ComeOn

Tältä sivulta löytyy Slovakian joukkue jääkiekon MM-kisoissa 2023. Sivulle on koottu joukkueen kokoonpano ja otteluohjelma vuoden 2023 kisoissa sekä joitakin historiallisia saavutuksia ja tilastoja. Jääkiekon MM-kisat pelataan vuonna 2023 jaetusti Suomessa ja Latviassa. Slovakia pelaa kisojen B-lohkossa, jonka ottelut pelataan Latvian Riiassa. Slovakia kohtaa kisojen avauskierroksella Tsekin.


Slovakian otteluohjelma jääkiekon MM-kisoissa 2023

Perjantaina 12. toukokuuta 16:20 Slovakia – Tšekki
Lauantaina 13. toukokuuta klo 20:20 Slovakia – Latvia
Maanantaina 15. toukokuuta klo 16:20 Slovakia – Kanada
Torstaina 18. toukokuuta klo 20:20 Sveitsi – Slovakia
Perjantaina 19. toukokuuta klo 20:20 Kazakstan – Slovakia
Sunnuntaina 21. toukokuuta klo 16:20 Slovenia – Slovakia
Tiistaina 23. toukokuuta klo 12:20 Slovakia – Norja
Torstaina 25.5. mahdollinen puolivälierä
Lauantaina 27.5. mahdollinen välierä
Sunnuntaina 28.5. mahdolliset mitalipelit

Slovakian maajoukkuetta valmentaa kanadalainen Craig Ramsay, joka on tehnyt todella pitkän uran kansainvälisillä jääkiekkokentillä. 71-vuotias Ramsay pelasi NHL:ssä yli 1000 ottelua vuosina 1971–1985, minkä jälkeen hän siirtyi suoraan valmentajaksi maailman kovatasoisimpaan liigaan. Ensimmäisen päävalmentajapestinsä Ramsay sai vuonna 2000, jolloin hän yleni Philadelphia Flyersin päävalmentajaksi. Slovakiaa Ramsay on valmentanut vuodesta 2017 lähtien.

Ramsay valmensi Slovakian keväällä 2022 sen historian ensimmäiseen olympiamitaliin. Joukkue eteni Pekingin olympialaisissa vakuuttavasti välieriin, joissa se kuitenkin hävisi Suomelle. Pronssiottelussa kaatui Ruotsi. Edellinen kerta olympialaisten mitalipeleissä oli vuodelta 2010, jolloin joukkue selvisi tuolloin ensimmäistä kertaa historiassaan olympialaisten välieriin, mutta pronssiottelussa Suomi oli kovempi lukemin 5–3. MM-kisoissa Slovakia on voittanut kertaalleen kultaa, kaksi kertaa hopeaa ja kerran pronssia. Edellinen mitali on vuodelta 2012, jolloin joukkue otti hopeaa hävittyään finaalissa Venäjälle.

Slovakian joukkue jääkiekon MM-kisoissa 2023

Maalivahdit

Samuel Hlavaj, HC Plzen
Dominik Riečický, HC Kosice
Stanislav Škorvánek, HK Dukla Michalovce

Puolustajat

František Gajdoš, HK Nitra
Martin Gernát, Lausanne HC
Mário Grman, HC Vitkovice
Michal Ivan, Bílí Tygři Liberec
Samuel Kňažko, Cleveland Monsters
Patrik Koch, HC Ocelari Trinec
Dávid Mudrák, HKM Zvolen
Mislav Rosandič, Mountfield HK

Hyökkääjät

Peter Cehlárik, Leksands IF
Viliam Čacho, HC Ocelari Trinec
Martin Chromiak, Ontario Reign
Marek Hrivík, Leksands IF
Libor Hudáček, HC Ocelari Trinec
Miloš Kelemen, Tucson Roadrunners
Andrej Kudrna, HC Litvinov
Róbert Lantoši, BK Mlada Boleslav
Mário Lunter, BK Mladá Boleslav
Oliver Okuliar, Mountfield HK
Richard Pánik, Lausanne HC
Pavol Regenda, San Diego Gulls
Matúš Sukeľ, HC Litvinov
Alex Tamáši, HC Banska Bystrica

🏆 Onko Slovakia voittanut jääkiekon maailmamestaruuden?

