Kuva: Pressbyrån

Suomi voitti viimeisessä EHT-turnausottelussaan Sveitsin alkuvaikeuksien jälkeen 4–1.

Sveitsin uusi SWISS Ice Hockey Games -EHT-turnaus ei ollut alkanut Suomella hyvin. Tsekkiä vastaan ottelu päättyi tiukan pelin jälkeen 3–2, kun taas Ruotsille Leijonat taipui lopulta voittolaukauskisassa 3–3-tasapelin jälkeen. Sunnuntaina kello 14.00 olikin vuorossa sitten Suomen osalta viimeinen Sveitsin EHT-turnauksen ottelu.

Tarjolla oli todellinen lohkojumbojen kamppailu. Sveitsi oli niin ikään hävinnyt omalla maaperällään Ruotsille 3–2 ja Tsekille 2–1. Suomi lähti siis heikosta menestyksestään huolimatta otteluun jälleen pienenä ennakkosuosikkina.

Ensimmäinen erä

Ensimmäinen erä oli päällisin puolin melko tasaista vääntöä.

Laukaukset menivät peliä hienoisesti hallinneelle Sveitsille lukemin 11–7. Tätäkin merkittävämpää oli kuitenkin ero maaleissa. Sveitsin Lukas Frick nimittäin onnistui heiluttamaan verkkoa ajassa 15:41, kun taas Suomen tussarit eivät onnistuneet laukomaan yhtäkään häkkiä. Rangaistuspuolellakin oli tasaista. Dominik Egli kävi istumassa kakkosen kiinnipitämisestä ajassa 09:49, kun taas Suomelta boksissa vieraili samasta syystä Tony Sund ajassa 16:21 eli vain alle minuutti Sveitsin tekemän maalin jälkeen. Kumpikaan joukkueista ei onnistunut ylivoimalla.

Toinen erä

Toisessa erässä Suomi alkoi viimein saada konettaan käyntiin. Heti erän alkuun Markus Granlund pääsi karkaamaan kiekon kanssa ja täräytti Miro Aaltosen syötöstä kiekon maaliin ajassa 0:16. Salama-alku ja -tasoitus Suomelle!

Seuraavan kerran pahantekoon pääsi Teemu Hartikainen ajassa 06:55. Sveitsiläisessä Servette-joukkueessa pelaava hyökkääjä vei Suomen ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon.

Myös Suomen päädyssä tapahtui erän toisella puoliskolla. Michael Fora onnistui siirtämään kiekon maaliin vain noin sekunti sen jälkeen, kun tuomari oli puhaltanut pilliin. Sveitsin valmentaja haastoi tilanteen, mutta maalia ei silti hyväksytty, sillä tilanteessa tulkittiin tapahtuneen lisäksi maalivahdin häirintää. Ylipäätään osuma tapahtui pillin jo soitua. Epäonnistuneesta haastosta rangaistuksena Killian Mottet siirtyi aitioon kärsimään kahden minuutin rangaistusta.

Vielä kertaalleen Suomi pääse maalaamaan ajassa 19:24. Arttu Ruotsalainen vei Suomen jo 3–1-johtoon.

Vaikka Suomi sai erässä kolme maalia, onnistui Sveitsi viemään laukaukset peräti 16–10. Ei se määrä, vaan se laatu…

Kolmas erä

Myös kolmas erä lähti Suomen osalta rattoisasti liikkeelle. Toisen osumansa ottelussa teki tällöin Markus Granlund, kun peli oli ollut käynnissä vain 30 sekuntia.

Ajassa 02:45 Sund lähti selkeästä johtoasemasta huolimatta jäähylle turhasta poikittaisesta mailasta. Sveitsiläisistä perässä seurasi Marcus Miranda ajassa 07:09 koukkaamisrangaistuksen myötä. Suomalaisylivoima ei kuitenkaan kauan kestänyt, vaan 40 sekuntia myöhemmin aitioon asteli Sami Niku, joka jäi kiinni kampituksesta.

Maaleja ei erässä sitten enää syntynytkään. Sveitsi vei laukaukset jälleen selkeästi 12–6.

Yhteenveto

Heikon ensimmäisen erän jälkeen Suomi onnistui kuin onnistuikin kairaamaan itselleen vakuuttavan voiton viimeisestä pelistään. Samalla tavoinhan kävi myös Karjala-turnauksessa, jossa Ruotsi kaatui viimeisessä pelissä 4–1 heikoista aiemmista esityksistä huolimatta. Vääräleukaisimmat voisivatkin nyt veikkailla, että helmikuisessa Ruotsin Beijer Hockey Gamesissa Suomi häviää Ruotsille ja Sveitsille mutta päihittää vuorostaan Tsekin – ja ilman muuta tuloksella 4–1.