Kuva: Bildbyrån

Leijonat voittivat jääkiekon MM-kisojen lohkovaiheen viimeisessä kamppailussaan Kanadan 3-2 voittolaukauskilpailun jälkeen. Ottelu oli äärimmäisen vauhdikas peli, josta ei vaarallisia tilanteita puuttunut. Kanada aloitti ottelun terävästi, ja meni johtoon jo reilun minuutin pelin jälkeen. Leijonat kuitenkin taistelivat tiensä mukaan otteluun ja nousivat lopulta rinnalle voittolaukauskilpailussa ohi.

Ensimmäinen erä

Suomi sai otteluun painajaismaisen alun. Vain puolitoista minuuttia oli kulunut, kun kanadalaislaituri Brandon Pirri ohitti Leijonien maalilla torjuneen Jussi Olkinuoran ensimmäisen kerran.

Kanada oli ensimmäisen erän alussa muutenkin vahva, eikä Suomi meinannut päästä peliin mukaan millään. Pudotuspelipaikasta pelannut joukkue oli pelissä todella liukkaalla jalalla, eivätkä Leijonat tuntuneet pysyvän mukana Kanadan asettamassa tempossa.

Erän puolivälissä Leijonat alkoivat päästä hieman paremmin pelin sisälle, ja myös Darcy Kuemper Kanadan maalilla joutui ensimmäistä kertaa aidosti venymään pitääkseen maalinsa puhtaana. Suomen hyvä vaihe kuitenkin katkesi kapteeni Marko Anttilan ottamaan kampitusjäähyyn.

Kanadan ylivoima toimi hyvin, mutta Olkinuora piti kanadalaiset nollilla. Ylivoiman jälkeen ote kuitenkin jäi Kanadalle, ja erän loppu oli jälleen lähes yhtä maalia. Ensimmäisen erän päätteeksi Olkinuoralla oli 17 torjuntaa, kun taas Kanadan maalilla Kuemper joutui torjuntatöihin vain viidesti.

Toinen erä

Toisen erän alku olikin sitten täysin ensimmäisen erän vastakohta. Pelikellosta oli ehtinyt kulua vain reilu minuutti, kun Arttu Ruotsalainen käytti hienosti Kanadan puolustusalueen keskelle jääneen tyhjän tilan hyödykseen ja yllätti laukauksellaan Kuemperin.

Suomi sai maalista aivan uutta energiaa, ja oli toisessa erässä huomattavasti ensimmäistä erää paremmin kiinni pelissä. Kaiken kaikkiaan ottelu oli selvästi aiempaa tasaisempaa, kunnes Anton Lundellin seitsemän minuutin kohdalla ottama jäähy pakotti Leijonat jälleen puolustuskannalle.

Kanada ei toista ylivoimaansa jättänyt käyttämättä. Joukkue rokotti salamana heti ylivoiman alkuun. Maxime Comtois jäi vapaaksi Suomen maalin eteen ja iski oppikirjamaisesti läheltä ylös ja Kanadan uudelleen johtoon.

Leijonat ei kuitenkaan takaiskusta lannistunut, vaan toinen erä jatkui tasaisissa merkeissä. Kun erää oli jäljellä viisi minuuttia, saivat Leijonat ottelun ensimmäisen ylivoimansa. Kanadan alivoima oli kuitenkin aktiivista ja liikkuvaa, ja piti Suomen pois parhailta maalintekosektoreilta.

Ylivoiman jälkeen Suomi jatkoi painettaan, mutta summer katkaisi Leijonien takaa-ajon. Toisen erän jälkeen tilanne oli Kanadalle 2-1.

Kolmas erä

Viimeinen erä jatkui siitä, mihin toinen jäi. Suomi tuli kaukaloon hyvällä jalalla, ja heti erän alussa Oliwer Kaski järjesteli joukkuekavereilleen hyvän maalintekopaikan, kuitenkin ilman tulosta.

Kesken Suomen paineistuksen Kanada pääsi kuitenkin iskemään vaaralliseen kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen, ja vain Olkinuoran loistava torjunta piti Leijonat maalin päässä.

Erän edetessä peli hieman tasoittui, mutta jatkui vauhdikkaana, ja hyviä tilanteita nähtiin molemmissa päissä kaukaloa. Kummankin joukkueen maalivahti oli todellisella pelipäällä tänään, sillä sekä Olkinuora että Kuemper venyivät vuorollaan loistaviin torjuntoihin.

Neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Leijonat saivat palkintonsa. Lundell teki mahtavan esityön ja Ruotsalainen pääsi niittaamaan illan toisen maalinsa. Joukkueen kuopus löysi hienon nousun jälkeen Buffalo Sabresin hyökkääjän aivan vapaana takatolpalta, ja Ruotsalaiselle oli helppo työ siirtää kiekko reppuun.

Kun kolmannessa erässä ei enää lisämaaleja nähty, jatkettiin ratkaisun hakemista jatkoajalta.

Jatkoaika

Jatkoajalla ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puuttunut. Kanada aloitti jatkoajan terävämmin ja kävi pariin otteeseen jo todella lähellä maalintekoa, mutta Olkinuora Suomen maalilla kesti. Hetkeä myöhemmin Leijonien Niko Ojamäki ja Jere Sallinen pääsivät kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen, mutta ilman toivottua tulosta.

Jatkoajan lopussa Suomi sai vielä pitkän pyörityksen Kanadan puolustusalueella, mutta todella vaarallisia tilanteita ei enää nähty. Näin äärimmäisen jännittävä ja vauhdikas ottelu sai arvoisensa päätöksen voittolaukauskilpailusta.

Voittolaukauskilpailu

Ensimmäisenä laukojana oli Kanadan Pirri, joka veivasi kiekon maaliin todella hienolla maalilla. Suomelta puolestaan aloitti Kaski, joka osoittautui samalla tavalla Kuemperia parempi. Kun Olkinuora torjui seuraavan kanadalaisyrityksen ja Saku Mäenalainen onnistui omalla vuorollaan, pääsi Ruotsalainen hakemaan Suomelle jo kahden maalin johtoa. Hyökkääjä ei yrityksessään epäonnistunut.

Seuraavaksi vuorossa oli Kanadan kapteeni Adam Henrique, joka iski vakuuttavasti kiekon Olkinuoran selän taaksen. Kun Iiro Pakarinen seuraavalla yrityksellä epäonnistui, oli Kanada jälleen pelissä mukana. Tätä ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä Olkinuora onnistui upealla torjunnalla nollaamaan Connor Brownin, mikä tarkoitti, että Leijonat voittivat ottelun.

Suomen voitto tarkoitti sitä, että USA:n tulee voittaa ottelunsa Italiaa vastaan tänään varsinaisella peliajalla noustakseen lohkokärkeen. Huonoimmillaan Leijonat voivat olla lohkon kakkosia. Kanada puolestaan nousi väliaikaisesti lohkon kolmanneksi, mutta joutuu vielä jännittämään pudotuspelipaikkaansa Saksa – Latvia ottelun päättymiseen asti.