Valtteri Filppula johdatti Leijonat kapteenina MM-kultaan. Samalla hänestä tuli ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut maailmanmestaruuden, olympiakullan ja Stanley Cupin. ”Tietokoneeksi” joukkuekavereiden nimittämä Filppula nautti MM-voitosta täysin rinnoin, ja myönsi jännittäneensä MM-finaalia enemmän kuin mitään, mitä muistaa.

– Hoitaa asiat viimeisen päälle ja näyttää esimerkkiä. Ei välttämättä äänekkäin kaveri, mutta kaikki varmasti seuraavat hänen esimerkkiään. Karisma huokuu.

Näin Marko Anttila kuvaili Leijonien kapteenia Valtteri Filppulaa MM-kisojen aikana. Jos kaksi edellistä Suomen MM-kultajoukkuetta ovat henkilöityneet vahvasti kapteeneihinsa Mikko Koivuun ja Anttilaan, niin tällä kertaa leijonajoukkueesta on, ansaitustikin, puhuttu ennen kaikkea Jukka Jalosen joukkueena.

Se ei kuitenkaan muuta sitä faktaa, että MM-kultaa voittanut Suomen joukkue oli monella tavalla myös Filppulan näköinen joukkue. Nöyrä ja vaatimaton, mutta kuitenkin oman arvonsa hyvin tunteva. Monet pelaajat puhuivat kisojen aikana siitä, että jos Leijonat pysyy kiinni omassa pelissään, mikä tahansa on mahdollista. Ylimielisyyteen ei sorruttu, mutta oma osaaminen tunnustettiin rehellisesti.

Filppula on myös kävelevä esimerkki kultaa voittaneen leijonalauman arvoista. Työteliäs ja kaikkensa joukkueelle uhraava pelaaja, joka ajattelee ensin voittoa ja sitten vasta itseään. Ja tekee asioita fiksusti.

Joukkueen muut pelaajat kehuivat Filppulaa ”tietokoneeksi” sen takia, miten fiksuja päätöksiä tämä pystyy kentällä tekemään. Joku voisi kuitenkin väittää, että koko Suomen joukkue toimi kuin tietokone. Päätökset olivat kerta toisensa jälkeen oikeita ja käänsivät ottelujen todennäköisyydet Leijonien eduksi.

Laskelmoivaa, kylmähermoista ja äärimmäisen tehokasta. Sitä oli leijonapelaaminen MM-kisoissa 2022. Menestysresepti oli sama kuin Pekingin olympialaisissa, joissa Filppula toimi myös Suomen kapteenina. MM-kullan myötä vantaalaisesta tuli myös historian ensimmäinen suomalainen niin sanotussa kolmen kullan klubissa – eli yksi niistä pelaajista, joilla on sekä Stanley Cup, olympiavoitto että maailmanmestaruus.

– Päällimmäisenä on mielessä, että tämän ryhmän kanssa voitettiin mestaruus. Se kertoo vain siitä, että olen ollut onnekas, kun olen saanut olla mukana hyvissä joukkueissa, Filppula kertoi nöyrään tapaansa finaalin jälkeen.

– Tämä on yksi hienoimmista joukkueista, joissa olen saanut olla mukana. Olympiajengi oli toki hieno myös, ja Detroitissa oli myös kova jengi, Leijonien kapteeni luetteli.

MM-finaali jännitti jopa Stanley Cup -voittajaa

Filppula oli ottelun jälkeen silminnähden onnellinen, ja vastaili hyväntuulisena median kysymyksiin ”poika” sylissään vielä pitkään senkin jälkeen, kun muu joukkue oli jo siirtynyt koppiin juhlimaan. Kohteliaana, kuten aina.

– Olihan se upea fiilis, Filppula kertoo MM-pokaalin nostamisesta.

– Hieno joukkue, ja kun kaikki menee nappiin, niin on se uskomaton fiilis. Hienoa, että on saanut olla tämän jengin mukana ja vielä kapteenina.

Maailmanmestaruuden ratkaiseminen jaksoi jännittää jopa kaiken nähnyttä ja voittanutta 38-vuotias sentteriä. Jopa niin paljon, ettei toista vastaavaa kertaa tule mieleen.

– Kyllä tämä oli kova peli. Oli monta muutakin kovaa, mutta varsinkin kun mietitään tuota loppua, niin en muista, milloin olisin viimeksi jännittänyt pelatessa noin paljon.

Ihanko oikeasti?

– Itsekin yllätyin. Yleensä pelatessa ei enää jännitä, mutta kyllä siinä oli perhosia vatsassa, Filppula myönsi.

Filppula on tottunut pelaamaan pitkiä keväitä Pohjois-Amerikassa, eikä ole siksi pelannut urallaan kuin kolmet MM-kisat. NHL:ssä yli 1000 ottelua Detroitissa, Tampa Bayssa, Philadelphiassa ja New York Islandersissa pelannut veteraani palasi täksi kaudeksi Eurooppaan ja Sveitsiin. Keskushyökkääjä ei ainakaan myönnä, että maajoukkuepelit olisivat olleet mielessä ratkaisua tehdessä.

– Jos ihan rehellisiä ollaan, niin en kuvitellut tätä ollenkaan. Ajattelin vain, että on kiva mennä pelaan Sveitsiin ja nauttimaan siitä. En ajatellut yhtään, että tulisi olympialaiset tai nämä. Uskomatonta, miten kaikki meni lopulta paikoilleen. Tämä tuntuu hyvältä.

Olympiavoiton jälkeen ajatus kotikisoista ja kolmen kullan klubiin pääsemisestä alkoi kuitenkin uida alitajuntaan.

– Kyllä se sitten olympiakullan jälkeen. Kausi loppui Sveitsissä liian aikaisin ja siihen jäi itselle aikaa huilata ja tulla leirille aikaisin. Siinä tuli sellainen fiilis, että on hieno päästä kokemaan vielä yhdet kotikisat.

Filppula sanoo, että maajoukkueura saattaa päättyä tähän, mutta lopullisten päätösten aika on vasta kauden jälkeen kesällä. Sitä ennen on aika juhlia maailmanmestaruutta hienon joukkueen ja mahtavan suomalaisyleisön kanssa, jolle kapteeni antaa kehut kisojen tunnelmasta.

– Varmasti tulee hauskaa.