ComeOn

Kuva: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

IIHF:n järjestämät jääkiekon MM-kisat on viimein potkaistu käyntiin kahden vuoden tauon jälkeen. Hallitseva maailmanmestari Suomi pääsi aloittamaan kisansa avausvoitolla Yhdysvalloista lukemin 2–1.

Suomen voiton merkittävyyttä lisää se, että monet muut jääkiekon suurmaat ovat aloittaneet taipaleensa heikosti. Kisojen avauspäivänä perjantaina Kanada hävisi B-lohkossa Latvialle 0–2, kun taas Ruotsi jatkoi järkytyksiä lauantaina A-lohkossa 3–4-tappiolla Tanskaa vastaan. Venäjä puolestaan joutui perjantaina Tsekin kanssa tiukoille voittaen lopulta 4–3.

Suomen ja Yhdysvaltojen kohtaamisessa punnittiin, kuinka hyvin nämä kaksi toistaiseksi testaamatonta jääkiekkojättiläistä saisivat koneensa käyntiin tyhjällä Riika-areenalla. Toistaiseksi on epäselvää, tullaanko Latviassa järjestetyissä kisoissa näkemään paikalla lainkaan yleisöä. Tilannetta ilmeisesti selvitetään parhaillaan.

Ensimmäinen erä

Suomi–USA-pelin ensimmäinen erä ei tuottanut lainkaan tilastomerkintöjä. Erä oli täysin maaliton, eikä myöskään rangaistuksia nähty ainuttakaan. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei kuitenkaan puuttunut, vaan Suomen maalivahti Jussi Olkinuora pääsi kyllä väläyttelemään taitojaan. Yleisesti ottaen avauserää voidaan pitää tasaisena ja Suomenkin kannalta varsin mallikkaana.

Toinen erä

Toisessa erässä sattui ja tapahtuikin sitten paljon enemmän. Suomi sai jo aikaisessa vaiheessa pelinsä kulkemaan, ja tästä oli palkintona Atte Ohtamaan maali ajassa 6:54. Vajaa kaksi minuuttia myöhemmin ajassa 8:30 puolestaan päästiin testaamaan ensimmäistä kertaa Suomen ylivoimapeliä, kun Los Angeles Kingsin Matt Roy lähti kuluttamaan penkkiä poikittaisen mailan jälkeen. Maalia ei hyvistä Suomen yrityksistä huolimatta syntynyt. Ajassa 11:28 vuorostaan Marko ”Mörkö” Anttila koukkasi tiukan maalinedustatilanteen yhteydessä itsensä sisään jäähyaitioon. Tälläkään kertaa power play -tilanteessa ei tullut maaleja, vaan Suomi selvitti alivoimansa puhtain paperein.

Suurin piirtein ajassa 14:35 USA:n Connor Garland pääsi vastaiskulla yksin läpi Suomen maalille asti. Rangaistuslaukaustyylisestä tilanteesta huolimatta maalia ei syntynyt, vaan Olkinuori seisoi tontillaan kuin muuri. Noin minuutin päästä tästä, ajassa 15:41, Jokereissa pelaava Iiro Pakarinen onnistui liruttamaan kiekon Yhdysvaltojen maalivahdin Carl Petersenin patjan kautta maaliin.

Toisen erän viimeiset kaksi tilastomerkintää tulivat, kun Ville Pokka hankki ajassa 16:06 kampitusrangaistuksen ja Dallas Starsin James Robertson laukoi maalin Olkinuoran länkien läpi tyylikkään ilmahaltuunottonsa jälkeen, kun rangaistusta oli jäljellä enää viisi sekuntia. Maali syntyi ajassa 18:01.

Kolmas erä

Todella vahvan toisen erän jälkeen Suomi passivoitui kolmanteen erään. Erässä pelattiin lähestulkoon kokonaan vain yhtä maalia, mutta Olkinuora pystyi ilmiömäisillä otteillaan pitämään erän maalittomana – ja Suomen johdossa. Suomalaiset puolustivat kyllä tiiviisti ja uhrautuvaisesti, mutta erän sisältö aiheuttaa silti huolta jatkoa ajatellen. Maaleja ja rangaistuksia ei nähty.

Yhteenveto

Suomi onnistui siis voittamaan kisa-avauksensa, mikä on tietenkin tärkeintä. Jos Leijonien peli pystyy jatkossakin muistuttamaan toisen erän meininkiä, voi luvassa olla ruusuisat ajat. Jos puolestaan luvassa on enemmän kolmannen erän kaltaista menoa, tullaan turnauksen tarina kirjoittamaan eri tavalla.

Oli miten oli: hyvä, Suomi!


St. Louis Blues - New York Islanders
Calgary Flames - Boston Bruins