Kyllä, Slovakia on voittanut jääkiekon MM-kultaa kertaalleen. Tämä tapahtui vuoden 2002 Ruotsin kisoissa, jolloin Slovakia kaatoi finaalissa Venäjän Peter Bondran viime hetken maalilla.

🏅 Onko Slovakia voittanut jääkiekon olympiakultaa?

Slovakia ei ole koskaan voittanut olympiakultaa jääkiekossa.

🏅 Mikä on Slovakian paras saavutus olympialaisissa?

Slovakia voitti olympiapronssia vuoden 2022 talviolympialaisissa. Mitali oli maan historian ensimmäinen olympialaisten jääkiekossa.

Slovakian jääkiekkomaajoukkue

Slovakian jääkiekkomaajoukkue on osallistunut itsenäisenä maana jääkiekon MM-kisoihin vuodesta 1996 lähtien. Joukkue aloitti taipaleensa kansainvälisillä kentillä heti itsenäistymisensä jälkeen vuonna 1994, mutta joutui aluksi hakemaan vauhtia C-sarjasta asti. Slovakia kuitenkin nousi suoraan C-sarjasta B-sarjaan ja heti perään pääsarjaan, eikä ole luopunut paikastaan sen jälkeen.

Slovakia voitti ensimmäisen arvokisamitalinsa vuonna 2000, jolloin maa selvisi ensimmäistä kertaa arvokisojen finaaliin. Tšekki oli kuitenkin vahvempi lukemin 3–5, ja Slovakia joutui poistumaan Venäjän kisoista hopeat kauloissaan. Kaksi vuotta myöhemmin joukkue kuitenkin yllätti kaikki marssimalla aina mestaruuteen asti. Pudotuspeleissä Slovakia tiputti ensin Kanadan ja sitten välierissä isäntämaa Ruotsin. Finaalissa kaatui Venäjä ajassa 58.20 tulleella maalilla.

Vuotta myöhemmin Slovakian kultainen sukupolvi saavutti vielä MM-pronssia. Vielä 2004 Slovakia selviytyi välieriin, mutta sen jälkeen joukkue jäi mitalipelien ulkopuolelle seitsemän kertaa peräkkäin, kunnes onnistui vuoden 2012 Suomen ja Ruotsin kisoissa etenemään jälleen finaaliin. Venäjä vei kuitenkin MM-kultaa ylivoimaisen esityksen päätteeksi.

Olympialaisiin Slovakia on osallistunut vuodesta 1994 lähtien. Parhaat vuodet osuivat 2000-luvun jälkipuoliskolle. Vuoden 2006 Torinon olympialaisissa maa oli viides, mutta neljä vuotta myöhemmin Slovakia saavutti kenties historiansa kovimman tuloksen, kun se selvisi parhailla parhaita vastaan pelatussa turnauksessa välieriin. Joukkue myös laittoi välierässä Kanadan ahtaalle, mutta hävisi lopulta 3–2. Pronssiottelussa Suomi oli parempi lukemin 5–3.

Vuoden 2012 hopeasta huolimatta Slovakian tähti on ollut jo pitkään laskussa, eikä maata voi nykyään luokitella minkään arvoturnauksen mitalisuosikkien joukkoon. Jopa Sveitsi ja Saksa ovat tulleet ohi perinteikkäästä kiekkomaasta, ja Slovakiassa onkin eletty tietynlaista alemmuustilaa jo useamman vuoden. Vuoden 2012 hopean jälkeen Slovakia on ollut MM-kisoissa parhaimmillaan kahdeksas, ja on jäänyt jopa kuudesti alkulohkoon.

