Leijonat koki karun herätyksen, kun se jäi kovaa ja vauhdikkaasti karvanneen USA:n jalkoihin avausottelussaan Nokia Arenalla. Teemu Hartikainen koki, että Suomi päästi USA:n pelin päälle liian helposti, mutta uskoo oman tason löytyvän.

Suomi sai tämän vuoden jääkiekon MM-kisojen ensimmäisessä ottelussa shokkihoitoa USA:lta. Otteluun, ja koko turnaukseen, selvänä voittajasuosikkina lähtenyt Leijonat aloitti pelin hyvin, mutta jäi toisessa erässä täysin Yhdysvaltojen jyrän alle, eikä löytänyt tietään enää takaisin peliin. Loppulukemat kirjattiin 4–1 USA:n hyväksi.

Kontrasti ottelun ensimmäisen ja toisen erän välillä oli jopa hälyttävä. Avauserässä Suomi pelasi hyvin ja onnistui pitämään USA:n pois vaara-alueilta. Toisessa erässä Yhdysvallat hyydytti Leijonien oman pelaamisen täysin ja pakotti MM-debyyttinsä Suomen maalilla tehneen Emil Larmin torjumaan jopa 19 kertaa.

Suomen ainoan maalin tehnyt Teemu Hartikainen myönsi, että vastustajan taso nousi kesken ottelun merkittävästi.

– Jenkit paransi tosi paljon toiseen erään. Me pelattiin hyvä ensimmäinen erä, ja ehkä ajateltiin, että tällä pärjätään peli loppuun. Ei tarvitse kuin hieman päästää jalkaa kaasulta niin se kostautuu. Jenkit pelasi tosi hyvin, Hartikainen kertoi Jääkiekon-MM.comille.

Etenkin yhdysvaltalaisten aggressiivinen karvauspeli aiheutti ongelmia Suomelle. Leijonilla oli toisessa erässä suuria vaikeuksia päästä edes pois omalta alueeltaan kiekon kanssa.

– Se tuntui sellaiselta pingispeliltä. Me ei päästy paineen alta pois ja sössittiin kiekot keskialueella niille. Mentiin vaan edestakaisin, eikä saatu kosketuksia kiekkoon. Silloin on vaikea päästä peliin kiinni, Hartikainen pohti.

USA:n aktiivisen ja vauhdikkaan peliotteen tuottamat vaikeudet myönsi myös Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen. Leijonakäskyttäjä sanoi, että Suomi kyllä odotti Yhdysvaltojen tulevan kovaa päälle, mutta vastustajat toteutti pelisuunnitelmansa niin hyvin, ettei Suomi onnistunut purkamaan heidän karvauspeliään.

– He sai paremmin paineen meidän pakkeihin ja me ruvettiin hätäilemään sekä roiskimaan kiekkoa. Ehkä siinä tuli pientä arkuutta ja hosumista, eikä tämä sen kummempaa vaadi.

Kemia löytyy pelaamisen kautta

Hartikainen antoi kritiikkiä myös itselleen ja joukkuetovereilleen. Vaikka jokainen Suomen joukkueen jäsen myönsi vastustajan hyvyyden, olivat pelaajat silmin nähden pettyneitä myös omaan esitykseensä. Hartikainen uskoo, että kysymys oli vain alkukankeudesta.

– Eihän me pelattu parasta peliämme tänään. Tässä menee hetki ennen kuin saadaan kaikki palikat kuntoon ja kaikki samalle aallonpituudelle. Mutta luotan siihen, että jo huomenna pelataan paremmin.

Suomen joukkueen suurin tähti Mikko Rantanen komppasi ketjukaveriaan. Hartikaisen ja Sakari Mannisen rinnalle Leijonien ykkösvitjaan istutettu Rantanen väläytteli ajoittain osaamistaan, mutta ei saanut koneesta irti sellaisia tehoja, mitä yhdeltä maailman parhaista hyökkääjistä odotettiin. Kuten muullekin Suomen joukkueelle, myös Rantaselle jäi paljon parannettavaa.

– Isompi jää, uusi systeemi ja uudet pelikaverit, niin kyllä siinä menee hetki.

– Pelasimme ensimmäistä kertaa koskaan yhdessä, joten opimme kyllä. Meidän pitää puhua enemmän ja saada pelejä alle. Kemia löytyy kyllä pelaamisen kautta, Rantanen mietti ketjunsa peliä.

Siitä suomalaiset olivat yhtä mieltä, että huomenna Saksaa vastaan kaukalossa nähdään huomattavasti parempi leijonalauma.

– Tämä oli hyvä herätys. Huomenna painetaan kovaa, Hartikainen totesi.