Kuva: BILDBYRÅN

Hyvin pelannut Kazakstan onnistui kampeamaan voiton heikkovireisestä Suomesta voittomaalikilpailussa.

Suomi joutui lauantaina tiukkaan testiin ensimmäisessä MM-turnausottelussaan USA:n kanssa. Tuolloin luvassa oli niukka joskin hieno 2–1-voitto. Lepoaikaa ei ottelun jälkeen ollut luvassa vuorokauttakaan, vaan heti tänään sunnuntaina vastaan asettui Kazakstan. Totuuden nimissä todettakoon, että Kazakstan tuli otteluun kenties vieläkin uupuneempana. Heidän lauantainen iltaottelunsa kisaisäntä Latviaa vastaan päättyi varsinaisella peliajalla tasan 2–2 ja jatkui aina voittolaukauskisaan saakka. Rankkareilla Kazakstan oli lopulta Latviaa vahvempi maalein 3–4.

Huvittavana anekdoottina voi kertoa, että 18,5 miljoonan asukkaan Kazakstanissa on lisensoituja jääkiekonpelaajia ainoastaan 480 kappaletta. Suomessa vastaava luku on 28 000! Vaikka tämänkään tiedon valossa ei Leijonilta oikein voinut odottaa muuta kuin voittoa, oli Kazakstanin vaarallisuus ja fyysisyys tiedossa jo ennakkoon.

Ensimmäinen erä

Ensimmäisessä erässä Kazakstan näytti, että heidän joukkueensa osaa pelata myös kovaa. Mistään heittopussista ei altavastaajan kohdalla todellakaan ollut alussakaan kyse, vaan karvaus oli kovaa ja puolustus pysyi suhteellisen tiiviinä. Maaleja ei erässä nähty ainuttakaan, mutta Suomi pääsi kertaalleen pelaamaan ylivoimaa Barys Nur-Sultanissa pelaavan Jesse Blackerin jouduttua ajasssa 13:20 koukkaamisrangaistuksen myötä kahdeksi minuutiksi aitioon.

Erätauolla suomalaisammattilaiset peräänkuuluttivat Suomen joukkueelle keskittymistä ja kurinalaisuutta.

Toinen erä

Myös toinen erä pysyi kauan ilman tilastomerkintöjä. Suomi yritti laukoa kiekkoa maaliin vimmatusti, mutta Kazakstan onnistui taistelemaan pitkään. Kun Suomen Anton Lundell viimein onnistui maalinteossa ajassa 13:24, oli Suomi laukonut jo yli 20 kertaa Kazakstanin maalia kohti, kun taas Säteri oli ottanut laukauksia vastaan vasta kolme.

Pari minuuttia Suomen maalin jälkeen Petri Kontiola joutui koukkaamisesta jäähylle ajassa 15:37. Ainoastaan 19 sekuntia tämän jälkeen Ak Bars Kazanin Kirill Panyukov tälläsi kiekon ylivoimalla Säterin selän taakse ja tasoitti lukemat muotoon 1–1. Tässä tasatilanteessa jatkettiin erän loppuun saakka.

Kolmas erä

Kolmannen erän alussa pelinkuva oli vastaava kuin aiemmissakin. Suomi jokseenkin hallitsi peliä, mutta kunnon myllyä ei oikein missään vaiheessa saatu päälle. Samaan aikaan B-lohkossa pelatussa pelissä Valko-Venäjä siirtyi kolmannen erän alussa 1–0-johtoon Ruotsia vastaan.

Noin 16:50 Marko ”Mörkö” Anttila pääsi Kazakstanin puolustukselta yksin karkuun, mutta Suomen toinen maali sai vielä toistaiseksi odottamaan syntymistään.

Erän puolivälissä Karjalainen oli saada lähes suoraan aloituksesta osuman, mutta koko rahan edestä töitä tehnyt maalivahti Nikita Boyarkin onnistui estämään tämän. Sen jälkeen olikin sitten heti vuorossa Kazakstanille läpiajosta syntynyt namutilanne, jonka puolestaan hoiti Säteri.

Kolmannen erän viimeisen viiden minuutin aikana peli oli erityisen kovaa. Etenkin Suomella oli maalipaikkoja vaikka kuinka, minkä myötä tunnelma kaukalossa kuumeni entisestään. Ajassa 17:24 Kazakstanin Svedberg ja Leijonien Innala lähtivätkin molemmat väkivaltaisuudesta jäähylle, jolloin varsinaisen peliajan viimeiset minuutit mentiin pitkälti 4 vs. 4 -pelillä.

Jatkoaika

Jatkoaika pelattiin niin ikään 4 vs. 4 -muotoisena sudden death -periaatteella. Jälleen herkullisia maalipaikkoja oli molemmin puolin, mutta taistelu oli liian tasaväkistä siihen, että kumpikaan olisi päässyt aidosti niskan päälle. Kazakstan jatkoi taitotasonsa yläpäässä pelaamista, eikä Suomi päässyt jatkoajallakaan näyttämään parasta teräänsä.

Voittomaalikilpailu

Vähätehoisen pelin jälkeen siirryttiin voittomaalikilpailuun. Kuten aiemminkin todettiin, Kazakstanille tämä oli jo toinen kerta kahden vuorokauden aikana.

Alla vielä nopea katsaus käydyn voittomaalikilpailun sisällöstä.

  • Shin aloitti Kazakstanilta. Säteri torjui.
  • Turunen aloitti Suomelta. Boyarkin torjui.
  • Valk seuraavaksi. Maali! 1–0.
  • Kaski seuraavaksi. Viileästi sisään puikoista! Maali! 1–1.
  • Mikhailis. Maali! 2–1.
  • Ruotsalainen. Ei onnistunut!
  • Starchenko. Maali! 3–1.
  • Karjalainen. Ei onnistunut! Kazakstan voitti!

Se siitä. Jatkossa paremmin!