöritti peliä tehokkaasti ja saikin luotua useamman puolittaisen maalipaikan. Paras paikka kuitenkin kuivui kasaan Nurmen heikon syötön johdosta.

Ylivoiman jälkeen ote säilyi Leijonilla. Suomi vyörytti peliä hyökkäyksestä toiseen, eikä Sveitsi saanut peliään ollenkaan käyntiin. Erän puoleenväliin tultaessa oltiin pelattu käytännössä yhtä maalia, vaikka aidosti vaarallisia maalipaikkoja ei leijonalauma juuri saanutkaan luotua.

Suomen toinen ylivoima erän puolenvälin jälkeen oli kuitenkin jo huomattavasti heikompi, eikä Leijonat saanut aikaiseksi minkäännäköistä pakkopeliä. Tämän jälkeen peli hieman tasoittui, vaikka ote säilyikin Suomella.

Sveitsi väkevänä toisessa erässä

Toinen erä oli kuin vastakohta edellisestä. Sveitsi aloitti todella pirteästi ja painoi Leijonat ahtaalle. Vierasjoukkueen rynnistys pysähtyi kuitenkin Marco Mirandan ottamaan kaksiminuuttiseen. Leijonien ylivoima oli kuitenkin luvattoman huonoa.

Jäähyn päätyttyä Sveitsi jatkui paineistustaan. Palkinto seurasi vajaan kahdeksan minuutin pelin jälkeen. Killian Motter voitti oman kaksinkamppailunsa laidan tuntumassa ja nosti kiekon Suomen puolustusalueelle. Hieno syöttö löysi maalin eteen nousseen Damien Riatin, joka iski Nokia Arenan historian ensimmäisen maajoukkuemaalin.

Maalin jälkeen Suomi pelasi hetken hyvää jääkiekkoa, mutta hyytyi jälleen erän loppua kohden. Ottelun viimeisen vitosen aikana Leijonat sortui turhaan jäähyilyyn. Nurmen kaksiminuuttisen Suomi vielä kesti, mutta Harri Pesosen reilu minuutti ennen erän loppua ottama jäähy kostautui.

Calvin Thurkauf nousi maalin takaa Suomen maalin kulmalla ja löysi tarkalla poikittaissyötöllä Riatin, jolla oli helppo työ viimeistellä illan toinen maalinsa.

Toisen erän laukaukset menivät Sveitsille 14–1, mikä kertoo kaiken olennaisen pelin kulusta.

Lopun kiri ei riittänyt

Heti kolmannen erän alussa Pesonen kuitenkin hyvitti jäähynsä. Sveitsiläisen SCL Tigersin laituri nosti kiekon väkevästi hyökkäysalueelle ja löysi Hartikaisen, joka kiersi Sveitsin maalin ja pelasi kiekon takaisin maalin eteen nousseelle Pesoselle. Leijonien historian ensimmäinen maali Nokia Arenalla oli tosi asia.

Sveitsi kuitenkin rankaisi nopeasti. Vajaat neljä minuuttia myöhemmin Christoph Bertschy ja Andres Ambühl sahasivat Suomen puolustuksen riekaleiksi upealla syöttökuviolla. Bertschy sai päättää hyökkäyksen siirtämällä kiekkoon tyhjään leijonamaaliin.

Ykkösketju kuitenkin huudatti Nokia Arenan äänekästä yleisöä uudemman kerran vain pari minuuttia myöhemmin. Kiekonriisto hyökkäysalueella johti kolmella yhtä vastaan -hyökkäykseen, jonka päätteeksi Hartikainen sai viimeistellä kiekon lähes tyhjiin Mannisen poikittaissyötöstä.

Leijonat sai maalin jälkeen hyvän vaiheen päälle, mutta kiri päättyi Hartikaisen kolme minuuttia ennen peliajan loppua saamaan kyseenalaiseen jäähyyn. Viimeisellä minuutilla Leijonat haki tasoitusta ilman maalivahtia, mutta jäi ilman tulosta.