Sami Vatanen kertoi Ruotsi-ottelun jälkeen, ettei ole huolissaan yksittäisen pelin tuloksesta. Henkilökohtaisella tasolla maalintekeminen maajoukkueessa pitkän tauon jälkeen lämmitti mieltä.

Suomi koki keskiviikkoiltana MM-kisojen avaustappionsa, kun Ruotsi päihitti Leijonat Nokia Arenalla voittomaalikilpailun jälkeen 2–3. Ottelu oli alusta asti tiukkaa ja tasaista vääntöä, jossa ei juuri maalipaikkoja nähty. Kumpikin joukkue puolusti todella kurinalaisesti, ja tasatulos varsinaisen peliajan jälkeen oli varsin oikeutettu.

– Vähän erilaista jääkiekkoa kuin USA-pelissä. Siinä luisteltiin vielä enemmän ja mentiin päästä päähän. Tänään oli organisoidumpaa molemmilta ja tiukkaa vääntöä. Maalipaikkoja ei tänään ollut montaa kummallakaan. Tiukkaa vääntöä ja niistä pitää tehdä kun tulee, Sami Vatanen analysoi ottelun jälkeen.

Leijonien turnausta leimannut heikko avauserä oli taas vahvasti läsnä. Ruotsi hallitsi ensimmäistä erää selvästi, kun Leijonat taas otti komennon ottelun toisessa erässä. Päätöserä mentiin melko tasaisissa merkeissä.

– Vähän tahmea eka erä oli meiltä. Saatiin toisessa ja kolmannessa erässä enemmän jalkoja liikkeelle ja pystyttiin luomaan enemmän paikkoja. Mutta tiukka tappio tänään, Vatanen sanoi.

Etenkin Leijonien oma kiekollinen peli tuntui loistavan avauserässä poissaolollaan. Genéve-Servetten puolustaja ei vaikuttanut olevan huolissaan ensimmäisten erien vaikeuksista, mutta myönsi, että jatkossa vasta toiseen erään herääminen ei riitä.

– Koko ajan koitetaan parantaa. Kyllähän voittaminen tällä tasolla vaatii 60 minuuttia. Nämä pelit on niin pienistä marginaaleista kiinni. Kun joukkue pelaa 60 hyvää minuuttia ja tekee oikeita asioita niin taistellaan voitosta.

Myös Ruotsi onnistui omalla taktiikallaan sotkemaan Leijonien pelaamista, mikä hidasti pelin päälle pääsemistä.

– Kaveri tuli alkuun kovalla paineella ja pystyi sotkemaan meidän peliä. Mutta otetaan tästä oppia, Vatanen totesi.

”Siitä vaan puttasin sisään” – pakki-pakki maali lämmitti mieltä

Toisessa erässä ottelu näytti jo kääntyvän Suomelle. Leijonat oli paljon parempi joukkue ja siirtyi Mikko Lehtosen ja Vatasen kahdella pikamaalilla johtoon hieman ennen ottelun puoltaväliä.

Tappiosta huolimatta maalin tekeminen lämmittää aina puolustajan mieltä.

– Sitä on aika pitkä aika kun viimeksi olen maajoukkueessa maalin tehnyt. Kyllähän se aina mukavalta tuntuu.

Jyväskyläläinen sai maaliinsa upean syötön Lehtoselta ja pääsi nauttimaan tyhjästä maalista. Kiitokset lähtivät syötönantajalle.

– Hienon syötön laittoi Bobi, siitä vaan puttasin sisään, Vatanen kertasi.

Vatanen ei äkkiseltään muistanut, milloin olisi päässyt viimeistelemään noin läheltä maalia.

– Se on harvinaista, ja vielä pakki-pakista. Aina tuntuu hienolta, kun pakki-pakki tekee maalin vastustajan maalin edessä, puolustaja virnuili.

Maali ei suinkaan syntynyt sattumalta. Vatanen ja Lehtonen hakivat samaa kuviota jo kahdesti aikaisemmin saman vaihdon aikana. Lopulta kolmannella kerralla osui.

– Kolme kertaa vähän samantyylistä yritettiin. Pikkusen muokattiin joka kerta. Ei siinä sen kummempaa, tuollaisia aina välillä tulee kokeiltua, Vatanen kertoi, ja sanoi, että kuvio sovittiin jään tasolla juuri ennen aloitusta.

Vatanen pelasi tänään harvinaisen paljon juuri Lehtosen parina. Aiemmin tässä turnauksessa Suomen kaksi hyökkäävintä puolustajaa eivät olleet pelanneet näin paljoa yhdessä. Vatanen ei kuitenkaan myöntänyt, että kyse olisi ollut taktisesta muutoksesta.

– Tänään tuli paikkoja, mihin me päästiin menemään. Saatiin niiden päädyssä pidempiä pyörityksiä, niin meidät laitettiin pelaamaan vähän enemmän. Sitä kautta päästiin siihen mukaan ja saatiin luotua muutama paikkakin.

Ottelun virtauksen kääntymistä takaisin Ruotsille Vatanen ei nähnyt isona asiana. Puolustaja näkee, että MM-kisoissa kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa, eikä tappio hyvälle joukkueelle ole panikoimisen arvoinen asia.

– Nämä on tosi pienistä marginaaleista kiinni. Kaverikin pelaa hyvin. Tasainen lätkämatsi. Oishan siinä enemmänkin voinut tehdä ja ottaa voiton, mutta tänään sitä ei tehty.

Ruotsi puolusti tänään hyvin, eikä päästänyt Suomen hyökkääjiä vaarallisille tonteille. Ainoat maalit tulivat Lehtosen hieman onnekkaasti uponneesta laukauksesta ja Vatasen viimeistelemästä kuviosta.

Maalinteko tuskin on kuitenkaan yksin puolustajien harteilla jatkossa.

– On hyökkääjätkin aika hyvin meille maaleja tehnyt. Aina ei mene sisään. Kun luodaan paikkoja niin kyllä se uppoaa, Vatanen naureskeli.