Tällä hetkellä tunnelin päässä on kuitenkin valoa, kun Slovakian juniorimyllystä on nousemassa uusia Simon Nemecin ja Juraj Slafkovskyn kaltaisia helmiä, jotka tulevat nostamaan myös maajoukkueen profiilia tulevaisuudessa. Vuoden 2022 olympialaisissa Slovakia yllätti kaikki pelaamalla turnauksen suoraviivaisinta ja aggressiivisinta jääkiekkoa, mikä kantoi aina pronssimitaleille asti. Saavutus voi olla merkittävä virstanpylväs Slovakian uuden tulemisen tarinassa.

Slovakian joukkue jääkiekon MM-kisoissa kautta aikain

MM-kisat 1993: Ei osallistunut
MM-kisat 1994: C-divisioonan voittaja (nousi B-divisioonaan)
MM-kisat 1995: B-divisioonan voittaja (nousi yläkoulujen divisioonaan)
MM-kisat 1996: Kymmenes sija
MM-kisat 1997: yhdeksäs sija
MM-kisat 1998: Seitsemäs sija
MM 1999: Seitsemäs sija
MM-kisat 2000: MM-hopeaa
MM-kisat 2001: seitsemäs sija
MM-kisat 2002: MM-kulta
MM-kisat 2003: MM-pronssi
MM-kisat 2004: neljäs sija
MM-kisat 2005: viides sija
MM-kisat 2006: Kahdeksas sija
MM-kisat 2007: kuudes sija
MM-kisat 2008: Kolmetoista sija
MM-kisat 2009: Kymmenes sija
MM-kisat 2010: kahdestoista sija
MM-kisat 2011: Kymmenes sija
MM-kisat 2012: MM-hopeaa
MM-kisat 2013: Kahdeksas sija
MM-kisat 2014: yhdeksäs sija
MM-kisat 2015: yhdeksäs sija
MM 2016: yhdeksäs sija
MM-kisat 2017: Neljästoista sija
MM-kisat 2018: yhdeksäs sija
MM-kisat 2019: yhdeksäs sija
MM-kisat 2021: Kahdeksas sija
MM-kisat 2022: Kahdeksas sija

Slovakian joukkueita aiemmissa arvoturnauksissa

Luettelemme alla Slovakian joukkueita edellisistä jääkiekon MM-kisoista.

Jääkiekon MM-kisat 2022 – kahdeksas sija

Maalivahdit: Patrik Rybár, Matej Tomek, Adam Húska

Puolustajat: Martin Bučko, Peter Čerešňák, Daniel Gachulinec, Martin Gernát, Mário Grman, Michal Ivan, Šimon Nemec, Mislav Rosandič

Hyökkääjät: Andrej Kollár, Michal Krištof, Róbert Lantoši, Adam Liška, Mário Lunter, Jakub Minárik, Kristián Pospíšil, Pavol Regenda, Miloš Roman, Juraj Slafkovský, Adam Sýkora, Samuel Takáč, Alex Tamáši, Tomáš Tatar

Jääkiekon MM 2021 – yhdeksäs sija

Maalivahdit: Marek Ciliak, Patrik Rybar ja Denis Godla

Puolustajat: Andrej Sekera, Martin Fehervary, Martin Marincin, Patrik Koch, Michal Cajkovsky, Marek Daloga, Erik Cernak ja Christian Jaros

Hyökkääjät: David Bondra, Michal Kristof, Richard Panik, Robert Lantosi, David Buc, Matus Sulek, Adam Liska, Tomas Zigo, Ladislav Nagy, Marian Studenic, Mario Lunter, Marko Dano, Libor Hudacek ja Tomas Tatar

Jääkiekon MM 2019 – kahdeksas sija

Maalivahdit: Marek Ciliak, Patrik Rybar ja Denis Godla

Puolustajat: Andrej Sekera, Martin Fehervary, Martin Marincin, Patrik Koch, Michal Cajkovsky, Marek Daloga, Erik Cernak ja Christian Jaros

Hyökkääjät: David Bondra, Michal Kristof, Richard Panik, Robert Lantosi, David Buc, Matus Sulek, Adam Liska, Tomas Zigo, Ladislav Nagy, Marian Studenic, Mario Lunter, Marko Dano, Libor Hudacek ja Tomas Tatar