ComeOn

Jukka Jalonen kertoi puolivälierätappioon päättyneen Kanada-pelin jälkeen olevansa tyytyväinen Leijonien pelaamiseen. Päävalmentaja kertoo, että pelaamista ei juuri tarvitse muuttaa, koska Suomi oli joukkueista parempi. Yksilöt eivät vain iskeneet kiekkoa reppuun riittävästi.

Suomi putosi tänään jääkiekon MM-kisoista puolivälierissä. Kyseessä on ensimmäinen arvoturnaus sen jälkeen, kun Jukka Jalonen palasi maajoukkueen peräsimeen, kun Leijonat ei etene turnauksen finaaliin. Ennen tätä Suomi oli pelannut kolmesti peräkkäin MM-kisojen ja kertaalleen olympialaisten finaalissa ja voittanut näistä kolme.

Torstai-iltana Kanada oli kuitenkin parempi maalein 4–1. Mitään mullistavaa ei tappion taustalla kuitenkaan ole, sillä Suomi oli jälleen, ainakin päävalmentajansa mukaan, kaukalon parempi joukkue.

– Luotiin paljon enemmän paikkoja kuin vastustaja. Ketään ei voi moittia. Tultiin alusta asti hyvin ja pidettiin kiekkoa varmaan 65 prosenttia ajasta. Mutta kun et saa kiekkoa paikoista sisään, käy näin, Jalonen kertasi pelin jälkeen medialle.

– Tehokkaampi joukkue voitti, leijonakäskyttäjä summaa.

Niin, tehokkuus. Se oli Suomen kompastuskivi (jälleen) näissä MM-kisoissa. Ratkaisijoita ei löytynyt sellaisella tasolla kuin pelien voittaminen olisi vaatinut. Koko joukkueen ykköstähti ja NHL:n tämän kauden runkosarjan kolmanneksi paras maalintekijä Mikko Rantanen ei tehnyt turnauksessa maaliakaan.

Muista kärkihyökkääjistä Sakari Manninen ja Teemu Hartikainen sentään osuivat yhteensä seitsemästi, mutta esimerkiksi kovalla NHL-statuksella joukkueeseen tullut Kaapo Kakko teki vain yhden maalin, kuten myös SHL:n parhaana pelaajana tällä kaudella palkittu Antti Suomela. Heikompia maita vastaan maaleja toki tuli, mutta Ruotsia, USA:ta ja Kanadaa vastaan joukkue iski vain yhden maalin per ottelu. Se ei riitä päätyyn asti tämänkaltaisessa turnauksessa.

Itse Suomen pelaamisessa Jalonen ei näe kauheasti korjattavaa. Vaikka Leijonien pelaamista ehdittiin turnauksen aikana kritisoida melko paljonkin, päävalmentajan mukaan itse peli odottaa paljon parempaa kuin mitään tänään nähtiin.

– Jos me voitetaan maalipaikat 17-10, mutta silti hävitään peli, niin ei siellä kauheasti asioita ole pielessä, Jalonen lataa.

Merkittäviä muutoksia Suomen pelaamisen ei siis neljä arvokisakultaa voittaneen valmentajan mukaan tarvita. Siinä tapauksessa katse kääntyy väkisinkin yksilöihin, jotka eivät yksinkertaisesti nousseet sille tasolle, mitä MM-kisoissa odotettiin.

– Meillä oli tarpeeksi hyviä maalintekijöitä tässä turnauksessa mukana. He olisivat voineet tehdä enemmän maaleja. Noista maalipaikkojen määristä, mitä meillä oli tänään, tehdään yleensä ainakin kolme maalia.

Jalonen ei totutusti halunnut lähteä kritisoimaan pelaajiaan, vaan puhui tehottomuudesta yleisellä tasolla. Turhautuminen paistoi silti läpi Suomen historian parhaan valmentajan puheista. Maalintekoa yritettiin Jalosen mukaan harjoituksissa parantaa, mutta kaikkeen ei pysty kisojen paras valmennusjohtokaan.

– Isoin asia maalinteossa on, että saadaan miehiä maalille. Läpiajossa siellä ei voi olla ketään. Tänään oli pari niitäkin. Jos ei niistä mene, siinä ei paljoa ohjeet auta.

Leijonien pelaajista sekä Kakko että Kasperi Kapanen pääsivät tänään nokikkain Kanadan maalivahdin Samuel Montembeaultin kanssa. Kumpikaan NHL:stä ratkaisurooliin hankittu pelaaja ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa.

Jalonen antoi kuitenkin tunnustusta myös upean ottelun pelanneelle Kanadan maalivahdille. Samalla päävalmentaja muistutti, että yleensä voittaminen MM-kisoissa vaatii tulikuumaa maalivahtia. Esimerkiksi viime vuonna turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittu Jussi Olkinuora pysäytti kiekkoja 94,83 prosenttisella varmuudella. Tänä vuonna ykkösvahdiksi nousseen Emil Larmin prosentti oli 91,78.

– Kanadan maalivahti oli erinomainen, mutta sitä se voittaminen vaatii. Arvoturnauksissa, joissa me ollaan voitettu, on meidänkin maalivahdeilla olleet prosentit todella korkeita. Mekin ollaan varmasti voitettu joku sellainen peli, missä ollaan hävitty maalipaikat, mutta maalivahti on torjunut pelin meille.

Loppujen lopuksi käteen jäi siis hyvä peliesitys, mutta armoton pettymys. Suomi paransi, Jalosen oppien mukaisesti, peliään pitkin turnausta, mutta se ei tällä kertaa auttanut mitalipeleihin.

– Kyllä se meidän paras peli oli. Vastustaja huomioiden pelattiin hyvä peli, siinä mielessä ei jäänyt jossiteltavaa. Toki tuli muutamia virheitä, jotka ovat epätyypillisiä meille, ja joista rankaistiin. Mutta päästiin heidän alueellensa hyvin ja murrettiin heidän pelinsä hyvin, se ei vain riittänyt.

– Pelattiin viisikkotasolla hyvää jääkiekkoa, mutta kun joku vetää kanin hatusta, niin minkäs sille voit, Jalonen toteaa.


IFK Helsinki - KalPa