Velobet

Leijonat hävisi torstaina Kanadalle MM-kisojen puolivälierissä. Suomi pelasi hienon ottelun, mutta ei onnistunut käyttämään maalipaikkojaan hyödyksi. Tehottomuus riivasi leijonalaumaa koko turnauksen, ja sen myönsivät myös Suomen pelaajat.

– Tosi iso pettymys, summasi äärimmäisen surullinen ja vähäsanainen Olli Määttä Suomen tappioon päättyneen puolivälierän jälkeen.

Leijonat lähti kotikisoihinsa koko turnauksen suurimpana mestarisuosikkina. Myös puolivälierässä Kanadaa vastaan Suomi oli ennakkosuosikki, vaikka vastaan asettuikin ehkä koko turnauksen hankalin vastustaja. Etenkin viime vuoden kultajuhliin päättyneiden MM-kisojen jälkeen kotiyleisö odotti Leijonilta vain yhtä asiaa: maailmanmestaruutta. Sitä odotti joukkue itsekin.

– Iso pettymys tämä on. Kaikki varmasti odotti samanlaista loppua kuin viime vuonna. Sitä haettiin, Kaapo Kakko totesi pelin jälkeen.

Suomi hallitsi peliä Kanadaa vastaan pitkiä pätkiä. Joukkue piti kiekkoa noin tuplasti Kanadaan nähden ja loi maalipaikkoja melkein kaksi kertaa niin paljon kuin Kanada. Läpi turnauksen Leijonia vaivannut tehottomuus kuitenkin koitui lopulta kohtaloksi.

– Paikkoja oli, niistä olisi pitänyt tehdä. Mutta tänään ei mennyt, Kakko kuittasi lyhyesti.

Saman totesivat myös muun muassa Määttä, Hannes Björninen, Mikko Rantanen ja Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että Suomi loi riittävästi maalipaikkoja, jotta ottelu olisi voitu voittaa. Jalosen mukaan Leijonien pelaaminen kehittyi, kuten sen toivottiinkin kehittyvän, mutta jos kiekkoa ei saada maaliin, kaikki muu on lopulta turhaa. Tehottomuus vaivasi Suomea läpi turnauksen.

Etenkin kahdessa ensimmäisessä erässä Leijonilla oli runsaasti paikkoja iskeä vapauttava avausmaali. Kanada pääsi vähän kuin varkain iskemään ottelun avausmaalin seitsemän minuutin pelin jälkeen, mutta sen jälkeen loppuerä mentiin Leijonien komennossa. Siinä kohtaa olisi pitänyt pystyä kapitalisoimaan.

– Nämä on aina tiukkoja pelejä. Joko jatkat turnausta tai lähdet kotiin. Nyt meni näin. Olisi voinut näyttää toisenlaiselta peliltä, jos oltaisiin osa paikoista hyödynnetty ja peli olisi ollut 1-1, Kakko kertasi.

Yrittämisen puutteesta ei Leijonia voi syyttää. Joukkue kyllä taisteli täydellä sydämellä, mutta jäi vaillinaiseksi siinä jääkiekon kaikkein tärkeimmässä asiassa. Kanada puolestaan oli tuttuun tapaansa tappavan kliininen ja käytti käytännössä kaikki huippupaikkansa hyödykseen. Loppulukemat 4-1 eivät kerro joukkueiden välisestä pelillisestä paremmuudesta, mutta kertoo kaiken erosta maalinteon tehokkuudessa.

– Kaikki jäi askiin. Siitä ei ollut kiinni. Mutta Kanada oli tänään kiimaisempi maalipaikoissa. 1-0 tilanteessa meillä oli tosi montaa paikkaa tasoittaa, mutta sitten ne sai sen läpiajon ja peli oli 2-0. Se oli kylmä suihku meille, Rantanen valotti pelin kuvaa.

Toisen erän puolessavälissä tulleen Samuel Blaisin 2-0 maalinkin jälkeen Suomella oli kuitenkin paikkansa. Erä mentiin jälleen Leijonien komennossa, mutta hallinta ei näkynyt tulostaululla.

Kolmanteen erään Leijonat rukkasivat vähän ketjujaan hyökkäyspelin tehostamisen toivossa. Tarkoitus oli iskeä kovaa heti erän alkuun. Kanada antoi kuitenkin malliesimerkin inhorealistisesta johdon puolustamisesta. Siinä, missä kaksi ensimmäistä erää oli ollut täyttä Suomen vyörytystä, ei kolmannessa erässä Leijonat saanut enää käytännössä mitään aikaiseksi. Kanada jäädytti pelin täysin. Lisäksi erän alussa tulleen 3-0 maalin jälkeen tuntui, että suomalaisten selkäranka antoi jo periksi.

– Kanada puolusti hyvin, varsinkin kolmannessa erässä. Ajateltiin, että tullaan siihen kovaa ja kavennetaan nopeasti. Mutta eihän me loppujen lopuksi kauheasti mitään saatu siinä aikaan, Kakko sanoi.

– Ensimmäinen ja toinen erä pelattiin tosi hyvin. Silloin olisi pitänyt iskeä maalit. Kolmannessa erässä Kanada pelasi hienosti, Määttä kuittasi pettyneenä.

Leijonien pelaajista paistoi valtava pettymys ottelun jälkeen. Tuskin kukaan ennen turnausta uskoi, että Suomi olisi ulkona jo puolivälierissä. Maailmanrankingin ykkösmaalla voi olla MM-kisoihin lähdettäessä vain yksi tavoite, ja se paistaa myös pelaajien kommenteista.

– Haluan tulla tänne niin kauan, että se kultamitali on kaulassa, Rantanen kiteytti.


Boston Bruins - Vegas Golden Knights
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes