Suomi ja USA pelasivat lauantain iltapäivässä todella kiihkeän ja fyysisen välieräpelin. Leijonat oli kuitenkin lopulta vahvempi lukemin 4-3 ja nappasi paikkansa jo kolmannesta peräkkäisestä MM-finaalista.

Suomelta jälleen huono aloitus…

Leijonat sai kylmän suihkun heti ottelun alkuun. Vain minuutti ja neljä sekuntia oli pelattu, kun USA:n Nate Schmidt lähetti viivalta rannelaukauksen Suomen maalille. Kevyen oloinen veto painui ohi pahassa maskissa olleen Jussi Olkinuoran.

Reilun viiden minuutin jälkeen tuttu mies hölmöili itsensä jäähylle. Suomen ja USA:n ensimmäisessä kohtaamisessa Teemu Hartikaista päähän taklannut Austin Watson ajoi Sami Vatasen rumasti laitaan ja sai tempustaan kahden minuutin jäähyn. Harri Pesonen sai ylivoimalla pelattua Valtteri Filppulan aivan vapaaksi maalin eteen, mutta leijonakapteeni ei onnistunut vedossaan.

Jäähyn jälkeen ottelua jatkettiin täydellisessä leijonakomennossa. USA keskittyi lähinnä hyökkäämään nopeasti vastaan ja ajamaan suorista hyökkäyksistä maalille. Leijonien maalineduspeli oli kuitenkin yllättävän hataraa, ja Yhdysvallat pääsi pariin otteeseen nokikkain Olkinuoran kanssa. Leijonavahti kuitenkin kesti.

Erän lopussa Miro Heiskanen lopulta onnistui yhdessä lukuisista nousuistaan. Dallasin puolustaja leikkasi pitkän hyökkäyspään myllytyksen jälkeen röyhkeästi USA:n maalin eteen ja nosti kiekon rystyllä ohi Jeremy Swaymanin. Maali oli Heiskasella MM-kisauran ensimmäinen.

Erän lopussa Atte Ohtamaalle tuomittiin vielä heppoisen oloinen kampitusjäähy. USA:n ylivoima pyöri vaarallisen oloisesti, mutta erätauolle lähdettiin 1–1 lukemissa. Jotain Yhdysvaltojen suoraviivaisesta pelityylistä kertoo se, että joukkue voitti erän laukaukset 11–7, vaikka pelillisesti erä eteni Leijonien komennossa.

…ja taas vakuuttava toinen erä

Leijonat aloitti toisen erän alivoimalla, mutta ei ollut missään vaiheessa todellisessa hädässä. Heti jäähyn päättymisen jälkeen Heiskanen hankki Suomelle ylivoiman, ja kisoissa upeasti toiminut erikoistilannepelaaminen jatkoi suorittamistaan.

Hartikainen pelasi upeasti USA:n kärkikarvaajan ulos ja pelasi kiekon viivaan Mikko Lehtoselle. Puolustaja löysi painottamalta puolelta Sakari Mannisen, jonka jäätävä ranne upposi USA:n maalin yläkulmaan.

Leijonien johtoasema ei kuitenkaan kauaa ehtinyt vanheta. Tällä kertaa Heiskasen huolimaton pelaaminen puolustusalueella johti kiekon menetykseen. USA sai tästä aikaiseksi pyörityksen, jonka päätteeksi Sean Farrell upotti tarkan laukauksen Olkinuoran hanskapuolen ylänurkkaan.

Mutta pian Leijona karjui uudestaan. Hienon ottelun pelannut nelosketju käynnisti pitkän pyörityksen USA:n alueella, joka päättyi tähän otteluun kokoonpanoon palanneen Sami Vatasen onnistuneeseen haastoon ja Swaymanin längistä upotettuun laukaukseen. Harri Pesonen teki maaliin hienon alustuksen energisellä pelaamisellaan.

Toinen erä oli Leijonilta yksi turnauksen parhaista. Peliä onnistuttiin pyörittämään USA:n päädyssä todella pitkiä aikoja ja sitä kautta väsyttämään neljällä puolustajalla pelannutta vastustajaa. Erän lopussa USA sai kuitenkin todella pitkän pyörityksen Suomen päähän, ja pääsi myllyttämään peliä lähes kolme minuuttia ilman, että Leijonat pääsi vaihtamaan. Urheasti taistellut suomalaisviisikko onnistui kuitenkin pelaamaan itsensä erätauolle ilman takaiskua.

Johtoasemassa pelaava Suomi on armoton

Kolmas erä alkoi tasaisissa merkeissä. Kummallakin joukkueella oli omat mahdollisuutensa. Kolmen minuutin pelin jälkeen Vatanen hankki USA:lle jäähyn, ja Leijonat pääsi jauhamaan ylivoimaansa. Myös tällä kertaa punalamppu Yhdysvaltojen maalin takana syttyi.

Vatanen taisteli kiekon Leijonille päädyn tuntumassa ja syötti sen takaisin siniviivaan. Heiskanen pelasi kiekon viivasta pisteen kaarella päivystäneelle Joel Armialle, jonka terävä laukaus USA:n puolustajan jalkojen välistä painui suoraan Yhdysvaltojen maaliin.

Atte Ohtamaa kertoi aiemmin Jääkiekon-MM.comille, että Suomi ei anna johtoasemassa vastustajalleen mitään mahdollisuuksia. Niin kävi myös tänään. Johdossa pelannut leijonalauma puolustu hurjalla kurinalaisuudella, eikä päästänyt USA:ta puolustusmuotonsa sisään.

Huipputaitava joukkue loi kuitenkin muutamat yksittäiset paikat. Silloin Leijonien maalilla huipputurnauksen pelannut Olkinuora oli vakuuttava maalillaan ja antoi voiton avaimet Suomelle.

USA:lle toivoa toi kuitenkin vajaat kolme minuuttia ennen loppua osunut Adam Gaudette, joka viimeisteli hienon syöttösommitelman maalin edestä, kun Yhdysvallat haki tasoitusta ilman maalivahtia.

Ottelun lopusta saatiin todellinen trilleri. Leijonat kuitenkin kesti USA:n paineistuksen kuudella pelaajalla ja ansaitsi paikkansa huomisesta MM-finaalista.

Suomi – USA 4-3

0-1 N. Schmidt
1-1 M. Heiskanen
2-1 S. Manninen
2-2 S. Farrell
3-2 S. Vatanen
4-2 J. Armia
4-3 A. Gaudette